OIE

Severna Makedonija proglasila projekte dve solarne elektrane strateškim investicijama

Severna Makedonija dve solarne elektrane strateskim investicijama

Foto: Flash Dantz on Unsplash

Objavljeno

10.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije je saopštila da će projekti solarnih elektrana u Pehčevu i Karbincima dobiti status strateških investicija. Obe firme koje ih razvijaju su registrovane na istoj adresi u Skoplju.

Ubrzo nakon što je fotonaponski projekat kapaciteta do 400 MW kompanije Akuo Energy u Štipu proglasila strateškom investicijom, Vlada Severne Makedonije je dala isti status planovima za dve solarne elektrane u Pehčevu i Karbincima na istoku zemlje.

Renewable Power International se sprema da izgradi fotonaponski pogon snage 85 megavata. Procenjen je na 63 miliona evra, a biće postavljen u Dolnem Balvanu u Karbincima, stoji u objavi. Lokalni portal Bregalnicki.mk piše da je vlasnik firme Pavel Valnev iz marginalne političke partije Republikanci za Bugarsku iz susedne zemlje.

Renewable Power International je od Regulatorne komisije za energetiku i vodne usluge upravo dobio dozvolu za trgovanje električnom energijom.

Vlada je otkrila da će HEC Solar u Pehčevu instalirati solarnu elektranu od 70 megavata, vrednu 53 miliona evra. Po dostupnim podacima, njen direktor je Boyan Tabutov. Sedište HEC Solara je u Sofiji, a povezana firma Hydroenergy Co. ili HEC je u Blagoevgradu, nedaleko od granice sa Severnom Makedonijom.

Zanimljivo je što su oba preduzeća registrovana na istoj adresi u Kiseloj Vodi u Skoplju.

Prvi fotonaponski projekat koji je dobio status strateške investicije je EFT-ova Erdželija, koja po planu treba da ima kapacitet 80 megavata. Vlada je, kada je donosila tu odluku, naglasila da za tu elektranu nije odobrila podsticaje. Međutim, takvi dogovori pružaju snažne garancije investitorima, a oni mogu da dobiju razne vrste podrške, poput korišćenja zemljišta ili u administrativnom postupku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

10. decembar 2021. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

10. decembar 2021. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

10. decembar 2021. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

10. decembar 2021. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković