OIE

Srbija omogućila zakup državne poljoprivredne zemlje za gradnju vetroparkova i solarnih elektrana 

Srbija omogucila zakup drzavne poljoprivredne zemlje za gradnju vetroparkova i solarnih elektrana

Slika: Lubos Houska from Pixabay

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Uredba o uslovima, načinu i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe, koju je usvojila Vlada Srbije, daje mogućnost lokalnim samoupravama da raspišu javna nadmetanja za izdavanje zemlje za instaliranje elektrana na obnovljive izvore, ali i za odlaganje jalovine, pepela, šljake i drugih opasnih i štetnih materija.

Uredba o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivedne svrhe primenjuje se na zemlju koja je u katastru nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda upisana po vrsti kao poljoprivredno zemljište u državnoj svojini.

Pravo na korišćenje može da traje najviše 30 godina

Državna poljoprivredna zemlja se može davati u zakup za gradnju solarnih elektrana i vetroparkova, ali i za izvođenje geoloških istražnih radova i eksploataciju mineralnih sirovina (gline, šljunka, peska, kamena, nafte i prirodnog gasa) i odlaganje jalovine, pepela, šljake i drugih opasnih i štetnih materija na poljoprivrednom zemljištu. Kada je reč o odlaganju ovih materija ta aktivnost se može obavljati uz dostavljanje neophodnih odobrenja izdatih od strane Ministarstva rudarstva i energetike.

Državno poljoprivredno zemljište može se dati na korišćenje fizičkom ili pravnom licu, i to na period do 30 godina, navodi se u Uredbi.

Predmet korišćenja može biti neobradivo državno poljoprivredno zemljište (pašnjaci, trstici i močvare), odnosno obradivo državno poljoprivredno zemljište (njive, livade, vrtovi, voćnjaci i vinogradi) šeste, sedme i osme katastarske klase.

Davanje državne zemlje za gradnju solarnih elektrana i vetroparkova moglo bi, posle donošenja novog Zakona o obnovljivim izvorima energije, dodatno da podstakne i ubrza gradnju elektrana za proizvodnju zelene energije. Na drugoj strani, omogućavanje deponovanja jalovine, pepela, šljake i drugih opasnih i štetnih materija na poljoprivrednom zemljištu moglo bi da izazove niz problema.

Javna nadmetanja raspisuju lokalne samouprave

Nadležni organ lokalne samouprave, kako se navodi u Uredbi, grupiše državno poljoprivredno zemljište koje se planira za davanje na korišćenje u posebne jedinice javnog nadmetanja, a zainteresovano lice ili firma samoupravama dostavljaju pismo o namerama za korišćenje državne zemlje i odgovarajući projekat

Odluku o objavljivanju javnog oglasa za davanje zemlje u zakup donosi nadležni organ lokalne samouprave, uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Davanje u zakup sprovodi se u postupku javnog nadmetanja, piše u Uredbi.

Početna godišnja visina naknade na javnom nadmetanju jednaka je petostrukom iznosu prosečne cene zakupa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta ako će se zemlja koristiti za vetroparkove i solarne elektrane. Početna naknada za eksploataciju mineralnih sirovina i odlaganje štetnih materija je tridesetostruki iznos prosečne cene zakupa.

Komentara: (1)
Mika Panic / 23.07.2023.

Dali ste zainterosovani za zemljiste za solarnu elektranu u Sapucu povrsina 5, 5 ha

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

12. jul 2021. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

12. jul 2021. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

12. jul 2021. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

12. jul 2021. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru