Električna energija

Kosovo* planira da instalira baterije kapaciteta 200 MWh  

Kosovo planira instaliranje baterija kapaciteta 200 MWh

Foto: Manuchi from Pixabay

Objavljeno

25.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasti u Prištini odobrile su pregovore o sporazumu sa američkom razvojnom agencijom Millennium Challenge Corporation (MCC) koji bi trebalo da donese instaliranje baterija za skladištenje električne energije.

Kompakt program agencije MCC podrazumeva grant od 234 miliona dolara za Kosovo* i sastoji se od dva projekta: baterija instalisanog kapaciteta 200 MWh i unapređenja kvaliteta radne snage, pre svega kroz uključivanje žena u energetski sektor, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Prvi projekat je, kako se navodi, nabavka i ugradnja baterija velikog kapaciteta koje će služiti kao skladišta energije. Sistem baterija će služiti za stabilizovanje frekvencije električne energije, skladištenje energije u ranim jutarnjim satima kada je potrošnja niska i povezivanje sa solarnim elektranama, vetroparkovima ili sličnim elektranama na zelenu energiju, istaklo je Ministarstvo, i dodalo da će Kosovo* biti vlasnik ovog sistema.

Baterije će se koristiti za stabilizaciju frekvencije, skladištenje energije, povezivanje sa elektranama na obnovljive izvore

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli izjavila je da će program osigurati nezavisnost nacionalnog energetskog sistema i omogućiti njegovu transformaciju.

Detalji će biti poznati nakon pregovora Vlade i MCC-a, koji su planirani za maj, rekla je ona, i naglasila da će kapacitet baterija biti veći od 150 MW, što će obezbediti oko 200 MWh energije, preneli su lokalni mediji.

Američki grant je prvobitno planiran za gasovod

Inače, američka donacija je prvobitno bila planirana za gradnju gasovoda iz Grčke preko Severne Makedonije do Kosova*, ali se od toga odustalo u septembru prošle godine.

Tada je ministarka Artane Rizvanoli rekla da će se grant iskoristiti za skladištenje energije, prenosnu mrežu i pametne mreže, kao unapređenje kvaliteta radne snage, posebno žena.

Agencija MCC je na svom sajtu navela da je nestabilnost u energetskom sektoru ključna prepreka rastu i otvaranju radnih mesta na Kosovu*, pre svega jer izaziva visoke troškove za firme koji su procenjeni na čak 400 miliona dolara godišnje.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka balansiranje vetar solar rezerva lajon hirt

Nemački paradoks: pet puta uvećana snaga elektrana na solar i vetar, a rezerve za balansiranje smanjene 50 odsto

25. mart 2022. - Objava Lajona Hirta, profesora energetske politike na berlinskom fakultetu Hertie School i direktora u firmi Neon, opet je uzburkala duhove

Nemacka 2023 prva u Evropi u iskoriscavanju energije vetra

Nemačka 2023. prva u Evropi u iskorišćavanju energije vetra

25. mart 2022. - Nemačka predvodi ekspanziju u sektoru vetroelektrana u Evropi, a na Balkanu najjače performanse pokazuju Grčka i Turska

dodik mandic buk bijela

Dodik: Pozivamo Crnu Goru da zajednički gradimo hidroelektranu Buk Bijela

25. mart 2022. - Predsednik Republike Srpske izjavio je da Crnoj Gori nudi da se uključi u megaprojekat izgradnje hidroelektrane i da ga više ne blokira

seepex industrija na trzistu spajanje trzista stojcevski

Srbija očekuje 2026. spajanje sa evropskim tržištem električne energije

25. mart 2022. - Spajanje dan-unapred i unutardnevnog tržište sa zajedničkim evropskim tržištem će doneti nove mogućnosti za potrošače i proizvođače u Srbiji