OIE

EBRD sprema zajam za KESH-ovu plutajuću solarnu elektranu od 12,9 megavata

EBRD zajam KESH-ovu plutajucu solarnu elektranu

Slika: Invest in Albania

Objavljeno

04.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Državni proizvođač struje u Albaniji će verovatno zaduživanjem pokriti većinu troškova za svoju planiranu hibridnu elektranu. EBRD je odredio 21. oktobar za odluku o odobrenju 9,75 miliona evra zajma s kolateralom za plutajuću fotonaponsku elektranu na jezeru hidrocentrale Vau i Dejës, koja je u KESH-ovom vlasništvu.

Evropska banka za obnovu i razvoj je otkrila da razmatra mogućnost da podrži hibridni sistem za proizvodnju električne energije u Albaniji. Državni proizvođač struje KESH ima projekat za plutajuću solarnu elektranu od 12,9 megavata, koju planira da postavi na akumulaciju hidroelektrane Vau i Dejës, a EBRD je saopštio da će verovatno odobriti 9,75 miliona evra za firmu koja je namenski osnovana da sprovede taj poduhvat.

Proizvedena energija prodavaće se po tržišnim uslovima. U sažetku projektne dokumentacije za novi sistem, vredan ukupno 19,94 miliona evra, 21. oktobar je naveden kao datum za odluku o odobrenju.

Novi elementi kaskade hidroelektrana na Drimu

KESH upravlja pomenutom hidrocentralom kod Skadra, koja je u ukviru kaskade na reci Drim. Vau i Dejës je poslednja u nizu. Treba pomeniti da je Albanija izrazila nameru da sledeće godine počne da gradi hidroelektranu Skavica od 210 megavata. Ona će se nalaziti uzvodno od tri postojeće.

Plutajuća fotonaponska elektrana elektroenergetske kompanije u Danjskom Brodu, kako se na našem jeziku zove Vau i Dejës, poslužiće kao podsticaj za tu tehnologiju i povećavanje solarnog kapaciteta u regionu pomoću efikasnog korišćenja hidroakumulacija, kažu u EBRD-u. Za to vreme, Statkraft sa Ocean Sunom, takođe iz Norveške, instalira prvi plutajući fotonaponski sistem u Albaniji. Ta elektrana snage dva megavata biće postavljena kod Elbasana.

Ublažavanje klimatskih promena

Projekat od 12,9 megavata će ojačati KESH-ove operativne i finansijske performanse, naglasio je EBRD. „Efekat tranzicije dolazi iz koristi od ublažavanja klimatskih promena… Projekat će biti izgrađen uz minimalno korišćenje zemljišta i doprineće smanjenju isparavanja sa vodenih površina, što će dovesti do ukupno efikasnog iskorišćavanja resursa“, stoji u dokumentu.

Solarna elektrana na veštačkom jezeru zauzeće 11,8 hektara. Projektanti su rekli da će sprečavati rast algi i poboljšati kvalitet vode.

Odluka o zajmu će zavisiti od procene staništâ ili prioritetnih karakteristika biodiverziteta

Dubinska analiza životne sredine i socijalnih prilika (ESDD) je u toku, po informacijama koje je objavila banka, da bi se pre odluke o kreditiranju prikupili podaci o biodiverzitetu i socijalnim prilikama i da se proceni svako stanište od presudnog značaja ili prioritetne karakteristike biodiverziteta.

Albanija radi na diverzifikaciji svog energetskog miksa, u kojem dominiraju hidrocentrale. Ta zemlja je osetljiva na promene u hidrološkoj situaciji, pa suše mogu da uslove uvoz struje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

4. avgust 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

4. avgust 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

4. avgust 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

4. avgust 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine