Električna energija

Kosovo* planira da instalira baterije kapaciteta 200 MWh  

Kosovo planira instaliranje baterija kapaciteta 200 MWh

Foto: Manuchi from Pixabay

Objavljeno

25.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasti u Prištini odobrile su pregovore o sporazumu sa američkom razvojnom agencijom Millennium Challenge Corporation (MCC) koji bi trebalo da donese instaliranje baterija za skladištenje električne energije.

Kompakt program agencije MCC podrazumeva grant od 234 miliona dolara za Kosovo* i sastoji se od dva projekta: baterija instalisanog kapaciteta 200 MWh i unapređenja kvaliteta radne snage, pre svega kroz uključivanje žena u energetski sektor, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Prvi projekat je, kako se navodi, nabavka i ugradnja baterija velikog kapaciteta koje će služiti kao skladišta energije. Sistem baterija će služiti za stabilizovanje frekvencije električne energije, skladištenje energije u ranim jutarnjim satima kada je potrošnja niska i povezivanje sa solarnim elektranama, vetroparkovima ili sličnim elektranama na zelenu energiju, istaklo je Ministarstvo, i dodalo da će Kosovo* biti vlasnik ovog sistema.

Baterije će se koristiti za stabilizaciju frekvencije, skladištenje energije, povezivanje sa elektranama na obnovljive izvore

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli izjavila je da će program osigurati nezavisnost nacionalnog energetskog sistema i omogućiti njegovu transformaciju.

Detalji će biti poznati nakon pregovora Vlade i MCC-a, koji su planirani za maj, rekla je ona, i naglasila da će kapacitet baterija biti veći od 150 MW, što će obezbediti oko 200 MWh energije, preneli su lokalni mediji.

Američki grant je prvobitno planiran za gasovod

Inače, američka donacija je prvobitno bila planirana za gradnju gasovoda iz Grčke preko Severne Makedonije do Kosova*, ali se od toga odustalo u septembru prošle godine.

Tada je ministarka Artane Rizvanoli rekla da će se grant iskoristiti za skladištenje energije, prenosnu mrežu i pametne mreže, kao unapređenje kvaliteta radne snage, posebno žena.

Agencija MCC je na svom sajtu navela da je nestabilnost u energetskom sektoru ključna prepreka rastu i otvaranju radnih mesta na Kosovu*, pre svega jer izaziva visoke troškove za firme koji su procenjeni na čak 400 miliona dolara godišnje.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

25. mart 2022. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

25. mart 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

25. mart 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

25. mart 2022. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta