OIE

Severna Makedonija podiže dozvoljeni kapacitet krovnih solarnih sistema

Severna Makedonija dozvoljeni kapacitet krovnih solarnih

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

10.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija je potrošila manje od 120 miliona evra za ublažavanje posledica energetske krize, izjavio je ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi. On je otkrio da će vlada ubrzo promeniti propise i dozvoliti da se na krovovima stambenih i poslovnih objekata instaliraju fotonaponski sistemi veće snage.

Trenutno nema nikakvih restrikcija struje u Severnoj Makedoniji, a domaćinstva i mali potrošači nisu na udaru cenovnih šokova, izjavio je novinarima u Tetovu ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi. Po njegovim rečima, Srbija, Kosovo*, Albanija, Bosna i Hercegovina i druge susedne zemlje potrošile su milijarde poslednjih meseci na upravljanje energetskom krizom, a da je njegova vlada potrošila manje od 120 miliona evra.

Pravilnik koji reguliše maksimalni dozvoljeni kapacitet krovnih solarnih elektrana biće izmenjen, najavio je Bekteshi. Rekao je da će domaćinstva moći da instaliraju do šest kilovata, u poređenju sa sadašnjih četiri, a da će preduzeća imati pravo na do 60 kilovata ili tri puta više nego sada.

Najviša dozvoljena snaga krovnih solarnih elektrana za preduzeća biće uskoro utrostručena na 60 kilovata

Cena struje na berzama je 240 evra po megavat-satu, a proizvodna cena državne kompanije Elektrani na Severna Makedonija (ESM) je 61 evro po megavat-satu, istakao je Bekteshi. On je izjavio i da termoelektrana i toplana TE-TO u Skoplju, pod ESM-ovom privremenom kontrolom u sklopu vanrednih mera za suzbijanje efekata krize, vladi prodaje struju za 190 evra po megavat-satu.

Vlasti su primile 6.500 zahteva od domaćinstava s niskim primanjima za subvencije za pokrivanje porasta računa za struju, a poštom će verovatno stići još dvesta, otkrio je Bekteshi. Objasnio je da će vlada odobriti bespovratna sredstva od između 600 i 800 denara (9,8 do 13 evra) po domaćinstvu mesečno. Plan je bio da programom bude pokriveno 7.000 domaćinstava.

Kompanije u Severnoj Makedoniji proizvode struju po cenama ispod tržišnih

Severna Makedonija pomaže isključivo državnim preduzećima u okviru svojih vanrednih mera, naglasio je ministar.

Tehnološko-industrijska razvojna zona Tetovo bi trebalo da dobije „zelenu zonu“ za ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, napomenuo je Bekteshi i naglasio da je vlada blizu dogovora s upravom zone.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. februar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. februar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. februar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

10. februar 2022. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine