OIE

Kosovo* razmatra projekat reverzibilne hidroelektrane od 250 megavata

Kosovo reverzibilne hidroelektrane 250 megavata

Foto: Ringelbaer from Pixabay

Objavljeno

29.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Regulatorni ured za energiju Kosova* je objavio da razmatra prijave za preliminarno odobrenje za četiri elektrane ukupne snage 298 megavata, od kojih je jedna reverzibilna hidroelektrana od 250 megavata.

Kosovski elektroenergetski sektor čeka na objavljivanje nacrta energetske strategije. U međuvremenu, Regulatorni ured za energiju (ERO) je objavio izveštaj za 2021, u kojem je otkrio da obrađuje prijave za preliminarne dozvole za četiri projekta zbirnog kapaciteta 298 megavata.

Listom dominira projekat reverzibilne hidroelektrane Drini od 250 megavata u okolini Prizrena, a razvija ga Eurokos. Kompanija je 2020. potpisala ugovor o priključenju s KOSTT-om, operaterom prenosnog sistema. Tada je rečeno da je projekat vredan 300 miliona evra, a da je trebalo još 27 miliona evra za ulaganje u mrežu.

Eurokos priprema niz projekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora

Eurokos se bavi i građevinarstvom. Podigao je vetroelektranu Kitka, prvu na Kosovu*. Njen vlasnik je Güriş Holding iz Turske, i namerava da je proširi. Drugi projekat po veličini na ERO-vom spisku je za vetroelektranu od 33 megavata koja se takođe zove Kitka, a pokrenuo ga je Dardania Invest.

Treba pomenuti i da je Eurokos nedavno dobio podršku Skupštine opštine Orahovac za svoj projekat vetroelektrane od 70 megavata vredan 90 miliona evra. Kompanijina podružnica Hidroenergji je podnela zahtev ERO-u za hidroelektranu Lepenc 1 od skoro 10 megavata. Lokacija je u Đeneral Jankoviću (Hani i Elezit).

Četvrti i poslednji projekat po veličini razvija Nin Technology, za elektranu na biomasu od 5,2 megavata u Uroševcu.

Najveći deo priključenog kapaciteta čini vetropark Selac

ERO je saopštio da je prošle godine dovršeno 130 megavata kapaciteta za proizvodnju struje. Vetroelektrana Bajgora, poznata i kao Selac, ima turbine nominalne ukupne snage 105 megavata, ali u registru ovog regulatornog tela stoji 103,4 megavata. Podeljena je na tri projekta jednake veličine. Gotovo je i sedam malih hidroelektrana sa ukupno 25,3 megavata.

U spisku završenih elektrana je i jedna od 1,2 megavata na biomasu u Đakovici, sa još 15 megavata snage za proizvodnju toplotne energije.

Pedeset odobrenja za fotonaponske sisteme za prozjumere

Pored toga, ERO je istakao da je u toku projekat vetroelektrane Bodakova od 11 megavata kompanije Bondcom Energy. Ona već namerava da podigne vetropark nazvan Budakova, od 46 megavata, pa ostaje nejasno da li je reč o izmenama projekta ili dodatku, budući da je ime malo drugačije.

Na mrežu je 2021. priključeno 123,4 megavata uključujući vetropark Bajgora (Selac). Od toga dve buduće male hidroelektrane od ukupno 4,8 megavata pripadaju Eurokosu. Nalaze se u opštini Dragaš. Matkos je u aprilu pustio u rad svoj pogon Vica od 4,6 megavata u Štrpcu.

ERO je prošle godine odobrio 50 zahteva osoba i pravnih lica za sticanje statusa prozjumera koji će proizvoditi električnu energiju za sopstvenu potrošnju, tako da su mogli da krenu u instalaciju. Svi projekti su za solarne panele, a ukupna snaga je 1,9 megavata. Jedanaest njih ima po sto kilovata. Planirana snaga sledećeg po veličini je 95 kilovata.

Preteklo je još pet zahteva, zbirnog kapaciteta 263 kilovata, koji su još u razmatranju, otkriva izveštaj.

Po podacima koje je prikupila Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA), ukupni kapacitet elektrana na obnovljive izvore energije na Kosovu* povećan je prošle godine 77 odsto na 242 megavata. Stavka sa hidroelektranama je ostala na 95 megavata od 2019, stoji u izveštaju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

29. april 2022. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

29. april 2022. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

29. april 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

SolarEdge Home – vrhunski solarni sistem vrlo pristupačan

SolarEdge Home – vrhunski solarni sistem sada je još pristupačniji

29. april 2022. - SolarEdge je poznat po najkvalitetnijoj oprem na tržištu, a ako se pitate da li je DC optimizacija korisna i za stambene objekte, odgovor je „Da, definitivno!“