Električna energija

Severna Makedonija će vratiti jeftiniju popodnevnu tarifu za struju za domaćinstva

Severna-Makedonija-jeftiniju-popodnevnu-tarifu-struju-domacinstva

Foto: iStock

Objavljeno

29.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Dve godine nakon što ju je ukinula, Severna Makedonija planira da ponovo uvede jeftiniju dnevnu električnu energiju za domaćinstva, između 13 i 15 sati.

Elektrodistribucija će morati da manuelno podesi stara električna brojila tako da opet počnu da obračunavaju nižu dnevnu tarifu, najavio je predsednik Regulatorne komisija za energetiku i vodne usluge (RKE) Severne Makedonije Marko Bislimoski. On je u intervjuu za portal Pari kazao da će takav period biti ponovo uveden 1. decembra, za između 13 i 15 sati.

Domaćinstva su popodnevnu nižu tarifu imala od oktobra 2017. do početka 2022, kada su je vlasti ukinule zbog skoka cena električne energije. U okviru mera za podršku malim potrošačima tokom energetske krize, porez na dodatu vrednost na struju je spušten, ali će sada 1. jula biti povećan sa 10 na 18 odsto.

Prosečno povećanje računa će biti blago, budući da će dve od četiri trenutne tarife biti snižene, kažu u vladi.

Domaćinstva će dobiti pametna brojila

„Jeftiniju tarifu ne uvodimo iz političkih razloga, nego zbog cenovnih signala za električnu energiju na svim berzama u Evropi, uključujući našu“, istakao je Bislimoski. Ali možda neće svi istovremeno dobiti taj popust, budući da neka domaćinstva imaju zastarela brojila, objasnio je. Operator distributivnog sistema je zadužen da intenzivno zamenjuje stare uređaje pametnim brojilima o vlastitom trošku, naglasio je šef regulatornog tela.

Podešavanje je potrebno i u izdavanju računa i softveru, izjavio je Bislimoski. Tarife su trenutno niže jedino noću, od 22 do 7 sati, i nedeljom tokom celog dana.

PDV je trebalo da ostane nizak da bi ublažio eventualne cenovne šokove

Po mišljenju Marka Bislimoskog, PDV nije trebalo snižavati, jer energetska kriza nije gotova, pa niža stopa može da spreči moguće skokove cena. Fjučersi za struju na tržištu HUPX u Mađarskoj su na 160 evra po megavat-satu za 2024, što je tri puta više nego za 2021, izjavio je.

Zvaničnici su ranije nagovestili mogućnost ponovnog uvođenja niže popodnevne tarife. Bislimoski je ocenio da je to ostavilo pogrešan utisak da će ta mera biti uvedena već u julu.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je u februaru izrazio uverenje da će u periodu od maja do oktobra biti viška struje iz obnovljivih izvora. Tada je procenio da će za manje od četiri godine na mrežu biti povezano 700 megavata novog kapaciteta.

Na sve većem broju evropskih tržišta električne energije dešava se da cene padnu na ultraniske nivoe ili čak postanu negativne kada su temperature vazduha umerene i nema potrebe za grejanjem ili hlađenjem. Fenomen se prevashodno javlja zbog naglog porasta ukupnog kapaciteta solarnih elektrana i manjka sistemâ za skladištenje energije. Snabdevači sve više izbegavaju penale za preopterećivanje mreže tako što uvode dinamične tarife, pa podstiču korisnike nižim cenama da u kratkom roku povećaju potrošnju električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

29. jun 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

29. jun 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

29. jun 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

29. jun 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona