OIE

Kosovo* 2021. pokreće aukcije za obnovljive izvore, završava NEKP

Kosovo 2021 aukcije obnovljive izvore NEKP

Slika: Wilsan u on Unsplash

Objavljeno

02.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovo* se sprema da uvede aukcije za projekte za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, u saradnji sa EBRD-om, a izrada Nacionalnog energetskog i klimatskog plana je pri kraju. Vlada takođe radi na energetskoj strategiji i zakonu o klimatskim promenama.

Aukcije za izgradnju elektrana za proizvodnju čiste energije pomoći će da Kosovo* smanji zagađenost vazduha i stimuliše zelene investicije, izjavila je zamenica ministra ekonomije i zaštite životne sredine Burbuqe Deva. Otkrila je da prvi poziv treba da bude objavljen sledeće godine.

Model usvojen u saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj – EBRD učiniće cene električne energije iz obnovljivih izvora priuštivijim, naglasila je ova zvaničnica. Ona je govorila za televiziju Kanal10 o Nedelji održivog razvoja na Kosovu – KSDW 2020 zajedno s predstavnicima ostalih institucija koje su sprovele kampanju.

Aukcije donose otvorenu konkurenciju, prihvatljivije cene struje

Vetroelektrane i fotonaponski pogoni će imati prioritet u aukcijama, podvukla je Deva. Koncepciju po kojoj je projekat dobijao prvi koji se prijavio zameniće otvorena konkurencija, kazala je. Što se tiče nove strategije za energetiku, zamenica ministra Blerima Kuçija tvrdi da će ona biti gotova u drugom kvartalu.

„EBRD je angažovao konsultanta za podršku kosovskim vlastima u osmišljavanju i sprovođenju postupka konkurentskog nadmetanja u oblasti energije iz obnovljivih izvora. Pomoć se trenutno pruža za fazu koncipiranja, sa razmatranjem ključnih elemenata poput tehnologije, kapaciteta i datuma uvođenja i dijalogom o njima“, rekao je za Balkan Green Energy News Francesco Corbo, pomoćnik direktora i regionalni šef banke za energetiku za Hrvatsku i Zapadni Balkan.

NEKP će potpuno biti u skladu s pravilima EU

Kosovski Nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP) biće predat vladi u prvoj polovini 2021, preneo je Kosovo.Energy po završetku TV debate, koja je takođe bila posvećena upravljanju otpadom i vodama i cirkularnoj ekonomiji.

Direktor vladinog Odeljenja za zaštitu životne sredine i voda Muhamet Malsiu rekao je ovom prilikom da se pisanje pomenutog dokumenta „bliži kraju“. Po njegovim rečima, NEKP će obuhvatiti gasove s efektom staklene bašte, obnovljive izvore, energetsku efikasnost i energetsku bezbednost, unutrašnje tržište energenata te istraživanja, inovacije i konkurenciju.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) iz Nemačke dao je podršku sastavljanju plana. Rad na njemu je počeo 2018. godine. Malsiu je dodao da će NEKP biti potpuno u skladu sa standardima Evropske unije i izjavio da vlada takođe piše zakon o klimatskim promenama.

Severna Makedonija je jedina na Zapadnom Balkanu predala nacrt NEKP-a. Uvela je aukcije za projekte za energiju iz obnovljivih izvora, a Albanija je prošlog meseca pokrenula postupak za svoju treću aukciju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

2. decembar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. decembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

2. decembar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

2. decembar 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine