Energetska efikasnost

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Foto: Eugen Visan

Objavljeno

26.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje. Finansiran je sredstvima EU i Švajcarske. Snaga parne turbine za proizvodnju struje je 1,1 megavat.

Komunalno preduzeće za daljinsko grejanje u Đakovici je pokrenulo svoje kogenerativno postrojenje koje radi na drvni otpad i ostatke iz vinograda. Izgradnja pogona za kombinovanu proizvodnju toplotne energije i struje finansirana je sa 15 miliona evra iz instrumenta Evropske unije za pretpristupnu pomoć IPA 2, 5,5 miliona evra od švajcarskog Državnog sekretarijata za ekonomske poslove i iz javnih fondova.

Kapacitet postrojenja za grejanje je 16,5 megavata, a snaga parne turbine za proizvodnju električne energije je 1,1 megavat, preneo je Sekretarijat Energetske zajednice.

Đakovica ili Gjakova se nalazi na jugozapadu Kosova*. Grad ima 41.000 stanovnika, a u njegovom upravnom području živi skoro 95.000 ljudi. Opštinsko preduzeće za grejanje ima dve hiljade korisnika, a novi sistem pokriva potrebe polovine njih.

Kopač: Model iz Đakovice treba primeniti na Zapadnom Balkanu

„Nakon 40 godina zavisnosti od skupog uvoznog fosilnog goriva, daljinsko grejanje u zapadnom delu Kosova* sada radi na lokalne i održive energente. To je zaista dobar primer saradnje lokalnih vlasti, Evropske unije i drugih donatora i Sekretarijata Energetske zajednice. Taj model treba primeniti na Zapadnom Balkanu“, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Kosovo* ima 1,9 miliona stanovnika. Sisteme daljinskog grejanja imaju samo Priština, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Đakovica. U okviru obnove u sedmom gradu po veličini zamenjene su cevi i u svaku zgradu su uvedeni merači potrošnje. Studiju izvodljivosti je finansirala Evropska komisija.

Treba pomenuti da Švajcarska već godinama kroz svoj program razvoja pomaže dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja u gradovima u Srbiji.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

26. oktobar 2021. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

26. oktobar 2021. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

26. oktobar 2021. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

26. oktobar 2021. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja