OIE

Kovačevski: Do kraja 2023. očekujemo još do 300 megavata iz solarnih elektrana na mreži

Kovacevski 2023 do 300 megavata solarnih elektrana mrezi

Foto: SDSM

Objavljeno

16.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Fotonaponska postrojenja i vetroelektrane su najbolja putanja za energetsku tranziciju u Severnoj Makedoniji, kazao je na jednom skupu u Gostivaru premijer Dimitar Kovačevski, koji je takođe predsednik vladajuće stranke SDSM. „Očekujemo da će do kraja 2023. u sistem biti uključeno između 200 i 300 megavata iz solarnih elektrana“, izjavio je.

Vlada Severne Makedonije istrajno radi na podršci domaćinstvima i privredi tokom energetske krize, izjavio je premijer Dimitar Kovačevski. On je na jednom skupu u Gostivaru, u svojstvu predsednika vladajućeg Socijalnodemokratskog saveza Makedonije (SDSM), podsetio da sva domaćinstva i 72.000 malih potrošača struje dobijaju subvencije i da one pokrivaju i do 80 odsto realne cene.

Kovačevski je istakao da škole i zdravstvene ustanove takođe kupuju električnu energiju po nižim cenama te da će proizvođači hrane biti sledeća grupa kojoj je namenjena državna pomoć. Istovremeno se ogromna sredstva ulažu u sektor energetike, naveo je.

Država pokriva i do 80 odsto realne cene struje za domaćinstva i 72.000 malih potrošača

„Očekujemo da će do kraja 2023. u sistem biti uključeno između 200 i 300 megavata iz solarnih elektrana. Nakon 30 godina i mnogih neuspelih pokušaja, konačno će početi realizacija projekta hidrocentrale Čebren, strateškog višedecenijskog projekta za investiciju procenjenu na 800 miliona evra. Energetska tranzicija na proizvodnju čiste, zelene energije od makedonskog sunca, od vetra i iz obnovljivih izvora jeste najbolji pravac“, kazao je Kovačevski.

On je naglasio da počinje izgradnja solarne elektrane od stotinu megavata na prostoru rudarskog basena REK Oslomej s termoelektranom na ugalj. Dalje, francuska kompanija Akuo će instalirati fotonaponski sistem Stipion od 400 megavata i istovremeno razvijati poljoprivredu, po rečima Dimitra Kovačevskog.

Na prostoru kompleksa REK Oslomej počinje instaliranje solarnog parka od 100 megavata, objavio je Kovačevski

On je ukazao na još jedan projekat koji je dobio status strateške investicije, vetroelektranu Virovi nemačkog wpd-a. Takođe su potpisani ugovori za solarne elektrane zbirne snage 130 megavata, izjavio je Kovačevski. Osim toga, izrazio je uverenje da će uskoro u Svetom Nikoli biti puštene u rad vetroturbine od ukupno 25 megavata, a može da se pretpostavi da je mislio na Bogoslovec, prvo takvo privatno postrojenje u zemlji, budući da je u izgradnji.

Uz opasku da se menadžmentom bavio 22 godine i da dobro poznaje finansije i ekonomiju, Kovačevski je prisutnima rekao da će situacija značajno da se popravi sledeće godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

16. novembar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

16. novembar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

16. novembar 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

16. novembar 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić