Električna energija

Kosovo* u svojoj energetskoj strategiji ne planira izgradnju novih termoelektrana na ugalj

Bez novih termoelektrana ugalj energetskoj strategiji Kosova

Foto: Jplenio from Pixabay

Objavljeno

04.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Glavni fokus investicija u energetskom sektoru do 2031. biće na obnovljivim izvorima, izjavila je ministarka ekonomije Kosova* Artane Rizvanolli. Otkrila je i da se ne predviđa izgradnja termoelektrane na ugalj, ali da mora da se radi na unapređivanju postojeće dve.

Po rečima ministarke ekonomije Artane Rizvanolli, prvi nacrt energetske strategije Kosova* za period od 2022. do 2031. biće objavljen do sredine aprila. Gostujući na televiziji Klan Kosova, navela je da će prioritet biti dat obnovljivim izvorima energije i da u dokumentu nije predviđena izgradnja novih termoelektrana na ugalj, prenosi Kosovo.Energy.

Međutim, neophodna su ulaganja u termoelektranu Kosovo B, istakla je Rizvanolli. Dva bloka koja čine to postrojenje puštena su u rad još 1983 i 1984. godine. Ministarka je kazala i da će uskoro početi razgovori o mogućnosti unapređivanja jednog ili dva bloka u TE Kosovo A, od tri funkcionalna, koji su izgrađeni između 1970. i 1975. godine.

Rizici od zastarelih elektrana na ugalj

Državna Energetska korporacija Kosova (KEK) namerava da rekonstruiše Kosovo B i instalira sistem za smanjenje emisija azotnih oksida na nivoe koji su u skladu s evropskim propisima. Takođe je obnovila plan za rekonstrukciju termoelektrane Kosovo A. Taj projekat je kontroverzan jer Svetska banka i Evropska komisija već dugo pritiskaju vladu da je zatvori.

Rizvanolli je izjavila da će postupak javne rasprave o energetskoj strategiji do 2031. trajati mesec dana.

Energetska kriza je uzela velik danak na Kosovu*, koje je ranije uvelo restrikcije struje zbog visokih troškova uvoza i nestabilnosti sistema. Kao i u Srbiji i Severnoj Makedoniji, zastarele elektrane na ugalj su poslednjih nekoliko meseci pogođene nizom havarija, koje su čak uticale na evropski sistem prenosa električne energije.

Do nedavnog puštanja u rad vetroelektrane Bajgora, poznate i kao Selac, Kosovo* je neverovatnih 94,8 odsto struje proizvodilo iz uglja, a i dalje mora da je uvozi.

Nema napretka u sektoru energetike

Ministarka je priznala da je s dve stare termoelektrane dosad bilo jako teško držati energetsku krizu pod kontrolom. Rizvanolli napominje da u sektoru energetike nije bilo ozbiljnijeg napretka, da su neke odluke bile pogrešne, a da su po drugim pitanjima odluke izostale.

Sporazum s kompanijom ContourGlobal o izgradnji nove termoelektrane na ugalj poništen je 2020, a prošlog oktobra je predlog postavljanja gasovoda takođe praktično otkazan.

Od energetske krize su manje patile samo one zemlje što proizvode dovoljno električne energije za domaću potrošnju i mogu da izvoze, naglasila je Rizvanolli i ukazala na primere Mađarske i Bosne i Hercegovine. Vlada Kosova* je do sada potrošila ili namenila 120 miliona evra pomoći energetskom sektoru i domaćinstvima da podnesu ekstremno skup uvoz struje i da obezbedi sigurnost snabdevanja, izjavila je.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

4. april 2022. - Energija iz vetra i solara je dostigla 20 procenata proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

4. april 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

4. april 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

4. april 2022. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7