Električna energija

Kosovo* suspendovalo projekat gasovoda za koji su SAD dodelile grant

Kosovo suspendovalo projekat gasovoda za koji su SAD dodelile grant

Photo: IlyaYurukin from Pixabay

Objavljeno

05.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon što je Vlada Kosova* zaustavila razvoj projekta gasovoda iz Grčke i Severne Makedonije, zvaničnici su izašli s tvrdnjom da bi on mogao da se nastavi ukoliko računica pokaže da je izvodljiv. Sjedinjene Države su ranije za to izdvojile 200 miliona dolara bespovratnih sredstava preko svoje agencije MCC.

Premijer Kosova* Albin Kurti odbacio je optužbe opozicije da je naneo štetu odnosima sa Sjedinjenim Državama time što je otkazao projekat gasovoda. Naglasio je da vlada nije odbacila taj poduhvat i ponovio stav da ona samo namerava da sprovede studije i dobije više informacija.

Kosovo* je suspendovalo razvoj projekta. Gas je trebalo da dođe preko Grčke i Severne Makedonije, preko Transjadranskog gasovoda (TAP), a SAD su za to namenile grant od 200 miliona dolara preko svoje agencije Millennium Challenge Corp. (MCC) i njenog ogranka Millennium Foundation Kosovo (MFK).

SAD gura projekat ogranka gasovoda TAP, ali i planove za gasnu elektranu i terminal za LNG u Valoni u Albaniji

U razmatranju je i korišćenje drugih izvora. Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) učestvuju u pripremama za uspostavljanje gasne interkonekcije s Albanijom. Tamo je u razvoju projekat gasne elektrane s američkim naftnim i gasnim gigantom ExxonMobil-om u Valoni (Vljori), gde treba da se izgradi i terminal za tečni prirodni gas (LNG).

Rizvanolli: Sredstva će moći da se iskoriste za skladištenje energije, unapređenje mreža, osposobljavanje radne snage

Ministarka ekonomije Kosova* Artane Rizvanolli tvrdi da grant nije izgubljen i da će sredstva biti usmerena u druge projekte u energetici koje treba razviti. Kako je rekla, fokus bi bio na skladištenju energije, strujnoj mreži i rešenjima za pametne mreže te obučavanju radne snage, pogotovo žena, prenosi Kosovo.Energy.

Obnovljivi izvori su primarni cilj bez obzira na ostale izvore

„Da li je bolje koristiti gas, kao izvor koji dovodi do ispuštanja ugljen-dioksida, mada manje nego ugalj, ili je bolje ciljati na jednostavnu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije? To trenutno nije jasno i to je nešto što ćemo proučavati u narednim mesecima“, istakla je Rizvanolli. Ona je izjavila da su obnovljivi izvori primarni cilj, bez obzira na ostale izvore.

Ministarka je naglasila da bi projekat u nekom trenutku mogao da se nastavi i dodala da sredstva od MCC-a nisu izričito bila namenjena za gasnu infrastrukturu. U tom slučaju, Kosovo* računa na pozajmicu od EBRD-a i bespovratna sredstva od WBIF-a, izjavila je. Rizvanolli je kazala da je bilo neophodno doneti odluku, zbog obavezne alokacije sredstava za sledeću fiskalnu godinu.

U plan za gasnu infrastrukturu s MCC-om bio je uključen projekat elektrane

Po rečima ministarke, deo plana je bila izgradnja gasne elektrane od 250 megavata, ali potražnja za strujom je zimi pet puta veća. Osim toga, taj pogon bi mogao da počne s proizvodnjom električne energije tek 2029, izjavila je.

Postrojenje bi bilo instalirano kroz javno-privatno partnerstvo, a MCC-ov grant od 100 miliona dolara bi pokrio četvrtinu iznosa, kaže Rizvanolli. Ona je ukazala na visoke troškove, uključujući gasnu infrastrukturu, kao i porast cena električne energije, i otkrila da potencijalni investitori nisu bili zainteresovani ili da su tražili nepovoljne uslove da bi ušli u investiciju.

Kosovo* zavisi od svojih termoelektrana Kosova A i Kosova B u Obiliću za 95 odsto domaće proizvodnje struje. Po važećim planovima, oba pogona treba da se rekonstruišu. Ugovor o izgradnji nove elektrane na ugalj s američkom kompanijom ContourGlobal je prošle godine poništen.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

5. oktobar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

5. oktobar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

5. oktobar 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

5. oktobar 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra