OIE

Kosovo* uskoro određuje ciljani udeo obnovljivih izvora energije za 2031. godinu

Kosovo cilja udeo obnovljivih izvora energije 30 2030

Foto: Vlada Kosova*

Objavljeno

19.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska strategija Kosova* od 2022. do 2031. biće predstavljena u januaru, izjavila je ministarka ekonomije Artane Rizvanolli i otkrila da vlada ima cilj da se udeo obnovljivih izvora energije u potrošnji struje podigne na između 25 i 30 odsto do 2031, a na 50 procenata do polovine veka.

Radna grupa koju čine domaći i strani stručnjaci od juna sastavlja desetogodišnju energetsku strategiju za Kosovo* uz pomoć Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID). „Moramo da obezbedimo sigurnost snabdevanja i za domaćinstva i za kompanije, kako bismo imali normalan život za građane kao potrošače, kao i ekonomski i industrijski razvoj i zapošljavanje u zemlji“, izjavio je premijer Albin Kurti na konferenciji o dokumentu.

Priprema za dekarbonizaciju, pravičnu tranziciju

Prva nacionalna energetska strategija biće predstavljena u januaru, navela je ministarka ekonomije Artane Rizvanolli. Dodala je da udeo obnovljivih izvora u potrošnji električne energije, sada pet odsto, treba podići na 25 do 30 procenata najkasnije 2031. i na pedeset odsto do polovine veka.

I premijer Albin Kurti i ministarka ekonomije Artane Rizvanolli naglašavaju važnost sigurnosti snabdevanja energijom

Vlada želi da omogući energetsku tranziciju, uključujući dekarbonizaciju, uz istovremeno očuvanje energetske bezbednosti i pristupačnosti cena za potrošače i obezbeđivanje regionalne integracije energetskog tržišta na ekonomski održiv način, napomenula je Rizvanolli.

Kosovo* 95 odsto struje koju proizvodi dobija iz dve zastarele termoelektrane na lignit: Kosovo A i Kosovo B.

Kurti je izjavio da će u dokumentu biti akcioni planovi za pravičnu energetsku tranziciju i regionalnu saradnju, „u prvom redu sa Albanijom, ali i sa drugim zemljama“. Ukazao je na mehanizme za nadmetanje za državnu podršku kao primere kako doprineti da se smanje troškovi razvoja čiste energetike, saopštila je vlada.

Usklađivanje s klimatskim ciljevima EU, UN-a

Ciljevi za energetski sektor i spremnost Kosova* su usklađeni s reformama koje se spremaju i promovišu na evropskom nivou kao i onim s nedavne Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26, naglasio je premijer. Kurti je obećao uvođenje mehanizama podrške za porodice s niskim i srednjim primanjima za instaliranje krovnih solarnih panela i za sprovođenje mera energetske efikasnosti.

Kurti je obećao uvođenje mehanizama podrške za porodice s niskim i srednjim primanjima za instaliranje krovnih solarnih panela i za sprovođenje mera energetske efikasnosti

Sistemi za prenos i distribuciju energije će početi da se pripremaju za integrisanje više kapaciteta obnovljive energije, posebno solarnih i vetroelektrana, podvukao je.

Treba pomenuti i da je izabrani gradonačelnik Prištine Perparim Rama upravo obećao subvencije, posebno za siromašna domaćinstva u gradu, za zamenu grejnih kotlova i peći čistijim rešenjima.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Sloveniju ocekuje skok cena struje u trecem kvartalu

Sloveniju očekuje skok cena struje u trećem kvartalu 2022.

19 маја 2022 - Potrošači struje u Sloveniji zasad nisu osetili cenovni udar, izjavio je Aleksander Mervar, generalni direktor kompanije ELES

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom