OIE

Fintel Energija i MK Group u okviru projekta Agrosolar Kula grade najveću solarnu elektranu u Evropi snage 660 MW

Fintel energija i MK group u okviru projekta Agrosolar Kula grade najvecu solarnu elektranu u Evropi snage 660 MW

Slika: Fintel energija i Mk Group

Objavljeno

19.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Fintel Energija i MK Group najavili su projekat Agrosolar Kula, koji podrazumeva istovremenu proizvodnju poljoprivrednih useva i energije iz sunčeve svetlosti na istoj površini. Snaga instalisanih solarnih panela trebalo bi da bude 660 megavata (MW).

Agrosolar Kula predviđa ulaganje od 340 miliona evra i biće sproveden na teritoriji opštine Kula u Vojvodini. Kako su saopštile Fintel Energija i MK Group, koje su zajedno izgradile vetrparkove snage 80 MW u Srbiji, Agrosolar Kula je prvi agroenergetski projekat u Srbiji i na Balkanu, i ujedno najveći u Evropi.

Solarna elektrana u opštini Kula bila bi najveća u Evropi

Ali, projekat bi doneo i najveću solarnu elektranu u Evropi jer je to sada Nunez de Balboa sa 500 MW u Španiji, a Iberdrola i Danone nedavno su najavili izgradnju još veće, snage 590 MW. Inače, Fintel Energija priprema kod Subotice i gradnju najvećeg vetroparka na kopnu u Evropi.

U inicijalnoj fazi projekat će, kako su saopštile dve kompanije, obuhvatiti 700 hektara zemljišta u Kuli, podeljenih na sedam zona za različite organske useve čija će proizvodnja biti moguća čak 11 meseci u godini.

Ispod solarnih panela proizvodiće se organska hrana, a električna energija će se prodavati na tržištu

Na približno trećini ukupne površine biće postavljeni solarni paneli, a godišnja planirana proizvodnja zelene energije je oko 832 gigavat sati, što zadovoljava potrebe oko 200 hiljada domaćinstava.

Ukupna snaga instalisanih solarnih panela biće 660 MW, a proizvedena električna energija prodavaće se na tržištu, rekli su u ovim kompanijama za Balkan Green Energy News.

Fintel Energija i MK Group saopštile su da inovativna primena solarnih panela u kombinaciji sa vegetacijom pravi takvu mikroklimu koja podiže produktivnost poljoprivredne proizvodnje i efikasnost proizvodnje energije. Takođe, smanjuje se emisija ugljenika i potrošnja vode za navodnjavanje. Pri tome, MK group se odlučila za organsku poljoprivredu na zemljištu gde će projekat biti implementiran, tako da neće biti korišćeni pesticidi, herbicidi, niti veštačka đubriva.

Solarna energija doživljava pravi bum u Srbiji i regionu

Pionirska investicija Fintel Energije i MK Group od velikog je značaja za održivi razvoj poljoprivrede i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, pa očekujemo da će generisati snažnu dodatnu vrednost za oba sektora, izjavio je Tiziano Giovannetti, generalni direktor Fintel Energije.

Solarna energija doživljava pravi bum u Srbiji i regionu. Kompanija CWP Global nedavno je najavila gradnju prve velike fotonaponske elektrane u Srbiji snage 50 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. jul 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

19. jul 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

19. jul 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

19. jul 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva