OIE

Fintel Energija i MK Group u okviru projekta Agrosolar Kula grade najveću solarnu elektranu u Evropi snage 660 MW

Fintel energija i MK group u okviru projekta Agrosolar Kula grade najvecu solarnu elektranu u Evropi snage 660 MW

Slika: Fintel energija i Mk Group

Objavljeno

19.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Fintel Energija i MK Group najavili su projekat Agrosolar Kula, koji podrazumeva istovremenu proizvodnju poljoprivrednih useva i energije iz sunčeve svetlosti na istoj površini. Snaga instalisanih solarnih panela trebalo bi da bude 660 megavata (MW).

Agrosolar Kula predviđa ulaganje od 340 miliona evra i biće sproveden na teritoriji opštine Kula u Vojvodini. Kako su saopštile Fintel Energija i MK Group, koje su zajedno izgradile vetrparkove snage 80 MW u Srbiji, Agrosolar Kula je prvi agroenergetski projekat u Srbiji i na Balkanu, i ujedno najveći u Evropi.

Solarna elektrana u opštini Kula bila bi najveća u Evropi

Ali, projekat bi doneo i najveću solarnu elektranu u Evropi jer je to sada Nunez de Balboa sa 500 MW u Španiji, a Iberdrola i Danone nedavno su najavili izgradnju još veće, snage 590 MW. Inače, Fintel Energija priprema kod Subotice i gradnju najvećeg vetroparka na kopnu u Evropi.

U inicijalnoj fazi projekat će, kako su saopštile dve kompanije, obuhvatiti 700 hektara zemljišta u Kuli, podeljenih na sedam zona za različite organske useve čija će proizvodnja biti moguća čak 11 meseci u godini.

Ispod solarnih panela proizvodiće se organska hrana, a električna energija će se prodavati na tržištu

Na približno trećini ukupne površine biće postavljeni solarni paneli, a godišnja planirana proizvodnja zelene energije je oko 832 gigavat sati, što zadovoljava potrebe oko 200 hiljada domaćinstava.

Ukupna snaga instalisanih solarnih panela biće 660 MW, a proizvedena električna energija prodavaće se na tržištu, rekli su u ovim kompanijama za Balkan Green Energy News.

Fintel Energija i MK Group saopštile su da inovativna primena solarnih panela u kombinaciji sa vegetacijom pravi takvu mikroklimu koja podiže produktivnost poljoprivredne proizvodnje i efikasnost proizvodnje energije. Takođe, smanjuje se emisija ugljenika i potrošnja vode za navodnjavanje. Pri tome, MK group se odlučila za organsku poljoprivredu na zemljištu gde će projekat biti implementiran, tako da neće biti korišćeni pesticidi, herbicidi, niti veštačka đubriva.

Solarna energija doživljava pravi bum u Srbiji i regionu

Pionirska investicija Fintel Energije i MK Group od velikog je značaja za održivi razvoj poljoprivrede i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, pa očekujemo da će generisati snažnu dodatnu vrednost za oba sektora, izjavio je Tiziano Giovannetti, generalni direktor Fintel Energije.

Solarna energija doživljava pravi bum u Srbiji i regionu. Kompanija CWP Global nedavno je najavila gradnju prve velike fotonaponske elektrane u Srbiji snage 50 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata

Dva-vetroparka-Hrvatskoj-korporativni-PPA-ugovor-sistem-subvencija-Professio-Energia

Professio Energia potpisala PPA ugovor s firmom Danske Commodities za dva vetroparka u Hrvatskoj

03 августа 2022 - Vetroelektrane ZD 6 i ZD 2 i 3 firme Professio Energia su među prvima dobrovoljno izašle iz mehanizma podsticaja kroz fidin tarife