OIE

Albanija dobija dve solarne elektrane snage 100 MW bez državnih subvencija

Conex-Invest-solarna-elektrana-Hrvatska

Slika: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

05.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanska vlada izdala je dozvole za instaliranje dve solarne fotonaponske elektrane pojedinačne snage 50 megavata (MW) u opštini Fier.

Solarne elektrane Blue 1 i Blue 2 izgradiće firme Blessed Investment and Matrix Konstruksion, registrovane u Albaniji. Ovo bi trebalo da budu prva dva velika fotonaponska postrojenja u zemlji koja će biti izgrađena bez državne pomoći čime će ukupan kapacitet elektrana na solarnu energiju dosići 340 MW.

Sa dve nove elektrane ukupan instalisani kapacitet za solarnu energiju trebalo bi u narednih nekoliko godina da dostigne 340 MW

Albanija je pre desetak dana završila aukciju za izgradnju solarne elektrane Spitalle. To je bila njena treća aukcija za korišćenje solarne energije, a druga koja je bila uspešna, s obzirom da posle prve nije postignut dogovor. Pobednici na aukcijama, kao vid državne subvencije, dobijaju fiksnu cenu za proizvedenu električnu energiju putem ugovora o otkupu sa državnom kompanijom.

Ali, solarne elektrane Blue 1 i Blue 2 neće dobijati nikakve mere podrške države, navodi se u odluci albanske vlade.

Investitori će plaćati državi rentu koja će iznositi dva odsto godišnje proizvodnje električne energije

Očekivano vreme za izgradnju i puštanje u rad oba solarna parka je 50 meseci od dobijanja građevinske dozvole. Pravo na izgradnju solarnih elektrana može se preneti na treće lice, u celini ili delimično, samo uz odobrenje Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, navodi se u odluci.

Kompanije koje su dobile licence dužne su da Ministarstvu uplate rentu u iznosu od dva odsto godišnje proizvodnje električne energije. Renta će moći da se plati u energiji ili u novcu. Takođe, u vladinoj odluci piše da će deo proizvedene enegije morati da prodaju državnoj kompaniji koja obavlja javno snabdevanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

5. april 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

5. april 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

5. april 2021. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

5. april 2021. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.