OIE

Albanija raspisala treću aukciju za gradnju solarnih elektrana

albanija aukcija spitalles solarna elektrana

Slika: Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije

Objavljeno

20.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija je raspisala aukciju za izgradnju solarnog fotonaponske elektrane, snage 100 MW, u području Spitalles, koje se nalazi na obali Jadranskog mora u opštini Drač.

Albanija nastavlja da koristi ovaj model za investicije u obnovljive izvore energije, što je i opravdano s obzirom da joj je doneo odlične rezultate jer je na prošloj aukciji obezbedila najnižu cenu solarne energije na Balkanu za izgradnju solarne elektrane Karavasta.

Rok za podnošenje ponuda je 1. februar 2021.

Ovo će biti treća aukcija za velike solarne elektrane u zemlji. U avgustu je Albanija potpisala ugovor za projekat Karavasta snage 140 MW sa kompanijom Volitalia, dok se i dalje čeka ishod prve aukcije za projekat u području Akerni.

Nakon aukcije za solarnu elektranu Karavasta, Albanija nastavlja da nudi mogućnosti stranim investitorima koji imaju kapacitet da ulažu u ovako velike solarne parkove, izjavila je Belinda Balluku, ministarka za infrastrukturu i energetiku, saopštilo je ovo Ministarstvo.

Država će otkupiti 70% električne energije, a 30% će biti prodato na tržištu

Rok za dostavljanje ponuda je 1. februar 2021. godine, dok će 2. marta biti javno otvaranje ponuda.

Pravila aukcije biće slična kao kod solarnog parka Karavasta.

Balluku je istakla da će 70% električne energije otkupiti operator distributivnog sistema OSHEE, a 30% će proizvođač prodati na tržištu.

Cena električne energije koju će kupovati OSHEE biće utvrđena na aukciji, rekla je Balluku.

Solarni park prostiraće se na površini od 120 hektara u industrijskoj zoni opštine Drač.

Vredno je pomenuti da su Albanija i Severna Makedonija i dalje jedine zemlje u regionu koje organizuju aukcije za investicije u obnovljive izvore energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

20. novembar 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

20. novembar 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

20. novembar 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

20. novembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin