OIE

Albanija i Voltalia potpisale koncesiju za solarnu elektranu Karavasta

Albanija Voltalia koncesiju solarnu elektranu Karavasta

Slika: Voltalia

Objavljeno

04.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija je potpisala ugovor sa francuskom kompanijom Voltalia o fiksnoj ceni otkupa polovine proizvodnje struje budućeg fotonaponskog postrojenja od 140 megavata na 15 godina. Pobednik na aukciji za Karavasta Park je dobio koncesiju na 30 godina.

Ministarka infrastrukture i energetike Belinda Balluku i generalni direktor firme Voltalia Sébastien Clerc potpisali su 30-godišnji sporazum o koncesiji za izgradnju fotonaponskog pogona od 140 megavata, za kojeg je Albanija odredila mesto na zapadu zemlje. Francuska kompanija je ponudila 24,89 evra po megavat-satu, dosad najnižu cenu za struju iz solarnih elektrana na Balkanu, pokazali su rezultati aukcije objavljeni u maju.

Izvanredna ponuda

Početni nivo je bio 55 evra po megavat-satu, a nadmetalo se 30 kompanija. Balluku je izjavila da je ponuda bila „izvanredna“ i da će ovaj posao podići ugled Albanije među francuskim investitorima.

Premijer Edi Rama je takođe istakao korist za domaću privredu i imidž koji Albanija ima u inostranstvu i najavio početak investicije od sto miliona evra za septembar.

Projekat je vredan sto miliona evra, a implementacija počinje sledećeg meseca, po rečima predsednika vlade Edija Rame

Fiksna cena otkupa za francuskog partnera važi 15 godina i samo za pola kapaciteta u Karavasti, dok će se ostatak proizvodnje prodavati po dugoročnim ugovorima i tržišnim cenama.

Dva projekta solarnih elektrana kod zaštićenih područja

Lokacija Karavasta Park je pored istoimene i najveće lagune u Albaniji. Albanske vlasti tvrde da su planeri velike solarne elektrane izbegli zaštićeno područje.

Fotonaponski projekat od sto megavata na slanom polju kod mesta Akerni u zastoju je skoro dve godine, otkad je India Power dao najbolju ponudu na prvoj aukciji u Albaniji

Voltalia je osnovana pre 15 godina. Posluje i u sektorima proizvodnje struje iz vetroelektrana i biomase i u hidroelektranama kao i sa tehnologijom skladištenja struje. Aukcija je od najave u januaru dvaput odlagana zbog pandemije novog virusa korona.

Prvo ovakvo nadmetanje održano je 2018 i sporazum za planiranih 100 megavata potpisan je sa konzorcijumom koji je predvodio India Power. Prihvaćena je cena od 59,9 evra po megavat-satu za pola učinka. Na aukciji je učestvovala i Voltalia. Pregovori o projektu na slanom polju kod Akernija su od tada u zastoju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

4. avgust 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

4. avgust 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

4. avgust 2020. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

4. avgust 2020. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.