Električna energija

Predsednik francuskog Akua: Samo zelena energija, skladištenje mogu da obuzdaju cene električne energije

Akuo Eric Scotto Akua zelena energija skladistenje obuzdaju cene elektricne energije

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

14.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

14.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Predsednik i suosnivač kompanije Akuo Energy Eric Scotto izjavio je da energija iz obnovljivih izvora nema alternativu što se tiče obuzdavanja nestabilnosti cena struje i naglasio da su sistemi za skladištenje ključni za ubrzavanje uvođenja ovih tehnologija. „Vetru ne plaćamo račun svakog jutra“, istakao je.

Francuska kompanija Akuo Energy posluje u trideset zemalja širom sveta, uključujući Balkan. Konkurencija za obnovljivom energijom je oštra svuda, napomenuo je predsednik i suosnivač Eric Scotto. „Svaka vlada na ovoj planeti zna da su obnovljivi izvori budućnost“, izjavio je u Crnoj Gori na konferenciji Nedelja energetike za Zapadni Balkan.

Scotto: Nema alternative energiji iz obnovljivih izvora

Obnovljiva energija je jedina opcija da se smanji divljanje cena, a skladištenje je presudno za bržu integraciju solarnih i vetroelektrana, po njegovom mišljenju. „Nema alternative energiji iz obnovljivih izvora. A ova kriza je prosvetljujuća. Daje nam znak da je vreme za ubrzavanje. I nema nikakvog razloga za bilo koju državu na ovoj planeti da i dalje čeka da krene u pravom smeru“, izjavio je Scotto.

Za zemlje Jugoistočne Evrope ima predlog da daju podstrek ubrzanju tako što bi dozvolile privatne ugovore o otkupu struje (PPA), nazvavši to ključnim rešenjem. Prvi čovek Akuo Energyja je naglasio da su kompanije trenutno „u strahu od cena energenata“ i da im je potrebna mogućnost da forvard ugovorima unapred kupuju struju.

PPA je rešenje povoljno za sve

Bilateralni ili korporativni PPA je direktan sporazum proizvođača električne energije i kompanije koja će je trošiti, a zaključuju se s unapred određenim cenama.

Dugoročni PPA ugovori su korisni za investitore u projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora jer su banke onda raspoloženije da ih finansiraju, budući da je prihod siguran, dodao je Scotto. Taj model je dobar i za vladu i građane i kompanije, rekao je. „Vetru ne plaćamo račun svakog jutra“, podsetio je predsednik Akuo Energyja i naglasio da u ovom slučaju nema nestabilnosti cena.

Struja je jeftinija sa svakim novim megavatom snage iz obnovljivih izvora

Što se tiče skladištenja električne energije, Scotto je pozvao države regiona da omoguće što više projekata i da više ne čekaju. „Od presudnog značaja je da se integriše što više obnovljive energije i balansira mreža. To je jeftino… Što veću proizvodnju obnovljive energije imamo u regionu, to ćemo biti u boljoj situaciji u pogledu cena“, izjavio je.

Akuo Energy uskoro potpisuje ugovor s Vladom Severne Makedonije za svoj projekat solarne elektrane Stipion

Unapređivanje pravnih okvira je neophodno da se ubrza uvođenje zelene energije, poručio je Scotto donosiocima odluka na Balkanu.

Ukazao je na primer Severne Makedonije, za čiju vladu je rekao da „veoma pragmatično“ shvata da treba da ubrza postupak s obzirom na situaciju s kojom se suočava. Akuo Energy, koji tamo ima status strateškog investitora sa svojim projektom fotonaponskog pogona Stipion, potpisaće narednih nedelja ugovor s vladom, otkrio je Scotto.

U opasci o pitanju konkurencije koje je ranije pomenuo, upozorio je da je došlo do „nestašice svega“ i da je trenutno posle porudžbine potrebno više godina da se isporuče solarni paneli.

Komentara: (1)
Namik Omerspahic / 15.09.2022.

To nije objektivna analiza nego reklamiranje svoje korporacije…
Najjeftinija energija je ona iz nuklearnih elektrana

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. septembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. septembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. septembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. septembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji