OIE

Završena izgradnja vetroelektrane Bajgora od 102,6 MW

Bajgora-notus-vetropark-vetroelektrana-Kosovo

Slika: Notus

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija Notus Energy završila je izgradnju vetroelektrane od 102,6 MW kod sela Bajgora, najveće na Kosovu* do sada. Vetroelektrana, sa ukupno 27 turbina proizvođača General Electric, počela je da predaje električnu energiju u mrežu, saopštio je Notus.

U blizini sela Bajgora izgrađena je i trafostanica kapaciteta 120 MW koja omogućava da se električna energija iz vetroelektrane pretvara u napon od 110 kV, navodi se u saopštenju kompanije Notus.

Deo vetroelektrane pušten je u probni rad tokom leta, navodi se u ranijim izveštajima. Projekat je sproveo SoWi Kosovo, zajedničko preduzeće izraelske kompanije Enlight Renewable Energy i njenih nemačkih i kosovskih partnera.

Projekat su finansijski podržali EBRD, Erste Bank i NLB

Izgradnju vetroelektrane na teritoriji opštine Mitrivica podržala je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zajmom od 58 miliona evra, a u finansiranju su učestvovali i austrijska Erste Bank i slovenačka NLB.

Planirana godišnja proizvodnja vetroelektrane je 320 GWh

Planirana godišnja proizvodnja vetroelektrane je 320 GWh, a centrala je projektovana da traje barem 25 godina.

Samo jedna planirana vetroelektrana na Kosovu* biće veća od Bajgore, a trebalo bi da bude deo projekta hibridne elektrane od 170 MW, od čega će 132 MW biti vetroturbine.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

25. oktobar 2021. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

25. oktobar 2021. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

25. oktobar 2021. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

Djedovic Dedovic Lezimo na milijardama od strateskih mineralnih sirovina

Đedović: Ležimo na milijardama od strateških mineralnih sirovina

25. oktobar 2021. - Korišćenje strateških mineralnih sirovina mora da bude u najboljem interesu privrede, poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović