OIE

Srbija omogućila zakup državne poljoprivredne zemlje za gradnju vetroparkova i solarnih elektrana 

Srbija omogucila zakup drzavne poljoprivredne zemlje za gradnju vetroparkova i solarnih elektrana

Slika: Lubos Houska from Pixabay

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Uredba o uslovima, načinu i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe, koju je usvojila Vlada Srbije, daje mogućnost lokalnim samoupravama da raspišu javna nadmetanja za izdavanje zemlje za instaliranje elektrana na obnovljive izvore, ali i za odlaganje jalovine, pepela, šljake i drugih opasnih i štetnih materija.

Uredba o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivedne svrhe primenjuje se na zemlju koja je u katastru nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda upisana po vrsti kao poljoprivredno zemljište u državnoj svojini.

Pravo na korišćenje može da traje najviše 30 godina

Državna poljoprivredna zemlja se može davati u zakup za gradnju solarnih elektrana i vetroparkova, ali i za izvođenje geoloških istražnih radova i eksploataciju mineralnih sirovina (gline, šljunka, peska, kamena, nafte i prirodnog gasa) i odlaganje jalovine, pepela, šljake i drugih opasnih i štetnih materija na poljoprivrednom zemljištu. Kada je reč o odlaganju ovih materija ta aktivnost se može obavljati uz dostavljanje neophodnih odobrenja izdatih od strane Ministarstva rudarstva i energetike.

Državno poljoprivredno zemljište može se dati na korišćenje fizičkom ili pravnom licu, i to na period do 30 godina, navodi se u Uredbi.

Predmet korišćenja može biti neobradivo državno poljoprivredno zemljište (pašnjaci, trstici i močvare), odnosno obradivo državno poljoprivredno zemljište (njive, livade, vrtovi, voćnjaci i vinogradi) šeste, sedme i osme katastarske klase.

Davanje državne zemlje za gradnju solarnih elektrana i vetroparkova moglo bi, posle donošenja novog Zakona o obnovljivim izvorima energije, dodatno da podstakne i ubrza gradnju elektrana za proizvodnju zelene energije. Na drugoj strani, omogućavanje deponovanja jalovine, pepela, šljake i drugih opasnih i štetnih materija na poljoprivrednom zemljištu moglo bi da izazove niz problema.

Javna nadmetanja raspisuju lokalne samouprave

Nadležni organ lokalne samouprave, kako se navodi u Uredbi, grupiše državno poljoprivredno zemljište koje se planira za davanje na korišćenje u posebne jedinice javnog nadmetanja, a zainteresovano lice ili firma samoupravama dostavljaju pismo o namerama za korišćenje državne zemlje i odgovarajući projekat

Odluku o objavljivanju javnog oglasa za davanje zemlje u zakup donosi nadležni organ lokalne samouprave, uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Davanje u zakup sprovodi se u postupku javnog nadmetanja, piše u Uredbi.

Početna godišnja visina naknade na javnom nadmetanju jednaka je petostrukom iznosu prosečne cene zakupa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta ako će se zemlja koristiti za vetroparkove i solarne elektrane. Početna naknada za eksploataciju mineralnih sirovina i odlaganje štetnih materija je tridesetostruki iznos prosečne cene zakupa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

27 маја 2022 - Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni...

garancije porekla energetska zajednica registri trgovina

Sve je spremno da zemlje Energetske zajednice izdaju garancije porekla

26 маја 2022 - Potrebno je da nacionalna izdavačka tela potpišu ugovore o korišćenju registara sa specijalizovanom firmom Grexel, kaže Naida Taso

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija

Virtuelne elektrane prozjumere trziste elektricne energije

Virtuelne elektrane su prilika za prozjumere da izađu na tržište električne energije

25 маја 2022 - U Hrvatskoj postoje zakonski uslovi da domaćinstva s krovnim solarnim panelima plasiraju višak energije na tržištu, mada je to još preskupo