Električna energija

EU odobrila 339 miliona evra Zapadnom Balkanu za sedam projekata zelene agende

wbif projekti 2022 energetika otpadne vode

Foto: BGEN

Objavljeno

28.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je odobrila investicioni paket vredan 3,2 milijarde evra za podršku 21 projekta u oblasti transporta, digitalne tehnologije, klime i energije na Zapadnom Balkanu. U sektoru čiste energije je pet projekata, a u sektoru životne sredine i klime dva, ukupne vrednosti 339 miliona evra.

Prvi veliki paket projekata deo je Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan, koji je Komisija usvojila u oktobru 2021. Reč je o planu za koji je EU najavila da će zemljama regiona doneti donacije od devet milijardi evra i investicije od 20 milijardi evra, od čega će dobar deo biti krediti. Inače, Plan je operacionalizacija Akcionog plana Zelene agende usvojenog oktobra 2021.

Paket od 3,2 milijarde evra uključuje donacije od 1,1 milijarde evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć 2021-2027 (IPA III), dodatne bilateralne doprinose zemalja članica EU i Norveške, kao i povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija. Sva sredstva biće raspodeljena kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (eng. Western Balkans Investment Forum – WBIF) koji vodi EU i predstavlja glavnu platformu za sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana u oblastima javne infrastrukture i konkurentnosti privatnog sektora.

Pet odobrenih projekata u sektoru čiste energije su vredni 127 miliona evra:

  • Plutajuća solarna elektrana na hidroelektrani Vau i Dejes (Albanija)
  • Solarna elektrana Oslomej 1 (Severna Makedonija)
  • Solarne elektrane Oslomej 2 i Bitola (Severna Makedonija)
  • Transbalkanski elektroenergetski koridor: interkonekcija Srbija – Crna Gora – BiH 400 kV
  • Napredni sistem za daljinsko očitavanje brojila.

wbif projekti 2022 cista energija oslomej vau dejes bitola

Plutajuća fotonaponska elektrana Vau i Dejes predstavlja postrojenje snage 12,9 MW na jezeru jedne od najvećih hidroelektrana u Albaniji. Ovo će biti prva hibridna elektrana srednje veličine koja povezuje solarno postrojenja i hidroelektranu, saopštila je Evropska komisija.

Severna Makedonija će dobiti pomoć za instaliranje tri fotonaponska postrojenja. Oslomej 1, Oslomej 2 i Bitolj biće locirane na na zemlji bivšeg rudnika uglja Oslomej, kao i pored termoelektrane Bitolj.

wbif projekti 2022 transbalkanski koridor pametna brojila

Četvrti projekat je nastavak Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, čiji je cilj funkcionalno regionalno tržište i uspostavljanje koridora koji će povezati prenosne mreže Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine sa sistemima Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Italije. Projekta predviđa gradnju 400 kV interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH u dužini od 84 kilometara od Bajine Bašte u Srbiji do granica BiH i Crne Gore.

Napredni sistem za daljinsko očitavanje brojila u Srbiji pomoći će uvođenju pametnih brojila u elektrodistributivni sistem Srbije. Reč je o projektu prve faze uvođenja pametnih brojila u Kraljevu, Čačku i Nišu, saopštila je Evropska komisija.

wbif projekti 2022 otpadne vode podgorica skoplje

Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici i Skoplju su projekti koji su odobreni u sektoru životne sredine i klime.

Podgoričko postrojenje obezbediće sakupljanje i tretman otpadnih voda u gradu u skladu sa standardima EU, dok će sličan objekat u glavnom gradu Severne Makedonije opslužiti devet od deset opština Skoplja i imaće kapacitet od 625.000 stanovnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku