OIE

Završena izgradnja vetroelektrane Bajgora od 102,6 MW

Bajgora-notus-vetropark-vetroelektrana-Kosovo

Slika: Notus

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija Notus Energy završila je izgradnju vetroelektrane od 102,6 MW kod sela Bajgora, najveće na Kosovu* do sada. Vetroelektrana, sa ukupno 27 turbina proizvođača General Electric, počela je da predaje električnu energiju u mrežu, saopštio je Notus.

U blizini sela Bajgora izgrađena je i trafostanica kapaciteta 120 MW koja omogućava da se električna energija iz vetroelektrane pretvara u napon od 110 kV, navodi se u saopštenju kompanije Notus.

Deo vetroelektrane pušten je u probni rad tokom leta, navodi se u ranijim izveštajima. Projekat je sproveo SoWi Kosovo, zajedničko preduzeće izraelske kompanije Enlight Renewable Energy i njenih nemačkih i kosovskih partnera.

Projekat su finansijski podržali EBRD, Erste Bank i NLB

Izgradnju vetroelektrane na teritoriji opštine Mitrivica podržala je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zajmom od 58 miliona evra, a u finansiranju su učestvovali i austrijska Erste Bank i slovenačka NLB.

Planirana godišnja proizvodnja vetroelektrane je 320 GWh

Planirana godišnja proizvodnja vetroelektrane je 320 GWh, a centrala je projektovana da traje barem 25 godina.

Samo jedna planirana vetroelektrana na Kosovu* biće veća od Bajgore, a trebalo bi da bude deo projekta hibridne elektrane od 170 MW, od čega će 132 MW biti vetroturbine.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

25. oktobar 2021. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

25. oktobar 2021. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

25. oktobar 2021. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey

hrvatska ppa ugovor axpo taaleri encro vetroelektrana

AXPO potpisao PPA ugovor sa vetroparkom u Hrvatskoj

25. oktobar 2021. - Axpo je saopštio da postoji veliki interes za ovom vrstom ugovora o kupoprodaji energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope