OIE

Završena izgradnja vetroelektrane Bajgora od 102,6 MW

Bajgora-notus-vetropark-vetroelektrana-Kosovo

Slika: Notus

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija Notus Energy završila je izgradnju vetroelektrane od 102,6 MW kod sela Bajgora, najveće na Kosovu* do sada. Vetroelektrana, sa ukupno 27 turbina proizvođača General Electric, počela je da predaje električnu energiju u mrežu, saopštio je Notus.

U blizini sela Bajgora izgrađena je i trafostanica kapaciteta 120 MW koja omogućava da se električna energija iz vetroelektrane pretvara u napon od 110 kV, navodi se u saopštenju kompanije Notus.

Deo vetroelektrane pušten je u probni rad tokom leta, navodi se u ranijim izveštajima. Projekat je sproveo SoWi Kosovo, zajedničko preduzeće izraelske kompanije Enlight Renewable Energy i njenih nemačkih i kosovskih partnera.

Projekat su finansijski podržali EBRD, Erste Bank i NLB

Izgradnju vetroelektrane na teritoriji opštine Mitrivica podržala je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zajmom od 58 miliona evra, a u finansiranju su učestvovali i austrijska Erste Bank i slovenačka NLB.

Planirana godišnja proizvodnja vetroelektrane je 320 GWh

Planirana godišnja proizvodnja vetroelektrane je 320 GWh, a centrala je projektovana da traje barem 25 godina.

Samo jedna planirana vetroelektrana na Kosovu* biće veća od Bajgore, a trebalo bi da bude deo projekta hibridne elektrane od 170 MW, od čega će 132 MW biti vetroturbine.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

25. oktobar 2021. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

25. oktobar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

25. oktobar 2021. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje

hrvatska solar vetar ivo milatic re source hrvatska

Milatić: Hrvatska će ove godine priključiti na mrežu 1.200 MW solara i vetra

25. oktobar 2021. - Hrvatska bi do kraja godine trebalo da pređe granicu od 1.000 MW kapaciteta u solarnim elektranama i vetroparkovima, rekao je Ivo Milatić