OIE

Severna Makedonija očekuje viškove zelene električne energije od maja do oktobra

Severna Makedonija viskove zelene elektricne energije maja oktobra

Foto: Krešnik Bekteši / Facebook

Objavljeno

14.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Ukupni planirani kapacitet projekata solarnih elektrana za koje su u Severnoj Makedoniji izdate građevinske dozvole dostigao je rekord od preko 400 megavata, izjavio je ministar ekonomije Krešnik Bekteši. Po njegovom mišljenju, od maja do oktobra će se verovatno javljati viškovi proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Severna Makedonija je za 1. jul zakazala povećanje poreza na dodatu vrednost za struju sa 10 na 18 procenata, ali ministar ekonomije Krešnik Bekteši kaže da ne očekuje da će cene zapravo porasti, s obzirom na situaciju na tržištu. Izjavio je da će metod obračunavanja biti izmenjen i nagovestio da PDV može i da ostane na sadašnjem nivou ukoliko bude potrebno.

Ukupni planirani kapacitet fotonaponskih projekata za koje su izdate građevinske dozvole premašio je 400 megavata i na rekordnom je nivou, rekao je Bekteši. Interesovanje za tu vrstu investicija je znatno poraslo otkad je postupak pojednostavljen, naglasio je.

ESM-ova proizvodnja je dostigla najviši nivo u poslednjih deset godina

Osim toga, Severna Makedonija će od maja do oktobra najverovatnije imati viškove električne energije iz obnovljivih izvora jer se očekuje da će tokom nekih sati i dana proizvodnja nadmašiti potrošnju, po ministrovim rečima. Govoreći na istoj konferenciji za štampu, generalni direktor državne kompanije Elektrani na Severna Makedonija (ESM) Vasko Kovačevski izjavio je da ona trenutno proizvodi najviše struje u poslednjih deset godina.

Ministar Bekteši je procenio da će za manje od četiri godine na mrežu biti dodato 700 megavata kapaciteta. Otkrio je i da će uskoro biti objavljen plan alokacija, kako bi investitori mogli već pri otpočinjanju projekta da znaju da li će moći da svoju elektranu povežu na elektroenergetski sistem. ESM-ova ulaganja u iskorišćavanje obnovljivih izvora energije imaće prioritet, objasnio je.

Uzlet potražnje u domenu priključivanja na mrežu iznenadio je severnomakedonskog operatora sistema prenosa

Operator sistema prenosa struje MEPSO, koji je zadužen za priključivanje zelenih elektrana snage preko deset megavata na mrežu, prošle godine je dobio 43 zahteva za ukupno 5,14 gigavata, prenose Vesti. U članku stoji i da se očekuje još osam gigavata.

Generalni direktor MEPSO-a Orhan Murtezani izjavio je da je intenzitet porasta potražnje bio neočekivan i predložio da se za investitore uvede obaveza da zajedno sa svojim elektranama na obnovljive izvore instaliraju baterije kako bi se ublažilo opterećenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

14. februar 2023. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

14. februar 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

14. februar 2023. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

14. februar 2023. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna