OIE

Hoti: Vetropark Bajgora od 105 megavata na Kosovu* biće gotov do aprila

Hoti Vetropark Bajgora 105 megavata Kosovu

Foto: Avdullah Hoti (Kancelarija premijera)

Objavljeno

16.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Predviđeno je da vetropark Bajgora, projekat kojeg razvija Enlight, bude završen u aprilu, izjavio je na mestu gradnje premijer Kosova* Avdullah Hoti. On je u posetu došao sa ambasadorom Nemačke Christianom Heldtom. Elektrana od 105 megavata sastojaće se od 27 turbina.

Premijer Kosova* Avdullah Hoti posetio je lokaciju buduće vetrofarme u Selacu odnosno Seljancetu kod Mitrovice. To je zajednički projekat s investitorima iz Izraela i Nemačke. Hoti je rekao da će vetropark Bajgora snage 105 MW, za koji je zadužena firma SoWi Kosova, po programu biti gotov do aprila.

Projekat finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj i slovenačka NLB banka, između ostalih, izjavio je. S premijerom je bio ambasador Nemačke Christian Heldt.

Brzina vetra je devet metara u sekundi

Ovaj poduhvat je snažan signal da je Kosovo* sigurna destinacija za investicije i projekat ima vladinu podršku, istakao je Hoti. On je kazao da je brzina vetra, devet metara u sekundi, veća nego u mnogim delovima Nemačke. Notus Energy iz te zemlje učestvuje u izgradnji pogona kompanije Enlight Renewable Energy, sa sedištem u Izraelu. General Electric isporučuje turbine.

Vetropark Bajgora činiće deseti deo domaćih kapaciteta za proizvodnju struje

Energija iz obnovljivih izvora ima strateški značaj za zemlju, naglasio je premijer. Dalekovod od 110 kilovolti, dugačak 19,5 kilometara, prenosiće do Vučitrna električnu energiju koju će u 27 turbina GE 2.8-137 proizvoditi vetropark Bajgora.

Strateška investicija

“SoWi-jev vetropark neće biti samo najveći izvor obnovljive energije u zemlji i pomoći Kosovu* da smanji svoje emisije CO2 i dostigne svoje ciljeve za čistu energiju. S investicionom sumom of 165 miliona evra, projekat će takođe znatno doprineti lokalnoj privredi, što je još važnije tokom tekuće ekonomske krize koju je izazvala pandemija COVID-19 i s kojom se suočavamo na globalnom nivou”, izjavio je Heldt.

Kosovo* je lane vetropark Bajgora proglasilo strateškom investicijom. Smanjenje emisija ugljen-dioksida procenjeno je na 247.000 tona godišnje. Određeno je da životni vek postrojenja bude 25 godina.

Vlada cilja udeo kapaciteta za proizvodnju struje iz vetra od 25 odsto, dok bi ovaj projekat trenutno činio deset procenata. Bondcom Energy Point razvija vetroelektranu Budakova od 46 megavata.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HSE najvece solarne elektrane Sloveniji

HSE kreće u izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji

11 May 2021 - Holding Slovenske elektrarne priprema se da za dva meseca u mestu Prapretno postavi kamen temeljac za najveću fotonaponsku elektranu u Sloveniji

vodonik strategija konferencija masinski fakultet

Srbija planira gradnju plutajućeg postrojenja za proizvodnju vodonika

11 May 2021 - Nacrt vodonične strategije Srbije trebalo bi da bude pripremljen do leta, a onda će uslediti javna rasprava.

Conex-Invest-solarna-elektrana-Hrvatska

Austrijski Conex Invest u Hrvatskoj gradi solarnu elektranu od 60 MW

11 May 2021 - Austrijski Conex Invest Finanzierungs će u Hrvatskoj investirati u izgradnju samostojeće solarne elektrane snage 60 MW.

solar-alzir-tender

Alžir planira 22 GW kapaciteta iz obnovljivih izvora do 2030.

11 May 2021 - Alžir planira da do 2030. godine izgradi ukupno 22 GW kapaciteta iz obnovljivih izvora, od čega bi najmanje 13,6 GW bio solar.