Energetska efikasnost

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Foto: Eugen Visan

Objavljeno

26.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje. Finansiran je sredstvima EU i Švajcarske. Snaga parne turbine za proizvodnju struje je 1,1 megavat.

Komunalno preduzeće za daljinsko grejanje u Đakovici je pokrenulo svoje kogenerativno postrojenje koje radi na drvni otpad i ostatke iz vinograda. Izgradnja pogona za kombinovanu proizvodnju toplotne energije i struje finansirana je sa 15 miliona evra iz instrumenta Evropske unije za pretpristupnu pomoć IPA 2, 5,5 miliona evra od švajcarskog Državnog sekretarijata za ekonomske poslove i iz javnih fondova.

Kapacitet postrojenja za grejanje je 16,5 megavata, a snaga parne turbine za proizvodnju električne energije je 1,1 megavat, preneo je Sekretarijat Energetske zajednice.

Đakovica ili Gjakova se nalazi na jugozapadu Kosova*. Grad ima 41.000 stanovnika, a u njegovom upravnom području živi skoro 95.000 ljudi. Opštinsko preduzeće za grejanje ima dve hiljade korisnika, a novi sistem pokriva potrebe polovine njih.

Kopač: Model iz Đakovice treba primeniti na Zapadnom Balkanu

„Nakon 40 godina zavisnosti od skupog uvoznog fosilnog goriva, daljinsko grejanje u zapadnom delu Kosova* sada radi na lokalne i održive energente. To je zaista dobar primer saradnje lokalnih vlasti, Evropske unije i drugih donatora i Sekretarijata Energetske zajednice. Taj model treba primeniti na Zapadnom Balkanu“, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Kosovo* ima 1,9 miliona stanovnika. Sisteme daljinskog grejanja imaju samo Priština, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Đakovica. U okviru obnove u sedmom gradu po veličini zamenjene su cevi i u svaku zgradu su uvedeni merači potrošnje. Studiju izvodljivosti je finansirala Evropska komisija.

Treba pomenuti da Švajcarska već godinama kroz svoj program razvoja pomaže dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja u gradovima u Srbiji.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike