OIE

Hoti: Vetropark Bajgora od 105 megavata na Kosovu* biće gotov do aprila

Hoti Vetropark Bajgora 105 megavata Kosovu

Foto: Avdullah Hoti (Kancelarija premijera)

Objavljeno

16.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Predviđeno je da vetropark Bajgora, projekat kojeg razvija Enlight, bude završen u aprilu, izjavio je na mestu gradnje premijer Kosova* Avdullah Hoti. On je u posetu došao sa ambasadorom Nemačke Christianom Heldtom. Elektrana od 105 megavata sastojaće se od 27 turbina.

Premijer Kosova* Avdullah Hoti posetio je lokaciju buduće vetrofarme u mestu Seljac odnosno Seljance kod Mitrovice. To je zajednički projekat s investitorima iz Izraela i Nemačke. Hoti je rekao da će vetropark Bajgora snage 105 MW, za koji je zadužena firma SoWi Kosova, po programu biti gotov do aprila.

Projekat finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj i slovenačka NLB banka, između ostalih, izjavio je. S premijerom je bio ambasador Nemačke Christian Heldt.

Brzina vetra je devet metara u sekundi

Ovaj poduhvat je snažan signal da je Kosovo* sigurna destinacija za investicije i projekat ima vladinu podršku, istakao je Hoti. On je kazao da je brzina vetra, devet metara u sekundi, veća nego u mnogim delovima Nemačke. Notus Energy iz te zemlje učestvuje u izgradnji pogona kompanije Enlight Renewable Energy, sa sedištem u Izraelu. General Electric isporučuje turbine.

Vetropark Bajgora činiće deseti deo domaćih kapaciteta za proizvodnju struje

Energija iz obnovljivih izvora ima strateški značaj za zemlju, naglasio je premijer. Dalekovod od 110 kilovolti, dugačak 19,5 kilometara, prenosiće do Vučitrna električnu energiju koju će u 27 turbina GE 2.8-137 proizvoditi vetropark Bajgora.

Strateška investicija

„SoWi-jev vetropark neće biti samo najveći izvor obnovljive energije u zemlji i pomoći Kosovu* da smanji svoje emisije CO2 i dostigne svoje ciljeve za čistu energiju. S investicionom sumom of 165 miliona evra, projekat će takođe znatno doprineti lokalnoj privredi, što je još važnije tokom tekuće ekonomske krize koju je izazvala pandemija COVID-19 i s kojom se suočavamo na globalnom nivou“, izjavio je Heldt.

Kosovo* je lane vetropark Bajgora proglasilo strateškom investicijom. Smanjenje emisija ugljen-dioksida procenjeno je na 247.000 tona godišnje. Određeno je da životni vek postrojenja bude 25 godina.

Vlada cilja udeo kapaciteta za proizvodnju struje iz vetra od 25 odsto, dok bi ovaj projekat trenutno činio deset procenata. Bondcom Energy Point razvija vetroelektranu Budakova od 46 megavata.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

16. jul 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

16. jul 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

16. jul 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

16. jul 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin