OIE

Statkraft počinje gradnju plutajuće fotonaponske elektrane u Albaniji

Statkraft plutajuce fotonaponske elektrane Albaniji

Slika: Statkraft

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Prva od četiri platforme sa solarnim panelima prečnika 70 metara po planu je da bude završena pre kraja decembra, objavio je Statkraft pred početak instaliranja prve fotonaponske elektrane u Albaniji. Na projektu radi s partnerom iz Norveške Ocean Sun.

Ocean Sun isporučuje plutajući sistem od 500 kilovata na naizmeničnu struju za prvu fazu solarnog pogona kojeg će Statkraft postaviti kod svoje hidroelektrane Banja u Albaniji. Pilot-projekat plutajuće fotonaponske elektrane na akumulaciji tog postrojenja dugo je pripreman, a obe norveške kompanije ulaganjem pokušavaju da steknu prednost na tržištu uz pomoć tehničkog rešenja za ovu tehnologiju u razvoju.

Prva od četiri jednake platforme, može se reći i splava, prečnika 70 metara očekuje se da će biti završena do kraja godine, navodi se u saopštenju. Ocean Sunove konstrukcije ograničene su prstenom od polietilena visoke gustine, HDPE, i membranom debljine samo jednog milimetra ili tog reda veličina.

Tanka membrana podnosi težinu opreme, ali bezbedni su i tehničari koji je instaliraju i radnici na održavanju

Materijal može da izdrži teret solarnih panela kao i radnika koji ih postavljaju ili održavaju. Nadahnuće je pronađenu u norveškoj industriji akvakulture i njenim strogim standardima za uzgajališta ribe. Generalni direktor Ocean Suna Børge Bjørneklett nedavno je izjavio da je sistem namenjen instaliranju pored obale i na polupokrivenim površinama.

Za pokretanje plutajuće fotonaponske elektrane od dva megavata sprovedeno je temeljno testiranje. Ona bi trebalo da pokrije hektar i po. Pilot-projekat u centralnom delu pomenute balkanske zemlje vredan je dva miliona evra i biće smešten na jezeru, akumulaciji do koje je Statkraftova hidroelektrana Banja od 72 megavata.

Ukoliko se ispostavi da je plutajuće solarno postrojenje isplativo, Statkraft će ispitati mogućnost uvođenja te tehnologije na akumulacije svojih drugih hidroelektrana

Predviđeno je da se preostale tri plutajuće fotonaponske jedinice od po 500 kilovata naprave dogodine, otkrio je Statkraft. Saopštio je da bi tu tehnologiju mogao da primeni na svojim drugim lokacijama ukoliko ispadne profitabilna.

„Ovaj projekat je prva veća instalacija na jugu Evrope i važna etapa u našim naporima da dođemo do čiste i jeftine energije iz plutajućih solarnih elektrana na svetskom nivou“, izjavio je Bjørneklett.

Uvezivanje fotonaponskog kapaciteta s hidrocentralama privlačno je za investitore jer su postojeće elektrane već povezane na mrežu i tako nema velikih troškova na ime pristupa. Osim toga, sušna razdoblja sa slabijim protokom vode obično se dešavaju u vreme visoke osunčanosti i obrnuto, tako da se dva sistema nadopunjuju, sačinjavajući hibridnu elektranu.

KESH, pod kontrolom države Albanije, planira da na severu zemlje sagradi ovakav pogon snage 12,9 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

17. jun 2020. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

17. jun 2020. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

17. jun 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

17. jun 2020. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga