OIE

Treću po veličini solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji izgradio prozjumer

TAB Mak Probistipu solarnu elektranu sopstvene potrebe

Foto: Premijer Dimitar Kovačevski (u prvom planu) u poseti TAB Maku i novoj solarnoj elektrani (Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

22.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Proizvođač olovnih akumulatora TAB Mak će iz svog novog solarnog parka od 8,4 megavata na deset hektara i krovnog fotonaponskog sistema u Probištipu u Severnoj Makedoniji pokrivati 25 odsto potreba za električnom energijom.

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i Ministar transporta i veza Blagoj Bočvarski posetili su sa gradonačelnikom Probištipa Draganom Anastasovim proizvodni pogon TAB Mak. Ova kompanija, u vlasništvu TAB-a iz Slovenije, instalirala je treću solarnu elektranu po veličini u zemlji da bi proizvodila struju za sopstvene potrebe.

Tak solarni park na deset hektara sa preko 15.000 modula će zajedno sa 6.000 panela koji su na krovu fabrike pokriti 25 odsto potreba za električnom energijom, saopštila je vlada u Skoplju. TAB Mak proizvodi olovne baterije za vozila i industrijske namene.

Kovačevski je izrazio uverenje da je ovo bila jedna od najprofitabilnijih investicija za kompaniju, s obzirom na energetsku krizu, i da će ona nastaviti da dodaje nove izvore struje. Severna Makedonija je dosad pokrenula mere pomoći za domaćinstva i kompanije vrednosti 760 miliona evra, podsetio je.

Projekat solarne elektrane u Štipu kompanije Akuo Energy poslužiće kao model za razvoj poljoprivrede kao i za izgradnju wpd-ove vetroelektrane Virovi

Ova zemlja prolazi kroz energetsku transformaciju, koja je neophodna posebno u kontekstu nestašice energenata, istakao je Kovačevski. Dodao je da su u toku pregovori s francuskom kompanijom Akuo Energy o projektu solarne elektrane od 400 megavata u Štipu. To će biti model za razvoj poljoprivrede kao i za izgradnju wpd-ove vetroelektrane Virovi, kazao je.

Po premijerovim rečima, postupak za instalaciju fotonaponskih sistema je nedavno skraćen sa do mesec dana na samo jedan dan. Očekuje se da će do kraja 2023. na sistem još biti priključene solarne elektrane ukupne snage i do 300 megavata, naglasio je.

Najveći fotonaponski pogon u Severnoj Makedoniji, kapaciteta 17 megavata, pušten je u rad u oktobru. Druga po veličini je solarna elektrana od 10 megavata na jednom bivšem ugljenokopu. Otvorena je u aprilu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

22. decembar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

22. decembar 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

22. decembar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

22. decembar 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje