OIE

Završena izgradnja vetroelektrane Bajgora od 102,6 MW

Bajgora-notus-vetropark-vetroelektrana-Kosovo

Slika: Notus

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nemačka kompanija Notus Energy završila je izgradnju vetroelektrane od 102,6 MW kod sela Bajgora, najveće na Kosovu* do sada. Vetroelektrana, sa ukupno 27 turbina proizvođača General Electric, počela je da predaje električnu energiju u mrežu, saopštio je Notus.

U blizini sela Bajgora izgrađena je i trafostanica kapaciteta 120 MW koja omogućava da se električna energija iz vetroelektrane pretvara u napon od 110 kV, navodi se u saopštenju kompanije Notus.

Deo vetroelektrane pušten je u probni rad tokom leta, navodi se u ranijim izveštajima. Projekat je sproveo SoWi Kosovo, zajedničko preduzeće izraelske kompanije Enlight Renewable Energy i njenih nemačkih i kosovskih partnera.

Projekat su finansijski podržali EBRD, Erste Bank i NLB

Izgradnju vetroelektrane na teritoriji opštine Mitrivica podržala je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zajmom od 58 miliona evra, a u finansiranju su učestvovali i austrijska Erste Bank i slovenačka NLB.

Planirana godišnja proizvodnja vetroelektrane je 320 GWh

Planirana godišnja proizvodnja vetroelektrane je 320 GWh, a centrala je projektovana da traje barem 25 godina.

Samo jedna planirana vetroelektrana na Kosovu* biće veća od Bajgore, a trebalo bi da bude deo projekta hibridne elektrane od 170 MW, od čega će 132 MW biti vetroturbine.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Evropi raste broj postrojenja za proizvodnju biometana

Kapacitet za proizvodnju biometana povećan skoro 40 odsto u EU

25. oktobar 2021. - Evropska mapa biometana, pokazuje rast kapaciteta biometana od 37 odsto u članicama Evropske unije i rast od 20 odsto u zemljama koje nisu članice

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

25. oktobar 2021. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

25. oktobar 2021. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

25. oktobar 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole