Energetska kriza

Bugarska će isporučiti Severnoj Makedoniji 200 MWh električne energije

Bugarska ce isporuciti Severnoj Makedoniji 200 MWh elektricne energije

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

06.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Bugarska će isporučiti 200 megavat-sati (MWh) električne energije Severnoj Makedoniji kako bi joj pomogla da ublaži posledice energetske krize. Saradnja dve zemlje dogovorena je na sastanku premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog i premijera Bugarske Galaba Doneva.

Isporuke električne energije od početka oktobra do kraja marta obezbedile bi stabilno snabdevanje firmi u Severnoj Makedoniji, što je jedan od ključnih zahteva poslovnog sektora u zemlji, prenose lokalni mediji.

Inače, razgovori dve zemlje su još jedan primer bilateralnih dogovora zemalja u regionu, ali i u Evropskoj uniji, kako bi se u vremenu energetske krize ojačala saradnja. Evropske zemlje su dogovore pravile pre svega u vezi sa prirodnim gasom, dok su se u regionu sporazumi proširivali na ceo energetski sektor, pa su ih potpisivali Albanija i Srbija, Mađarska i Srbija, Albanija i Kosovo*.

Radna grupa će u roku od dve nedelje pripremiti detalje saradnje

Povodom razgovor sa bugarskim premijerom Kovačevski je rekao da je cilj sastanka bio da se pronađe rešenje za snabdevanje električnom energijom tokom četvrtog kvartala ove godine i prvog kvartala 2023. godine pod optimalnim uslovima za privredu.

Dvojica lidera su se dogovorila da odmah osnuju radnu grupu koju čine ministar ekonomije Severne Makedonije, ministar energetike Bugarske, predstavnici firme Elektrani na Severna Makedonija (ESM) i energetskih kompanija iz Bugarske. Razgovaraće se o tehničkim parametrima u pogledu kapaciteta i transporta električne energije, rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare posle sastanka.

Kovačevski je dodao da će cene morati da budu definisane u skladu sa zakonima Bugarske i Severne Makedonije i direktivama Evropske unije.

Učinićemo sve da cena bude niža nego na berzama

Nešto kasnije Kovačevski je istakao da će vlada učiniti sve da se u sadašnjim uslovima obezbedi optimalnu cenu električne energije za domaća preduzeća, koja će biti niža nego na berzama i održiva za privredne subjekte. O ceni će razgovarati radna grupa, dodao je on.

Firme u Severnoj Makedoniji, takođe, su tražile od vlade da osigura da se prekogranični tokovi električne energije ne prekidaju, upozoravajući da se to do sada dogodilo tri puta između Bugarske i Severne Makedonije.

Bugarska je prvi izbor Severne Makedonije za obezbeđivanje uvoza električne energije

Prema rečima Kovačevskog, i to pitanje je bilo predmet razgovora sa bugarskom stranom.

Predlog za saradnju na svim ovim pitanjima očekuje se u naredne dve nedelje, dodao je on.

Kovačevski je istakao da Severna Makedonija ima druge opcije, ali da je Bugarska jedan od najvećih snabdevača baznom električnom energijom u regionu zahvaljujući nuklearki Kozloduj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. septembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

6. septembar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

6. septembar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

6. septembar 2022. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane