OIE

Završena izgradnja vetroelektrane Bajgora od 102,6 MW

Bajgora-notus-vetropark-vetroelektrana-Kosovo

Slika: Notus

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija Notus Energy završila je izgradnju vetroelektrane od 102,6 MW kod sela Bajgora, najveće na Kosovu* do sada. Vetroelektrana, sa ukupno 27 turbina proizvođača General Electric, počela je da predaje električnu energiju u mrežu, saopštio je Notus.

U blizini sela Bajgora izgrađena je i trafostanica kapaciteta 120 MW koja omogućava da se električna energija iz vetroelektrane pretvara u napon od 110 kV, navodi se u saopštenju kompanije Notus.

Deo vetroelektrane pušten je u probni rad tokom leta, navodi se u ranijim izveštajima. Projekat je sproveo SoWi Kosovo, zajedničko preduzeće izraelske kompanije Enlight Renewable Energy i njenih nemačkih i kosovskih partnera.

Projekat su finansijski podržali EBRD, Erste Bank i NLB

Izgradnju vetroelektrane na teritoriji opštine Mitrivica podržala je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zajmom od 58 miliona evra, a u finansiranju su učestvovali i austrijska Erste Bank i slovenačka NLB.

Planirana godišnja proizvodnja vetroelektrane je 320 GWh

Planirana godišnja proizvodnja vetroelektrane je 320 GWh, a centrala je projektovana da traje barem 25 godina.

Samo jedna planirana vetroelektrana na Kosovu* biće veća od Bajgore, a trebalo bi da bude deo projekta hibridne elektrane od 170 MW, od čega će 132 MW biti vetroturbine.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW

beogradske-elektrane-geotermalni-potencijal-grejanje

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

08 августа 2022 - Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje, što bi pomoglo da se sistem dekarbonizuje

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto