OIE

Prvi deo vetroparka Bajgora pušten u probni rad

Prvi deo vetroparka Bajgora probni rad

Albrecht Fietz from Pixabay

Objavljeno

03.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Trećina vetroelektrane Bajgora na Kosovu* je sada na mreži, jer je kompaniji SoWi Kosovo odobreno da krene u testiranje. Devet turbina proizvodi električnu energiju i isporučuje je u visokonaponsku mrežu.

Nakon što je pre mesec dana dalekovod instaliran i zatim testiran, vetroelektrana Selaci 1 je ušli u probni period. Kosovo.Energy je preneo da je pokrenuto 35 megavata, prvi deo projekta koji se gradi uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

SoWi Kosovo, mešovita firma koju su pokrenuli izraelski i nemački investitori, povezala je devet turbina koje je kupila od kompanije General Electric na dalekovod od 110 kilovolti. Ta visokonaponska veza, dužine skoro 20 kilometara, završena je krajem jula.

Ukupna godišnja proizvodnja procenjena je na 320 gigavat-sati, a životni vek sistema je 25 godina

U članku stoji da je projekat od 105 megavata u Bajgori kod mesta Seljac, poznatog i kao Seljance, podeljen u tri faze. Prvi deo se sastoji od devet generatora. Ovaj vetropark u opštini Mitrovica EBRD finansira pozajmicom od 58 miliona evra. Učestvuju i Erste banka i grupacija NLB.

Sklop je na 110 metara visine, a prečnik turbinskog sistema je 137 metara. Godišnji učinak je procenjen na 320 gigavat-sati, a centrala je projektovana da traje barem 25 godina.

Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) stavio je na žice na dalekovodu elemente koji ih čine vidljivijim pticama, da bi sprečio da nalete na instalaciju.

Projekat Selaci kod sela Bajgora je druga vetroelektrana na Kosovu*

U domaćoj proizvodnji, kosovski elektroenergetski sistem zavisi 95 odsto od uglja. Projekat Selaci kod sela Bajgora je tek drugi tamošnji vetropark. Postrojenje Kitka, od 32,4 megavata, povezano je na mrežu 2018. godine. Vlasnici nameravaju da ga prošire s još 20 megavata.

Sistem Budakova, kojeg razvija Bondcom Energy Point, planiran je da dostigne 46 megavata. Još jedan uznapredovali projekat je vetroelektrana Çiçavica od 100 megavata, a na njemu radi Akuo Energy.

Air Energy 2 je nedavno otkrio nameru da instalira dva vetroparka od po 34,8 megavata. StubllaEnergy treba da postavi hibridnu elektranu od 170 megavata, od čega bi vetroturbine činile 132 megavata.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.