Električna energija

Kosovo* u svojoj energetskoj strategiji ne planira izgradnju novih termoelektrana na ugalj

Bez novih termoelektrana ugalj energetskoj strategiji Kosova

Foto: Jplenio from Pixabay

Objavljeno

04.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Glavni fokus investicija u energetskom sektoru do 2031. biće na obnovljivim izvorima, izjavila je ministarka ekonomije Kosova* Artane Rizvanolli. Otkrila je i da se ne predviđa izgradnja termoelektrane na ugalj, ali da mora da se radi na unapređivanju postojeće dve.

Po rečima ministarke ekonomije Artane Rizvanolli, prvi nacrt energetske strategije Kosova* za period od 2022. do 2031. biće objavljen do sredine aprila. Gostujući na televiziji Klan Kosova, navela je da će prioritet biti dat obnovljivim izvorima energije i da u dokumentu nije predviđena izgradnja novih termoelektrana na ugalj, prenosi Kosovo.Energy.

Međutim, neophodna su ulaganja u termoelektranu Kosovo B, istakla je Rizvanolli. Dva bloka koja čine to postrojenje puštena su u rad još 1983 i 1984. godine. Ministarka je kazala i da će uskoro početi razgovori o mogućnosti unapređivanja jednog ili dva bloka u TE Kosovo A, od tri funkcionalna, koji su izgrađeni između 1970. i 1975. godine.

Rizici od zastarelih elektrana na ugalj

Državna Energetska korporacija Kosova (KEK) namerava da rekonstruiše Kosovo B i instalira sistem za smanjenje emisija azotnih oksida na nivoe koji su u skladu s evropskim propisima. Takođe je obnovila plan za rekonstrukciju termoelektrane Kosovo A. Taj projekat je kontroverzan jer Svetska banka i Evropska komisija već dugo pritiskaju vladu da je zatvori.

Rizvanolli je izjavila da će postupak javne rasprave o energetskoj strategiji do 2031. trajati mesec dana.

Energetska kriza je uzela velik danak na Kosovu*, koje je ranije uvelo restrikcije struje zbog visokih troškova uvoza i nestabilnosti sistema. Kao i u Srbiji i Severnoj Makedoniji, zastarele elektrane na ugalj su poslednjih nekoliko meseci pogođene nizom havarija, koje su čak uticale na evropski sistem prenosa električne energije.

Do nedavnog puštanja u rad vetroelektrane Bajgora, poznate i kao Selac, Kosovo* je neverovatnih 94,8 odsto struje proizvodilo iz uglja, a i dalje mora da je uvozi.

Nema napretka u sektoru energetike

Ministarka je priznala da je s dve stare termoelektrane dosad bilo jako teško držati energetsku krizu pod kontrolom. Rizvanolli napominje da u sektoru energetike nije bilo ozbiljnijeg napretka, da su neke odluke bile pogrešne, a da su po drugim pitanjima odluke izostale.

Sporazum s kompanijom ContourGlobal o izgradnji nove termoelektrane na ugalj poništen je 2020, a prošlog oktobra je predlog postavljanja gasovoda takođe praktično otkazan.

Od energetske krize su manje patile samo one zemlje što proizvode dovoljno električne energije za domaću potrošnju i mogu da izvoze, naglasila je Rizvanolli i ukazala na primere Mađarske i Bosne i Hercegovine. Vlada Kosova* je do sada potrošila ili namenila 120 miliona evra pomoći energetskom sektoru i domaćinstvima da podnesu ekstremno skup uvoz struje i da obezbedi sigurnost snabdevanja, izjavila je.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

4. april 2022. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

4. april 2022. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)

nebojsa petrovic ems analiza adekvatnosti balansiranje

Elektroenergetski sistem Srbije može da prihvati elektrane na vetar i solar snage 5.800 MW

4. april 2022. - Procena je rezultat Analize adekvatnosti, koju je pripremila Elektromreža Srbije, izjavio je Nebojša Petrović na savetovanju Energetika 2023

Carbon tax, CO2 tax, environmental and social responsibility business concept. Taxation for nature pollution. Supporting to limit climate change and globle warming problem. Controlling carbon emission

Uvođenje cene emisije ugljenika i primena EU CBAM mehanizma u Energetskoj zajednici

4. april 2022. - Ljubo Maćić u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News razmatra opcije uvođenja cene emisija CO2 u članice Energetska zajednice