Električna energija

EU odobrila 339 miliona evra Zapadnom Balkanu za sedam projekata zelene agende

wbif projekti 2022 energetika otpadne vode

Foto: BGEN

Objavljeno

28.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je odobrila investicioni paket vredan 3,2 milijarde evra za podršku 21 projekta u oblasti transporta, digitalne tehnologije, klime i energije na Zapadnom Balkanu. U sektoru čiste energije je pet projekata, a u sektoru životne sredine i klime dva, ukupne vrednosti 339 miliona evra.

Prvi veliki paket projekata deo je Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan, koji je Komisija usvojila u oktobru 2021. Reč je o planu za koji je EU najavila da će zemljama regiona doneti donacije od devet milijardi evra i investicije od 20 milijardi evra, od čega će dobar deo biti krediti. Inače, Plan je operacionalizacija Akcionog plana Zelene agende usvojenog oktobra 2021.

Paket od 3,2 milijarde evra uključuje donacije od 1,1 milijarde evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć 2021-2027 (IPA III), dodatne bilateralne doprinose zemalja članica EU i Norveške, kao i povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija. Sva sredstva biće raspodeljena kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (eng. Western Balkans Investment Forum – WBIF) koji vodi EU i predstavlja glavnu platformu za sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana u oblastima javne infrastrukture i konkurentnosti privatnog sektora.

Pet odobrenih projekata u sektoru čiste energije su vredni 127 miliona evra:

  • Plutajuća solarna elektrana na hidroelektrani Vau i Dejes (Albanija)
  • Solarna elektrana Oslomej 1 (Severna Makedonija)
  • Solarne elektrane Oslomej 2 i Bitola (Severna Makedonija)
  • Transbalkanski elektroenergetski koridor: interkonekcija Srbija – Crna Gora – BiH 400 kV
  • Napredni sistem za daljinsko očitavanje brojila.

wbif projekti 2022 cista energija oslomej vau dejes bitola

Plutajuća fotonaponska elektrana Vau i Dejes predstavlja postrojenje snage 12,9 MW na jezeru jedne od najvećih hidroelektrana u Albaniji. Ovo će biti prva hibridna elektrana srednje veličine koja povezuje solarno postrojenja i hidroelektranu, saopštila je Evropska komisija.

Severna Makedonija će dobiti pomoć za instaliranje tri fotonaponska postrojenja. Oslomej 1, Oslomej 2 i Bitolj biće locirane na na zemlji bivšeg rudnika uglja Oslomej, kao i pored termoelektrane Bitolj.

wbif projekti 2022 transbalkanski koridor pametna brojila

Četvrti projekat je nastavak Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, čiji je cilj funkcionalno regionalno tržište i uspostavljanje koridora koji će povezati prenosne mreže Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine sa sistemima Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Italije. Projekta predviđa gradnju 400 kV interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH u dužini od 84 kilometara od Bajine Bašte u Srbiji do granica BiH i Crne Gore.

Napredni sistem za daljinsko očitavanje brojila u Srbiji pomoći će uvođenju pametnih brojila u elektrodistributivni sistem Srbije. Reč je o projektu prve faze uvođenja pametnih brojila u Kraljevu, Čačku i Nišu, saopštila je Evropska komisija.

wbif projekti 2022 otpadne vode podgorica skoplje

Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici i Skoplju su projekti koji su odobreni u sektoru životne sredine i klime.

Podgoričko postrojenje obezbediće sakupljanje i tretman otpadnih voda u gradu u skladu sa standardima EU, dok će sličan objekat u glavnom gradu Severne Makedonije opslužiti devet od deset opština Skoplja i imaće kapacitet od 625.000 stanovnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rystad Energy elektricne-mreze-neophodno-investirati-3-1-biliona-dolara-do-2030-ogranici-globalno-zagrevanje

U električne mreže neophodno uložiti 3,1 bilion dolara do 2030. da se ograniči globalno zagrevanje

28. februar 2022. - Zastarelost i neodgovarajuće karakteristike elektromreže su među najznačajnijim preprekama u energetskoj tranziciji, upozorava Rystad Energy

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

28. februar 2022. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

28. februar 2022. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

28. februar 2022. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije