OIE

Severna Makedonija proglasila projekte dve solarne elektrane strateškim investicijama

Severna Makedonija dve solarne elektrane strateskim investicijama

Foto: Flash Dantz on Unsplash

Objavljeno

10.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije je saopštila da će projekti solarnih elektrana u Pehčevu i Karbincima dobiti status strateških investicija. Obe firme koje ih razvijaju su registrovane na istoj adresi u Skoplju.

Ubrzo nakon što je fotonaponski projekat kapaciteta do 400 MW kompanije Akuo Energy u Štipu proglasila strateškom investicijom, Vlada Severne Makedonije je dala isti status planovima za dve solarne elektrane u Pehčevu i Karbincima na istoku zemlje.

Renewable Power International se sprema da izgradi fotonaponski pogon snage 85 megavata. Procenjen je na 63 miliona evra, a biće postavljen u Dolnem Balvanu u Karbincima, stoji u objavi. Lokalni portal Bregalnicki.mk piše da je vlasnik firme Pavel Valnev iz marginalne političke partije Republikanci za Bugarsku iz susedne zemlje.

Renewable Power International je od Regulatorne komisije za energetiku i vodne usluge upravo dobio dozvolu za trgovanje električnom energijom.

Vlada je otkrila da će HEC Solar u Pehčevu instalirati solarnu elektranu od 70 megavata, vrednu 53 miliona evra. Po dostupnim podacima, njen direktor je Boyan Tabutov. Sedište HEC Solara je u Sofiji, a povezana firma Hydroenergy Co. ili HEC je u Blagoevgradu, nedaleko od granice sa Severnom Makedonijom.

Zanimljivo je što su oba preduzeća registrovana na istoj adresi u Kiseloj Vodi u Skoplju.

Prvi fotonaponski projekat koji je dobio status strateške investicije je EFT-ova Erdželija, koja po planu treba da ima kapacitet 80 megavata. Vlada je, kada je donosila tu odluku, naglasila da za tu elektranu nije odobrila podsticaje. Međutim, takvi dogovori pružaju snažne garancije investitorima, a oni mogu da dobiju razne vrste podrške, poput korišćenja zemljišta ili u administrativnom postupku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konferencija energetske zajednice reset sarajevo

Zakonom omogućiti osnivanje energetskih zadruga, vreme je za početak demokratizacije energetike na Zapadnom Balkanu

10. decembar 2021. - Konferenciju Energetske zajednice građana/Zajednice obnovljive energije organizovali su u Sarajevu RESET i Henrich Boll fondacija

predlog budzeta srbija 2023

OIE

Predlog budžeta za 2023: Srbija planira finansijsku podršku velikim projektima u energetici

10. decembar 2021. - Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu predviđa mogućnost izdavanja državnih garancija i...

Slovenija dodatnu kapitalnu injekciju ugrozenom proizvođaču struje HSE

Slovenija daje dodatnu kapitalnu injekciju ugroženom proizvođaču struje HSE

10. decembar 2021. - Slovenija uvećava kapital svog operatera elektrana HSE sa 492 miliona evra jer su ga suša i zastoj u isporuci uglja gurnuli ispod vode

Marko Cadez predsednik Privredne komore Srbije

Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa

10. decembar 2021. - Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa, velika je investiciona šansa, mora brzo da se...