OIE

Albanija dobija dve solarne elektrane snage 100 MW bez državnih subvencija

Conex-Invest-solarna-elektrana-Hrvatska

Slika: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

05.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanska vlada izdala je dozvole za instaliranje dve solarne fotonaponske elektrane pojedinačne snage 50 megavata (MW) u opštini Fier.

Solarne elektrane Blue 1 i Blue 2 izgradiće firme Blessed Investment and Matrix Konstruksion, registrovane u Albaniji. Ovo bi trebalo da budu prva dva velika fotonaponska postrojenja u zemlji koja će biti izgrađena bez državne pomoći čime će ukupan kapacitet elektrana na solarnu energiju dosići 340 MW.

Sa dve nove elektrane ukupan instalisani kapacitet za solarnu energiju trebalo bi u narednih nekoliko godina da dostigne 340 MW

Albanija je pre desetak dana završila aukciju za izgradnju solarne elektrane Spitalle. To je bila njena treća aukcija za korišćenje solarne energije, a druga koja je bila uspešna, s obzirom da posle prve nije postignut dogovor. Pobednici na aukcijama, kao vid državne subvencije, dobijaju fiksnu cenu za proizvedenu električnu energiju putem ugovora o otkupu sa državnom kompanijom.

Ali, solarne elektrane Blue 1 i Blue 2 neće dobijati nikakve mere podrške države, navodi se u odluci albanske vlade.

Investitori će plaćati državi rentu koja će iznositi dva odsto godišnje proizvodnje električne energije

Očekivano vreme za izgradnju i puštanje u rad oba solarna parka je 50 meseci od dobijanja građevinske dozvole. Pravo na izgradnju solarnih elektrana može se preneti na treće lice, u celini ili delimično, samo uz odobrenje Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, navodi se u odluci.

Kompanije koje su dobile licence dužne su da Ministarstvu uplate rentu u iznosu od dva odsto godišnje proizvodnje električne energije. Renta će moći da se plati u energiji ili u novcu. Takođe, u vladinoj odluci piše da će deo proizvedene enegije morati da prodaju državnoj kompaniji koja obavlja javno snabdevanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

elektrana-ugalj-zeleni-vodonik-spanija

Elektrana na ugalj u Španiji biće pretvorena u postrojenje za zeleni vodonik

23 септембра 2021 - Portugalski EDP planira da investira 550 miliona evra da zatvorenu termoelektranu u Španiji pretvori u postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika,.

gopa ers vetroelektrana hrgud ugovor

Nemačka kompanija GOPA konsultant ERS-a za vetropark Hrgud

22 септембра 2021 - Nemačka firma pripremiće projektnu dokumentaciju i biti zadužena za nadzor na izgradnji vetroelektrane Hrgud.

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

21 септембра 2021 - Investicije u geotermalnu energiju ove godine trebalo bi da dostignu rekordnih milijardu dolara, a do 2026. čak tri milijarde.