OIE

Voltalia pobedila na aukciji u Albaniji za solarni park Spitalle od 100 megavata

Voltalia aukciji Albaniji solarni park Spitalle 100 megavata

Slika: Ministarstvo infrastrukture i energetike

Objavljeno

26.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuska kompanija Voltalia je odabrana da izgradi fotonaponsku elektranu u opštini Drač na zapadu Albanije. Investitor je na aukciji za solarni sistem Spitalle ponudio da prodaje struju za 28,89 evra po megavat-satu.

Pet kompanija i konzorcijuma je učestvovalo na aukciji za energiju iz obnovljivih izvora održanoj za solarni park Spitalle, a Voltalia je dala najbolju ponudu, objavilo je albansko Ministarstvo infrastrukture i energetike. Francuska firma je već dobila ugovor za fotonaponski sistem Karavasta, a sada je prihvatila obavezu da isporučuje struju po ceni od 29,89 evra po megavat-satu bez poreza na dodatu vrednost. Sporazum će važiti za 70 odsto proizvedene električne energije.

Fiksna tarifa će važiti 15 godina, a solarni park Spitalle od 100 megavata će preostalih 30 odsto učinka prodavati na tržištu putem bilateralnih aranžmana iliti korporativnih ugovora o otkupu struje – PPA. Vlada je maksimalni nivo postavila na 55 evra po megavat-satu, a ponuđači su u ovom postupku izašli s najnižim cenama što su mogli.

Ponuda kineske grupe je bila mnogo viša

Konzorcijum koji čine kineski Universa Energy i HOGN Electrical Group bio je jedini drugi učesnik u konačnoj fazi, a ponudio je 46 evra. Lokacija Spitalle ima 121 hektar.

Niko nije očekivao toliko nisku ponudu, navela je ministarka infrastrukture i energetike Belinda Balluku

Ministarka Belinda Balluku je pohvalila konsultante iz Evropske banke za obnovu i razvoj zbog pomoći u organizaciji aukcije. Rekla je da niko nije očekivao toliko nisku ponudu. Radi poređenja, Voltalia je pobedila na nadmetanju za Karavastu, koja će imati snagu 140 megavata, sa 24,89 evra po megavat-satu. Albanija dobija 99 odsto svoje struje iz obnovljivih izvora i ima imperativ da ih diverzifikuje, naglasila je Balluku.

Dve domaće firme su učestvovale u postupku za dobijanje ugovora za solarni sistem Spitalle

Ova balkanska zemlja je zavisna od hidrocentrala, što čini snabdevanje strujom ranjivim na suše usled klimatskih promena. Dve domaće firme su na aukciji učestvovale s ponuđačem iz Indije, dok su dve preostale kompanije iz Nemačke.

Pomenimo i da je Voltalia nedavno nadležnim telima predala netehnički sažetak svoje procene uticaja na životnu sredinu za Karavastu, koja će se nalaziti pored najveće lagune u Albaniji. Firma tvrdi da bi pripremni radovi trajali tri meseca, a da tu veliku solarnu elektranu na 196 hektara u okviru parcele od 220 hektara može da podigne za još osam meseci.

Balluku je ranije izjavila da će vlada posle ovoga održati aukciju za vetroelektrane i još jednu za vetar i solar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUSEW javno glasanje evropske lidere ciste energije najbolje projekte

EUSEW otvorio javno glasanje za evropske lidere čiste energije, najbolje projekte

27 септембра 2021 - Dvanaest izuzetnih osoba i projekata, od kojih je tri iz Jugoistočne Evrope, u izboru je za Nagrade EU za održivu energetiku u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.