OIE

Prvi deo vetroparka Bajgora pušten u probni rad

Prvi deo vetroparka Bajgora probni rad

Albrecht Fietz from Pixabay

Objavljeno

03.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Trećina vetroelektrane Bajgora na Kosovu* je sada na mreži, jer je kompaniji SoWi Kosovo odobreno da krene u testiranje. Devet turbina proizvodi električnu energiju i isporučuje je u visokonaponsku mrežu.

Nakon što je pre mesec dana dalekovod instaliran i zatim testiran, vetroelektrana Selaci 1 je ušli u probni period. Kosovo.Energy je preneo da je pokrenuto 35 megavata, prvi deo projekta koji se gradi uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

SoWi Kosovo, mešovita firma koju su pokrenuli izraelski i nemački investitori, povezala je devet turbina koje je kupila od kompanije General Electric na dalekovod od 110 kilovolti. Ta visokonaponska veza, dužine skoro 20 kilometara, završena je krajem jula.

Ukupna godišnja proizvodnja procenjena je na 320 gigavat-sati, a životni vek sistema je 25 godina

U članku stoji da je projekat od 105 megavata u Bajgori kod mesta Seljac, poznatog i kao Seljance, podeljen u tri faze. Prvi deo se sastoji od devet generatora. Ovaj vetropark u opštini Mitrovica EBRD finansira pozajmicom od 58 miliona evra. Učestvuju i Erste banka i grupacija NLB.

Sklop je na 110 metara visine, a prečnik turbinskog sistema je 137 metara. Godišnji učinak je procenjen na 320 gigavat-sati, a centrala je projektovana da traje barem 25 godina.

Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) stavio je na žice na dalekovodu elemente koji ih čine vidljivijim pticama, da bi sprečio da nalete na instalaciju.

Projekat Selaci kod sela Bajgora je druga vetroelektrana na Kosovu*

U domaćoj proizvodnji, kosovski elektroenergetski sistem zavisi 95 odsto od uglja. Projekat Selaci kod sela Bajgora je tek drugi tamošnji vetropark. Postrojenje Kitka, od 32,4 megavata, povezano je na mrežu 2018. godine. Vlasnici nameravaju da ga prošire s još 20 megavata.

Sistem Budakova, kojeg razvija Bondcom Energy Point, planiran je da dostigne 46 megavata. Još jedan uznapredovali projekat je vetroelektrana Çiçavica od 100 megavata, a na njemu radi Akuo Energy.

Air Energy 2 je nedavno otkrio nameru da instalira dva vetroparka od po 34,8 megavata. StubllaEnergy treba da postavi hibridnu elektranu od 170 megavata, od čega bi vetroturbine činile 132 megavata.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski