OIE

Kovačevski: Do kraja 2023. očekujemo još do 300 megavata iz solarnih elektrana na mreži

Kovacevski 2023 do 300 megavata solarnih elektrana mrezi

Foto: SDSM

Objavljeno

16.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Fotonaponska postrojenja i vetroelektrane su najbolja putanja za energetsku tranziciju u Severnoj Makedoniji, kazao je na jednom skupu u Gostivaru premijer Dimitar Kovačevski, koji je takođe predsednik vladajuće stranke SDSM. „Očekujemo da će do kraja 2023. u sistem biti uključeno između 200 i 300 megavata iz solarnih elektrana“, izjavio je.

Vlada Severne Makedonije istrajno radi na podršci domaćinstvima i privredi tokom energetske krize, izjavio je premijer Dimitar Kovačevski. On je na jednom skupu u Gostivaru, u svojstvu predsednika vladajućeg Socijalnodemokratskog saveza Makedonije (SDSM), podsetio da sva domaćinstva i 72.000 malih potrošača struje dobijaju subvencije i da one pokrivaju i do 80 odsto realne cene.

Kovačevski je istakao da škole i zdravstvene ustanove takođe kupuju električnu energiju po nižim cenama te da će proizvođači hrane biti sledeća grupa kojoj je namenjena državna pomoć. Istovremeno se ogromna sredstva ulažu u sektor energetike, naveo je.

Država pokriva i do 80 odsto realne cene struje za domaćinstva i 72.000 malih potrošača

„Očekujemo da će do kraja 2023. u sistem biti uključeno između 200 i 300 megavata iz solarnih elektrana. Nakon 30 godina i mnogih neuspelih pokušaja, konačno će početi realizacija projekta hidrocentrale Čebren, strateškog višedecenijskog projekta za investiciju procenjenu na 800 miliona evra. Energetska tranzicija na proizvodnju čiste, zelene energije od makedonskog sunca, od vetra i iz obnovljivih izvora jeste najbolji pravac“, kazao je Kovačevski.

On je naglasio da počinje izgradnja solarne elektrane od stotinu megavata na prostoru rudarskog basena REK Oslomej s termoelektranom na ugalj. Dalje, francuska kompanija Akuo će instalirati fotonaponski sistem Stipion od 400 megavata i istovremeno razvijati poljoprivredu, po rečima Dimitra Kovačevskog.

Na prostoru kompleksa REK Oslomej počinje instaliranje solarnog parka od 100 megavata, objavio je Kovačevski

On je ukazao na još jedan projekat koji je dobio status strateške investicije, vetroelektranu Virovi nemačkog wpd-a. Takođe su potpisani ugovori za solarne elektrane zbirne snage 130 megavata, izjavio je Kovačevski. Osim toga, izrazio je uverenje da će uskoro u Svetom Nikoli biti puštene u rad vetroturbine od ukupno 25 megavata, a može da se pretpostavi da je mislio na Bogoslovec, prvo takvo privatno postrojenje u zemlji, budući da je u izgradnji.

Uz opasku da se menadžmentom bavio 22 godine i da dobro poznaje finansije i ekonomiju, Kovačevski je prisutnima rekao da će situacija značajno da se popravi sledeće godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

16. novembar 2022. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

16. novembar 2022. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

16. novembar 2022. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

16. novembar 2022. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam