OIE

Srbija omogućila zakup državne poljoprivredne zemlje za gradnju vetroparkova i solarnih elektrana 

Srbija omogucila zakup drzavne poljoprivredne zemlje za gradnju vetroparkova i solarnih elektrana

Slika: Lubos Houska from Pixabay

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Uredba o uslovima, načinu i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe, koju je usvojila Vlada Srbije, daje mogućnost lokalnim samoupravama da raspišu javna nadmetanja za izdavanje zemlje za instaliranje elektrana na obnovljive izvore, ali i za odlaganje jalovine, pepela, šljake i drugih opasnih i štetnih materija.

Uredba o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivedne svrhe primenjuje se na zemlju koja je u katastru nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda upisana po vrsti kao poljoprivredno zemljište u državnoj svojini.

Pravo na korišćenje može da traje najviše 30 godina

Državna poljoprivredna zemlja se može davati u zakup za gradnju solarnih elektrana i vetroparkova, ali i za izvođenje geoloških istražnih radova i eksploataciju mineralnih sirovina (gline, šljunka, peska, kamena, nafte i prirodnog gasa) i odlaganje jalovine, pepela, šljake i drugih opasnih i štetnih materija na poljoprivrednom zemljištu. Kada je reč o odlaganju ovih materija ta aktivnost se može obavljati uz dostavljanje neophodnih odobrenja izdatih od strane Ministarstva rudarstva i energetike.

Državno poljoprivredno zemljište može se dati na korišćenje fizičkom ili pravnom licu, i to na period do 30 godina, navodi se u Uredbi.

Predmet korišćenja može biti neobradivo državno poljoprivredno zemljište (pašnjaci, trstici i močvare), odnosno obradivo državno poljoprivredno zemljište (njive, livade, vrtovi, voćnjaci i vinogradi) šeste, sedme i osme katastarske klase.

Davanje državne zemlje za gradnju solarnih elektrana i vetroparkova moglo bi, posle donošenja novog Zakona o obnovljivim izvorima energije, dodatno da podstakne i ubrza gradnju elektrana za proizvodnju zelene energije. Na drugoj strani, omogućavanje deponovanja jalovine, pepela, šljake i drugih opasnih i štetnih materija na poljoprivrednom zemljištu moglo bi da izazove niz problema.

Javna nadmetanja raspisuju lokalne samouprave

Nadležni organ lokalne samouprave, kako se navodi u Uredbi, grupiše državno poljoprivredno zemljište koje se planira za davanje na korišćenje u posebne jedinice javnog nadmetanja, a zainteresovano lice ili firma samoupravama dostavljaju pismo o namerama za korišćenje državne zemlje i odgovarajući projekat

Odluku o objavljivanju javnog oglasa za davanje zemlje u zakup donosi nadležni organ lokalne samouprave, uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Davanje u zakup sprovodi se u postupku javnog nadmetanja, piše u Uredbi.

Početna godišnja visina naknade na javnom nadmetanju jednaka je petostrukom iznosu prosečne cene zakupa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta ako će se zemlja koristiti za vetroparkove i solarne elektrane. Početna naknada za eksploataciju mineralnih sirovina i odlaganje štetnih materija je tridesetostruki iznos prosečne cene zakupa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

12. jul 2021. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

Tim kineskih istraživača razvio tehnologiju koja pretvara morsku vodu u vodonik

Kineski naučnici proizveli vodonik od morske vode bez desalinizacije

12. jul 2021. - Grupa kineskih naučnika uspela je da razvije tehnologiju za pretvaranje slane vode u vodonik bez prethodne desalinizacije

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

12. jul 2021. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

12. jul 2021. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?