Električna energija

Kosovo* hoće udeo u budućoj gasnoj elektrani u Albaniji

Kosovo* udeo u buducoj gasnoj elektrani Albaniji

Foto: Ministarstvo ekonomije

Objavljeno

21.06.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Kosovo* i Albanija su potpisali sporazum o saradnji na projektu terminala za LNG u Valoni, uz mogućnost da Kosovo* investira u obližnju elektranu koja bi odatle dobijala gorivo.

Kosovo* i Albanija su u Prištini održali zajedničku sednicu vlade i potpisali dva memoranduma o saradnji na polju energetike. Državni proizvođači električne energije Energetska korporacija Kosova (KEK) i KESH dogovorili su se da razmenjuju struju, obezbede kapacitete za skladištenje i da diverzifikuju izvore energije.

Kosovo* je u svom nacrtu energetske strategije proglasilo saradnju s Albanijom najvećim prioritetom

Ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Balluku (na slici levo sa svojim premijerom Edijem Ramom) izjavila je da dve kompanije uspešno sarađuju još od zime i da je cilj da se energetska kriza što pre prebrodi. Ona je sporazume potpisala s kosovskom ministarkom ekonomije Artane Rizvanolli (desno sa predsednikom vlade Albinom Kurtijem), koja je podsetila da je u nacrtu energetske strategije do 2031. njena vlada dala najviši prioritet odnosima sa tom susednom zemljom.

Komplementarni elektroenergetski sistemi

Ova dva elektroenergetska sistema nadopunjuju jedan drugog. Zastarele termoelektrane na ugalj Kosovo A i B u Obiliću su zaslužne za gotovo celokupnu domaću proizvodnju struje, a s druge strane Albanija ima samo hidroelektrane, koje mogu da obezbede kapacitete za brzo reagovanje i sistemske rezerve.

Kosovo* trpi zbog ogromnih troškova na ime uvoza struje jer se pomenuta dva postrojenja često kvare, a potražnja raste. Albanija pak mora da kupuje električnu energiju u inostranstvu kada nastupi suša. Treba pomenuti i da Kosovo* planira izgradnju reverzibilne hidroelektrane od 250 megavata. Ta tehnologija služi za skladištenje struje.

Nema potrebe za izgradnjom gasne infrastrukture

Drugi memorandum je o saradnji na razvoju projekta terminala za prijem i gasifikaciju tečnog prirodnog gasa (LNG) u Valoni, koju zovu i Vljora, u Albaniji.

Rizvanolli je nagovestila da bi Kosovo* moglo da kupi udeo u tamošnjoj budućoj elektrani koja bi koristila to gorivo ili da potpiše ugovor o dugoročnom snabdevanju električnom energijom. Za izgradnju gasovoda i prateće infrastrukture kao i elektrane na Kosovu* bilo bi potrebno osam ili devet godina, dok će ovako dobiti struju u roku od dve godine, po njenom mišljenju. Vlada je prošle godine prekinula projekat gasovoda.

Na Kosovu* su u pripremi 53 projekta elektrana na obnovljive izvore, ukupne snage 670 megavata

Excelerate i ExxonMobil iz Sjedinjenih Država su se pre godinu dana dogovorili s Albanijom da izgrade terminal za LNG.

Po poslednjim podacima Regulatornog ureda za energiju (ERO), na Kosovu* ima 53 projekta elektrana na obnovljive izvore koji čekaju odobrenja. Ukupan kapacitet je 670 megavata, preneo je Kosovo.Energy. Od toga planovi za sedam hidroelektrana uključujući pomenutu reverzibilnu čine 283,5 megavata.

Solarnih projekata ima 36, zbirne snage 102,3 megavata, u poređenju sa devet budućih vetroelektrana – 279 megavata. Na dnu tabele je jedna elektrana na biomasu od 5,2 meavata. Kosovo je u svom nacrtu energetske strategije do 2031. postavilo cilj od ukupno 1,4 gigavata iz obnovljivih izvora na mreži.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

21. jun 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

21. jun 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

21. jun 2022. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

21. jun 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna