OIE

Albanija planira da gradi hidrocentralu Skavica, vrednu do 510 miliona evra

Albanija hidrocentralu Skavica

Slika: Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije

Objavljeno

06.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada očekuje da radovi na postrojenju od 210 megavata počnu dogodine, kada se završi tender. Skavica treba da zadržava vodu uzvodno na Crnom Drinu, sprečava plavljenje i podigne prosečnu proizvodnju u ostalim hidroelektranama u kaskadi.

Studija izvodljivosti za izgradnju hidroelektrane Skavica, planirane od šezdesetih godina prošlog veka, izrađena je uz pomoć Evropske unije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Balluku izjavila je da za pogon od 210 megavata ima dva scenarija te da jedan košta 308 miliona evra, a drugi 510 miliona.

Ona je na prezentaciji studije napomenula da vlada planira da hidrocentralu izgradi vlastitim sredstvima i da će ona upotpuniti kaskadu na reci Drim odnosno Drin. Njena uloga je da akumulira vodu i spreči gubitak energije na ime poplava u područjima koja su nizvodno. Ministarka je rekla da je EBRD ponudio da učestvuje u izgradnji.

Tri postojeće hidroelektrane nizvodno imaju ukupnu snagu 1.360 megavata

Skavica je projektovana za godišnju proizvodnju 915 gigavat-sati, ali autori dokumenta su utvrdili da će učinak nizvodnih hidrocentrala Koman i Fierza biti ukupno povišen za skoro osamdeset gigavat-sati. One imaju kapacitet od 600 odnosno 500 megavata. Poslednji u nizu je Vau i Dejës (Danjski Brod), sa 260 megavata.

Lokacija je na severoistoku zemlje, u blizini granice sa Severnom Makedonijom. Po ambicioznijem planu, 350 miliona evra bi bilo namenjeno za samu elektranu, a 150 miliona za eksproprijaciju i infrastrukturu u tom području.

Balluku je dodala da će trebati četiri godine da se Skavica podigne. Očekuje se da će radovi početi sledeće godine, nakon međunarodnog tendera koji se priprema za oktobar.

Trebaće četiri godine da se izgradi sistem s predviđenom proizvodnjom 915 gigavat-sati, naveli su zvaničnici na prezentaciji studije izvodljivosti

Albanija je još 2008. pokrenula tender i učestvovalo je šest stranih kompanija, ali postupak je zatim obustavljen.

Premijer Edi Rama, koji je nedavno najavio da će projekat na Crnom Drimu oživeti, sada je tri aktivne hidroelektrane uporedio sa „ovcama bez pastira“ i izrazio optimizam da će izgradnja početi 2021. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

6. jun 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

6. jun 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

6. jun 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

6. jun 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije