Električna energija

Severna Makedonija će vratiti jeftiniju popodnevnu tarifu za struju za domaćinstva

Severna-Makedonija-jeftiniju-popodnevnu-tarifu-struju-domacinstva

Foto: iStock

Objavljeno

29.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Dve godine nakon što ju je ukinula, Severna Makedonija planira da ponovo uvede jeftiniju dnevnu električnu energiju za domaćinstva, između 13 i 15 sati.

Elektrodistribucija će morati da manuelno podesi stara električna brojila tako da opet počnu da obračunavaju nižu dnevnu tarifu, najavio je predsednik Regulatorne komisija za energetiku i vodne usluge (RKE) Severne Makedonije Marko Bislimoski. On je u intervjuu za portal Pari kazao da će takav period biti ponovo uveden 1. decembra, za između 13 i 15 sati.

Domaćinstva su popodnevnu nižu tarifu imala od oktobra 2017. do početka 2022, kada su je vlasti ukinule zbog skoka cena električne energije. U okviru mera za podršku malim potrošačima tokom energetske krize, porez na dodatu vrednost na struju je spušten, ali će sada 1. jula biti povećan sa 10 na 18 odsto.

Prosečno povećanje računa će biti blago, budući da će dve od četiri trenutne tarife biti snižene, kažu u vladi.

Domaćinstva će dobiti pametna brojila

„Jeftiniju tarifu ne uvodimo iz političkih razloga, nego zbog cenovnih signala za električnu energiju na svim berzama u Evropi, uključujući našu“, istakao je Bislimoski. Ali možda neće svi istovremeno dobiti taj popust, budući da neka domaćinstva imaju zastarela brojila, objasnio je. Operator distributivnog sistema je zadužen da intenzivno zamenjuje stare uređaje pametnim brojilima o vlastitom trošku, naglasio je šef regulatornog tela.

Podešavanje je potrebno i u izdavanju računa i softveru, izjavio je Bislimoski. Tarife su trenutno niže jedino noću, od 22 do 7 sati, i nedeljom tokom celog dana.

PDV je trebalo da ostane nizak da bi ublažio eventualne cenovne šokove

Po mišljenju Marka Bislimoskog, PDV nije trebalo snižavati, jer energetska kriza nije gotova, pa niža stopa može da spreči moguće skokove cena. Fjučersi za struju na tržištu HUPX u Mađarskoj su na 160 evra po megavat-satu za 2024, što je tri puta više nego za 2021, izjavio je.

Zvaničnici su ranije nagovestili mogućnost ponovnog uvođenja niže popodnevne tarife. Bislimoski je ocenio da je to ostavilo pogrešan utisak da će ta mera biti uvedena već u julu.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je u februaru izrazio uverenje da će u periodu od maja do oktobra biti viška struje iz obnovljivih izvora. Tada je procenio da će za manje od četiri godine na mrežu biti povezano 700 megavata novog kapaciteta.

Na sve većem broju evropskih tržišta električne energije dešava se da cene padnu na ultraniske nivoe ili čak postanu negativne kada su temperature vazduha umerene i nema potrebe za grejanjem ili hlađenjem. Fenomen se prevashodno javlja zbog naglog porasta ukupnog kapaciteta solarnih elektrana i manjka sistemâ za skladištenje energije. Snabdevači sve više izbegavaju penale za preopterećivanje mreže tako što uvode dinamične tarife, pa podstiču korisnike nižim cenama da u kratkom roku povećaju potrošnju električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

29. jun 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

29. jun 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

29. jun 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

29. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti