OIE

Najavljena izgradnja vetroparka u Orahovcu od 70 megavata

Foto: Mylene2401 from Pixabay

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U budući vetropark u opštini Orahovac na Kosovu* biće investirano 90 miliona evra. Investiciju će realizovati kompanija Eurokos Holding, a planirani kapacitet je 70 megavata.

Predlog predsednika Skupštine opštine Orahovac Dëfrima Kafexhiua jednoglasno su podržali lokalni odbornici, te je proglašeno da je predložena investicija u javnom interesu, napisao je na Facebooku poslanik Pokreta Samoopredeljenje Visar Korenica. Po njegovim rečima, vetroelektrana bi trebalo da bude podignuta u Zatriću.

Najveću investiciju u obnovljive izvore energije do sada na području opštine Orahovac, vrednu 90 miliona evra, najavila je kompanija Eurokos Holding, naveo je Korenica i dodao da je planiran kapacitet od 70 megavata.

Postavljanje vetroturbina doprineće razvoju čiste energije, a posebno energetskog sektora, i to će direktno poboljšati stabilnost snabdevanja električnom energijom u ovoj opštini, istakao je.

U opštini Kamenica je u oktobru 2018. godine otvorena prva vetroelektrana na Kosovu*, Kitka, sa devet vetroturbina ukupnog kapaciteta 32,4 megavata. Završetak druge faze ovog postrojenja, instaliranje dodatnih 20 megavata, planirano je za ovu godinu.

Druga investicija u vetroelektrane realizovana je u Bajgori, na teritoriji opštine Mitrovica. Ovo postrojenje je najveći proizvođač obnovljive energije na Kosovu*, ukupne snage 105 megavata.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

31. mart 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

31. mart 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

31. mart 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

31. mart 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.