OIE

Vetropark Bajgora povezan na mrežu dalekovodom od 20 kilometara

Vetropark Bajgora povezan mrezu dalekovodom

Erich Westendarp from Pixabay

Objavljeno

29.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski operator sistema prenosa električne energije stavio je pod napon vod od 110 kilovolti koji povezuje podstanicu Vushtrri 1 i vetropark Bajgora od 105 megavata u izgradnji.

SoWi bi uskoro mogao da počne da proizvodi struju u svojoj vetroelektrani koja će činiti desetak odsto ukupnog kapaciteta na Kosovu*. Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) je upravo priključio nadzemni dalekovod od skoro 20 kilometara do gradilišta na kojem će biti vetropark Bajgora od 105 megavata, prenosi Kosovo.Energy.

Lokalna kompanija Elektostublla završila je izgradnju visokonaponske veze pre dve nedelje. Ona vodi od sistema Bajgora u mestu Seljac odnosno Seljance kod Mitrovice do podstanice Vushtrri od 110/35 kilovolti u Vučitrnu. Nemačka kompanija Notus učestvovala je u instalaciji dalekovoda.

Završetak kasni

SoWi Kosovo je osnovala izraelska kompanija Enlight sa svojim nemačkim i kosovskim partnerima. Još uvek nije podigla elektranu u celosti. Pre godinu dana, tadašnji premijer Avdullah Hoti izjavio je da će radovi biti gotovi do aprila.

EBRD je finansirao projekat pozajmicom od 58 miliona evra

Vetropark Bajgora će se sastojati od 27 turbina koje dobavlja General Electric. Sklop je na 110 metara visine, a prečnik turbinskog sistema je 137 metara. Godišnji učinak je procenjen na 320 gigavat-sati, a centrala je projektovana da traje barem 25 godina.

Evropska banka za obnovu i razvoj je odobrila zajam od 58 miliona. Projekat je vredan 170 miliona evra, piše u članku, dok na EBRD-ovoj projektnoj stranici stoji 157 miliona.

Samo jedan vetropark u pripremi na Kosovu* bio bi veći nego Bajgora

Na Kosovu* postoji samo jedna vetroelektrana – Kitka, snage 32,4 megavata, koju će vlasnici povećati za 20 megavata. Sistem Budakova, kojeg razvija Bondcom Energy Point, planiran je da dostigne 46 megavata. Još jedan uznapredovali projekat je vetroelektrana Çiçavica od 100 megavata, a na njemu radi Akuo Energy.

Air Energy 2 je nedavno otkrio nameru da instalira dva vetroparka od po 34,8 megavata. StubllaEnergy treba da postavi hibridnu elektranu od 170 megavata, od čega bi vetroturbine činile 132 megavata.

KOSTT je pre tri godine potpisao ugovor o priključenju projekta Koznica od 34,5 megavata. O njemu nema svežijih informacija, kao ni o nizu starijih investicionih planova. Budući da je tehnologija za korišćenje energije vetra značajno uznapredovala tokom poslednje decenije i veoma pojeftinila, raniji projekti su zastareli. Kompanije koje ih revidiraju obično se opredeljuju za manji broj turbina veće pojedinačne snage.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Polovini firmi Sloveniji ugrozen opstanak visokih troskova za energente

Skoro polovini firmi u Sloveniji ugrožen opstanak zbog skupoće energenata

24 јануара 2022 - Firme u anketi u Sloveniji očekuju da će ove godine energente plaćati 128 odsto više, a gotovo polovini to dugoročno ugrožava opstanak

he-dabar-dokapitalizacija-odluka-het

Odložena odluka o dokapitalizaciji HET-a za gradnju HE Dabar

24 јануара 2022 - Dorađeni predlog koncepta dokapitalizacije bi prema najavama iz HET-a trebalo da bude spreman najkasnije tokom sledećeg meseca.

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

20 јануара 2022 - 22. februara u Beogradu portal Balkan Green Energy News organizuje konferenciju o perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu.

Axpo-Poljska-PPA-solar

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

19 јануара 2022 - Axpo Polska preuzeće svu proizvodnju iz ovih solarnih elektrana od 2022. do 2026. godine, kao i balansnu odgovornost.