Električna energija

Severna Makedonija prva u Energetskoj zajednici predala Nacionalni energetski i klimatski plan

Severna-Makedonija-pripremila-nacionalni-energetski-i-klimatski-plan

Objavljeno

12.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija završila je pripremu predloga Nacionalnog energetskog i klimatskog plana i prva je članica Energetske zajednice koja je Sekretarijatu predala nacrt dokumenta, saopštio je Sekretarijat.

Albanija i Gruzija su saopštile da su predlozi njihovih planova, takođe, predati Sekretarijatu, dok Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora i Ukrajina još rade na pripremi svojih strategija, i planiraju da ih uskoro dostave Sekretarijatu.

I članice EU i zemlje Zapadnog Balkana po prvi put pripremaju nacionalne energetske i klimatske planove. U EU ti dokumenti sadrže mere i aktivnosti koje su predložile države članice u cilju dostizanja energetskih i klimatskih ciljeva. Nacionalni energetski i klimatski planovi zemalja regiona imaće isti sastav, ali ne i iste ciljeve, jer nisu članice EU.

Severna Makedonija će uskoro, kako je navedeno, dobiti preporuke Sekretarijata Energetske zajednice o nacionalnom energetskom i klimatskom planu Severne Makedonije. Priprema ovih planova bila je jedna od tema petog sastanka Tehničke radne grupe za energetiku i klimu u okviru Energetske zajednice.

Predstavnici EU najavili su da će izrada studije o modeliranju energetskih i klimatskih ciljeva EU za 2030. u zemljama potpisnicama Energetske zajednicu početi u novembru, sopštio je Sekretarijat.

Sekretarijat je, takođe, najavio pripremu studije o energetskom siromaštvu, čiji je cilj da proceni broj domaćinstava koja bi mogli da uđu u kategoriju energetski siromašnih u članicama Energetske zajednice. Studija će sadržati i mere za rešavanje ovog problema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. oktobar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. oktobar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. oktobar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. oktobar 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji