OIE

Severna Makedonija podiže dozvoljeni kapacitet krovnih solarnih sistema

Severna Makedonija dozvoljeni kapacitet krovnih solarnih

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

10.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija je potrošila manje od 120 miliona evra za ublažavanje posledica energetske krize, izjavio je ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi. On je otkrio da će vlada ubrzo promeniti propise i dozvoliti da se na krovovima stambenih i poslovnih objekata instaliraju fotonaponski sistemi veće snage.

Trenutno nema nikakvih restrikcija struje u Severnoj Makedoniji, a domaćinstva i mali potrošači nisu na udaru cenovnih šokova, izjavio je novinarima u Tetovu ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi. Po njegovim rečima, Srbija, Kosovo*, Albanija, Bosna i Hercegovina i druge susedne zemlje potrošile su milijarde poslednjih meseci na upravljanje energetskom krizom, a da je njegova vlada potrošila manje od 120 miliona evra.

Pravilnik koji reguliše maksimalni dozvoljeni kapacitet krovnih solarnih elektrana biće izmenjen, najavio je Bekteshi. Rekao je da će domaćinstva moći da instaliraju do šest kilovata, u poređenju sa sadašnjih četiri, a da će preduzeća imati pravo na do 60 kilovata ili tri puta više nego sada.

Najviša dozvoljena snaga krovnih solarnih elektrana za preduzeća biće uskoro utrostručena na 60 kilovata

Cena struje na berzama je 240 evra po megavat-satu, a proizvodna cena državne kompanije Elektrani na Severna Makedonija (ESM) je 61 evro po megavat-satu, istakao je Bekteshi. On je izjavio i da termoelektrana i toplana TE-TO u Skoplju, pod ESM-ovom privremenom kontrolom u sklopu vanrednih mera za suzbijanje efekata krize, vladi prodaje struju za 190 evra po megavat-satu.

Vlasti su primile 6.500 zahteva od domaćinstava s niskim primanjima za subvencije za pokrivanje porasta računa za struju, a poštom će verovatno stići još dvesta, otkrio je Bekteshi. Objasnio je da će vlada odobriti bespovratna sredstva od između 600 i 800 denara (9,8 do 13 evra) po domaćinstvu mesečno. Plan je bio da programom bude pokriveno 7.000 domaćinstava.

Kompanije u Severnoj Makedoniji proizvode struju po cenama ispod tržišnih

Severna Makedonija pomaže isključivo državnim preduzećima u okviru svojih vanrednih mera, naglasio je ministar.

Tehnološko-industrijska razvojna zona Tetovo bi trebalo da dobije „zelenu zonu“ za ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, napomenuo je Bekteshi i naglasio da je vlada blizu dogovora s upravom zone.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

10. februar 2022. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

10. februar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

10. februar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

10. februar 2022. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva