OIE

Severna Makedonija proglasila projekte dve solarne elektrane strateškim investicijama

Severna Makedonija dve solarne elektrane strateskim investicijama

Foto: Flash Dantz on Unsplash

Objavljeno

10.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije je saopštila da će projekti solarnih elektrana u Pehčevu i Karbincima dobiti status strateških investicija. Obe firme koje ih razvijaju su registrovane na istoj adresi u Skoplju.

Ubrzo nakon što je fotonaponski projekat kapaciteta do 400 MW kompanije Akuo Energy u Štipu proglasila strateškom investicijom, Vlada Severne Makedonije je dala isti status planovima za dve solarne elektrane u Pehčevu i Karbincima na istoku zemlje.

Renewable Power International se sprema da izgradi fotonaponski pogon snage 85 megavata. Procenjen je na 63 miliona evra, a biće postavljen u Dolnem Balvanu u Karbincima, stoji u objavi. Lokalni portal Bregalnicki.mk piše da je vlasnik firme Pavel Valnev iz marginalne političke partije Republikanci za Bugarsku iz susedne zemlje.

Renewable Power International je od Regulatorne komisije za energetiku i vodne usluge upravo dobio dozvolu za trgovanje električnom energijom.

Vlada je otkrila da će HEC Solar u Pehčevu instalirati solarnu elektranu od 70 megavata, vrednu 53 miliona evra. Po dostupnim podacima, njen direktor je Boyan Tabutov. Sedište HEC Solara je u Sofiji, a povezana firma Hydroenergy Co. ili HEC je u Blagoevgradu, nedaleko od granice sa Severnom Makedonijom.

Zanimljivo je što su oba preduzeća registrovana na istoj adresi u Kiseloj Vodi u Skoplju.

Prvi fotonaponski projekat koji je dobio status strateške investicije je EFT-ova Erdželija, koja po planu treba da ima kapacitet 80 megavata. Vlada je, kada je donosila tu odluku, naglasila da za tu elektranu nije odobrila podsticaje. Međutim, takvi dogovori pružaju snažne garancije investitorima, a oni mogu da dobiju razne vrste podrške, poput korišćenja zemljišta ili u administrativnom postupku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. decembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. decembar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

10. decembar 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

10. decembar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije