OIE

Kosovo* i Air Energy 2 potpisali ugovore o gradnji vetroparkova i solarne elektrane snage 100 MW

kostt solarna elektrana vetropark air energy

Slika: KOSTT

Objavljeno

23.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Air Energy 2, koja se bavi razvojem projekata u sektoru energetike, planira gradnju dva vetroparka i solarne elektrane ukupne snage 99,6 MW.

Kosovski operator prenosnog sistema za električnu energiju KOSTT i firma Air Energy 2 potpisali su sporazume o priključenju tri elektrane za zelenu energiju na prenosni sistem.

Elektrane bi trebalo da budu na mreži do kraja 2024.

Početak izgradnje elektrana planiran je za 2021. godinu, dok se proizvodnja električne energije očekuje do kraja 2024, naveo je na svom sajtu KOSTT.

Ugovore o povezivanju vetroparkova Kamenica-1 (34,8 MW) i Kamenica-2 (34,8 MW), kao i solarne elektrane Kamenica-3 (30 MW) potpisali su generalni direktor KOSTT-a Mustafa Hasani i direktor firme Air Energy 2 Kenan Guler.

Kosovo* trenutno ima samo jedan operativni vetropark – Kitka

Tri projekta za obnovljivu energiju biće povezana na 110 kV prenosnu mrežu preko 110 kV dalekovoda dužine oko 25 kilometara, koja će biti povezana sa trafo-stanicom 110/10 (20) kV Gnjilane 5.

U toku je izgradnja još dva vetroparka

Kosovo* trenuto ima samo jedan vetropark – Kitka, snage 32,4 MW, koji će biti proširen za 20 MW. Elektranu je razvila kompanija Air Energy, ćerka firma turske kompanije Guris Holding.

Inače, u toku je gradnja još dva vetroparka. Očekuje se da će Bajgora, snage 105 MW, početi sa proizvodnjom energije u aprilu sledeće godine, dok Bondcom Energy Point razvija projekat vetroelektrane Budakova snage 46 MW.

Kada je reč o solarnoj energiji, na Kosovu* su instalirane elektrane snage veće od 20 MW.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

23. decembar 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

23. decembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

23. decembar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

23. decembar 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije