OIE

Po broju novih elektrana, Severna Makedonija je Eldorado za obnovljive izvore

Prema broju novih elektrana Severna Makedonija je El Dorado za obnovljive izvore energije

Foto: Jonatan Cutrer from Flickr / https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/

Objavljeno

13.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Regulatorno telo RKE u Severnoj Makedoniji izdalo je prošle godine 267 dozvola za proizvodnju zelene struje, u proseku po jednu svakog radnog dana. Broj pokazuje da je ova zemlja Eldorado za ulaganja u zelenu energetiku, istakao je čelnik komisije Marko Bislimoski. Ukupan energetski kapacitet novih elektrana iznosi preko 150 megavata.

Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge (RKE) Severne Makedonije izdala je 2022. dozvole za 267 postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Zbirni novoinstalisani kapacitet u tom segmentu iznosi 152,2 megavata.

Ukupni instalisani kapacitet novih zelenih energetskih postrojenja iznosi 152,2 megavata

Najviše se ulagalo u solarna postrojenja, za koja su izdate dozvole za ukupno 106,5 megavata.

Što se tiče vetroelektrana, RKE je odobrio početak rada za 36 megavata. Za male hidroelektrane su izdate dozvole za 7,2 megavata, a za termoelektrane na biogas za 2,5 megavata.

Postrojenja izgrađena 2022. mogu da podmire potrebe 65.700 domaćinstava sa prosečnom potrošnjom električne energije, saopštilo je regulatorno telo.

Interes za privatna ulaganja u obnovljive izvore energije u ekspanziji

Po broju izdatih dozvola u samo jednoj godini, može se zaključiti da je Severna Makedonija Eldorado za ulaganja u obnovljive izvore energije, rekao je predsednik komisije Marko Bislimoski.

„Ako imamo u vidu da se radi o složenom procesu, čiji je krajnji cilj uključivanje novih proizvodnih kapaciteta u elektroenergetski sistem, ovi brojevi, kada sumiramo godinu, pokazuju da smo praktično svakog radnog dana zaokružili proces za izdavanje dozvole za po jednu novu centralu“, naglasio je. Bislimoski je istakao da je prošle godine prvi put zabeležena „ultrarekordna ekspanzija“ privatne inicijative za investiranje u obnovljive.

Bislimoski: Ovi brojevi pokazuju da smo praktično svakog radnog dana zaokružili proces za izdavanje dozvole za po jedno novo postrojenje

Bislimoski dodaje da je energetska kriza, koliko god bila nepovoljna, ohrabrila velik broj privrednika da investiraju u fotonaponske pogone, ističući da pomoću njih tokom sunčanih dana mogu u potpunosti da zadovolje sopstvene potrebe za električnom energijom.

Trend rasta investicija će se ove godine nastaviti

Energetskom bilansu države su 2022. pridodati kapaciteti iz obnovljivih izvora jednaki ukupnoj planiranoj snazi tri strateška energetska projekta koje država godinama gradi. To su hidroelektrane Kozjak i Sveta Petka i vetropark Bogdanci, istakli su u RKE-u.

Ukupni kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora povećan je prošle godine sedam odsto.

Bislimoski smatra da će se ovakav trend nastaviti, a za 2023. očekuje priključenje još 250 do 300 megavata iz obnovljivih izvora na mrežu.

U RKE-u razmatraju izmene propisa po kojima bi svako ko izgradi fotonaponski pogon imao obavezu da ugradi bateriju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

13. januar 2023. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

13. januar 2023. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

13. januar 2023. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey

hrvatska ppa ugovor axpo taaleri encro vetroelektrana

AXPO potpisao PPA ugovor sa vetroparkom u Hrvatskoj

13. januar 2023. - Axpo je saopštio da postoji veliki interes za ovom vrstom ugovora o kupoprodaji energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope