OIE

Po broju novih elektrana, Severna Makedonija je Eldorado za obnovljive izvore

Prema broju novih elektrana Severna Makedonija je El Dorado za obnovljive izvore energije

Foto: Jonatan Cutrer from Flickr / https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/

Objavljeno

13.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Regulatorno telo RKE u Severnoj Makedoniji izdalo je prošle godine 267 dozvola za proizvodnju zelene struje, u proseku po jednu svakog radnog dana. Broj pokazuje da je ova zemlja Eldorado za ulaganja u zelenu energetiku, istakao je čelnik komisije Marko Bislimoski. Ukupan energetski kapacitet novih elektrana iznosi preko 150 megavata.

Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge (RKE) Severne Makedonije izdala je 2022. dozvole za 267 postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Zbirni novoinstalisani kapacitet u tom segmentu iznosi 152,2 megavata.

Ukupni instalisani kapacitet novih zelenih energetskih postrojenja iznosi 152,2 megavata

Najviše se ulagalo u solarna postrojenja, za koja su izdate dozvole za ukupno 106,5 megavata.

Što se tiče vetroelektrana, RKE je odobrio početak rada za 36 megavata. Za male hidroelektrane su izdate dozvole za 7,2 megavata, a za termoelektrane na biogas za 2,5 megavata.

Postrojenja izgrađena 2022. mogu da podmire potrebe 65.700 domaćinstava sa prosečnom potrošnjom električne energije, saopštilo je regulatorno telo.

Interes za privatna ulaganja u obnovljive izvore energije u ekspanziji

Po broju izdatih dozvola u samo jednoj godini, može se zaključiti da je Severna Makedonija Eldorado za ulaganja u obnovljive izvore energije, rekao je predsednik komisije Marko Bislimoski.

„Ako imamo u vidu da se radi o složenom procesu, čiji je krajnji cilj uključivanje novih proizvodnih kapaciteta u elektroenergetski sistem, ovi brojevi, kada sumiramo godinu, pokazuju da smo praktično svakog radnog dana zaokružili proces za izdavanje dozvole za po jednu novu centralu“, naglasio je. Bislimoski je istakao da je prošle godine prvi put zabeležena „ultrarekordna ekspanzija“ privatne inicijative za investiranje u obnovljive.

Bislimoski: Ovi brojevi pokazuju da smo praktično svakog radnog dana zaokružili proces za izdavanje dozvole za po jedno novo postrojenje

Bislimoski dodaje da je energetska kriza, koliko god bila nepovoljna, ohrabrila velik broj privrednika da investiraju u fotonaponske pogone, ističući da pomoću njih tokom sunčanih dana mogu u potpunosti da zadovolje sopstvene potrebe za električnom energijom.

Trend rasta investicija će se ove godine nastaviti

Energetskom bilansu države su 2022. pridodati kapaciteti iz obnovljivih izvora jednaki ukupnoj planiranoj snazi tri strateška energetska projekta koje država godinama gradi. To su hidroelektrane Kozjak i Sveta Petka i vetropark Bogdanci, istakli su u RKE-u.

Ukupni kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora povećan je prošle godine sedam odsto.

Bislimoski smatra da će se ovakav trend nastaviti, a za 2023. očekuje priključenje još 250 do 300 megavata iz obnovljivih izvora na mrežu.

U RKE-u razmatraju izmene propisa po kojima bi svako ko izgradi fotonaponski pogon imao obavezu da ugradi bateriju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

13. januar 2023. - Severna Makedonija priprema investicioni plan za prestanak korišćenja uglja, jačanje strujne mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Severna Makedonija traži investitore za razvoj solara u privednim zonama

13. januar 2023. - Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) Severne Makedonije raspisala je poziv za lokacije za izgradnju solarnih elektrana

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

13. januar 2023. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

13. januar 2023. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir