OIE

Albanija dobija dve solarne elektrane snage 100 MW bez državnih subvencija

Albanija dobija jos dve solarne elektrane bez subvencija

Slika: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

05.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanska vlada izdala je dozvole za instaliranje dve solarne fotonaponske elektrane pojedinačne snage 50 megavata (MW) u opštini Fier.

Solarne elektrane Blue 1 i Blue 2 izgradiće firme Blessed Investment and Matrix Konstruksion, registrovane u Albaniji. Ovo bi trebalo da budu prva dva velika fotonaponska postrojenja u zemlji koja će biti izgrađena bez državne pomoći čime će ukupan kapacitet elektrana na solarnu energiju dosići 340 MW.

Sa dve nove elektrane ukupan instalisani kapacitet za solarnu energiju trebalo bi u narednih nekoliko godina da dostigne 340 MW

Albanija je pre desetak dana završila aukciju za izgradnju solarne elektrane Spitalle. To je bila njena treća aukcija za korišćenje solarne energije, a druga koja je bila uspešna, s obzirom da posle prve nije postignut dogovor. Pobednici na aukcijama, kao vid državne subvencije, dobijaju fiksnu cenu za proizvedenu električnu energiju putem ugovora o otkupu sa državnom kompanijom.

Ali, solarne elektrane Blue 1 i Blue 2 neće dobijati nikakve mere podrške države, navodi se u odluci albanske vlade.

Investitori će plaćati državi rentu koja će iznositi dva odsto godišnje proizvodnje električne energije

Očekivano vreme za izgradnju i puštanje u rad oba solarna parka je 50 meseci od dobijanja građevinske dozvole. Pravo na izgradnju solarnih elektrana može se preneti na treće lice, u celini ili delimično, samo uz odobrenje Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, navodi se u odluci.

Kompanije koje su dobile licence dužne su da Ministarstvu uplate rentu u iznosu od dva odsto godišnje proizvodnje električne energije. Renta će moći da se plati u energiji ili u novcu. Takođe, u vladinoj odluci piše da će deo proizvedene enegije morati da prodaju državnoj kompaniji koja obavlja javno snabdevanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konferencija solarna energija srbija balkan green energy news

Prva velika konferencija o solarnoj energiji u Srbiji: sve je spremno za solarni bum

16 April 2021 - Zakon o obnovljivim izvorima energije konačno stvara uslove da se iskoristi veliki potencijal solarne energije, poruka je Prve velike konferencije o solarnoj energiji u Srbiji.

Koriscenje ciste energije uslov za poslovanje

Korišćenje čiste energije će postati uslov za poslovanje na svetskom tržištu

16 April 2021 - Postavljanje fotonaponskih sistema se isplati svima – od domaćinstava do velikih industrijskih potrošača energije, poručeno je na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji.

konferencija solarna energija srbija toplane

Veliki solarno-termalni projekti su pravo rešenje za daljinsko grejanje u Srbiji

14 April 2021 - Veliki solarno-termalni projekti su pravo rešenje za dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja u Srbiji.

konferencija solarna energija srbija prozjumeri

Elektrodistribucija Srbije priprema pravila za ubrzano priključenje prozjumera

14 April 2021 - Operator distributivnog sistema će u narednih nekoliko meseci pripremiti nova pravila za ubrzano priključenje solarnih elektrana na domaćinstvima.