Energetska efikasnost

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Foto: Eugen Visan

Objavljeno

26.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje. Finansiran je sredstvima EU i Švajcarske. Snaga parne turbine za proizvodnju struje je 1,1 megavat.

Komunalno preduzeće za daljinsko grejanje u Đakovici je pokrenulo svoje kogenerativno postrojenje koje radi na drvni otpad i ostatke iz vinograda. Izgradnja pogona za kombinovanu proizvodnju toplotne energije i struje finansirana je sa 15 miliona evra iz instrumenta Evropske unije za pretpristupnu pomoć IPA 2, 5,5 miliona evra od švajcarskog Državnog sekretarijata za ekonomske poslove i iz javnih fondova.

Kapacitet postrojenja za grejanje je 16,5 megavata, a snaga parne turbine za proizvodnju električne energije je 1,1 megavat, preneo je Sekretarijat Energetske zajednice.

Đakovica ili Gjakova se nalazi na jugozapadu Kosova*. Grad ima 41.000 stanovnika, a u njegovom upravnom području živi skoro 95.000 ljudi. Opštinsko preduzeće za grejanje ima dve hiljade korisnika, a novi sistem pokriva potrebe polovine njih.

Kopač: Model iz Đakovice treba primeniti na Zapadnom Balkanu

„Nakon 40 godina zavisnosti od skupog uvoznog fosilnog goriva, daljinsko grejanje u zapadnom delu Kosova* sada radi na lokalne i održive energente. To je zaista dobar primer saradnje lokalnih vlasti, Evropske unije i drugih donatora i Sekretarijata Energetske zajednice. Taj model treba primeniti na Zapadnom Balkanu“, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Kosovo* ima 1,9 miliona stanovnika. Sisteme daljinskog grejanja imaju samo Priština, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Đakovica. U okviru obnove u sedmom gradu po veličini zamenjene su cevi i u svaku zgradu su uvedeni merači potrošnje. Studiju izvodljivosti je finansirala Evropska komisija.

Treba pomenuti da Švajcarska već godinama kroz svoj program razvoja pomaže dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja u gradovima u Srbiji.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

26. oktobar 2021. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

26. oktobar 2021. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

26. oktobar 2021. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

26. oktobar 2021. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.