OIE

Priština će instalirati solarni termalni sistem od 70 megavata za daljinsko grejanje

Pristina solarni termalni 70 megavata daljinsko grejanje

Foto: Kancelarija premijera

Objavljeno

26.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Prištinsko gradsko preduzeće Termokos za daljinsko grejanje dobiće 70 megavata toplotne energije u solarnom projektu vrednom 64 miliona evra. Postrojenje će biti izgrađeno u obližnjem Obiliću.

Premijer Albin Kurti i članovi njegovog kabineta sastali su se s predstavnicima razvojne banke Nemačke KfW i razgovarali o razvoju projekta Solar4Kosovo. Vlada je upravo izvršila razmenu zemljišta s Opštinom Obilić kod Prištine i dala odobrenje Termokosu, kompaniji za daljinsko grejanje u vlasništvu glavnog grada, da tamo izgradi pogon na 25 hektara.

Projekat vredan 64 miliona evra činiće solarni termalni sistem s kolektorima ukupne površine 6,9 hektara i fotonaponska elektrana koju će podići Energetska korporacija Kosova (KEK), stoji u saopštenju. Ambasador Nemačke Jörn Rohde otkrio je da će njegova zemlja obezbediti 60,6 miliona evra.

Solarni kolektori će grejati vodu u podzemnom spremištu zapremine 410.000 kubnih metara

Solar4Kosovo treba da uveća kapacitet prištinskog sistema daljinskog grejanja za 70 megavata. Termokos je saopštio da će projekat u selu Orlović (Škabaj), s planiranim godišnjim učinkom od 64 gigavat-sata, omogućiti grejanje 12.000 domaćinstava. Smanjenje emisija ugljen-dioksida je procenjeno na 40.000 tona godišnje.

Solarni kolektori će grejati vodu u podzemnom spremištu zapremine 410.000 kubnih metara. U vladi kažu da će Evropska banka za obnovu i razvoj – EBRD učestvovati u finansiranju, ali nisu pružili uvid u to koliki bi deo sume činili krediti, a koliki bespovratna sredstva.

Nemačka je u decembru 2020. odobrila Kosovu* 72,1 milion evra, od čega 34 miliona evra u grantovima. Tada je 24 miliona evra određeno za kredit za Termokosov solarni termalni projekat.

Kosovo* će tražiti evropska sredstva za solarnu elektranu od 100 megavata na lokaciji sadašnjeg pepelišta termoelektrane na ugalj Kosovo A

Inače, ministarka ekonomije Artane Rizvanolli je ove sedmice izjavila da vlada planira da zatraži sredstva od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije za KEK-ov projekat solarnog parka od 100 megavata na sopstvenom zemljištu. Na taj iznos bi se dodalo KfW-ovo finansiranje kao i učešće tog proizvođača električne energije od pet miliona evra, dodala je.

Planirano je da se postrojenje izgradi na lokaciji sadašnjeg pepelišta stare termoelektrane na ugalj Kosovo A.

Rizvanoli je rekla i da će ponuđeni ukupni kapacitet na pilot-aukciji za solarne elektrane, koja treba da se održi do kraja godine, iznositi 50 megavata.

Kosovo* takođe radi na projektu za baterije kapaciteta 200 megavat-sati za pohranjivanje viška struje i stabilizovanje frekvencije u prenosnom sistemu.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa granici Srbijom

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa na granici sa Srbijom

26. mart 2022. - Novinarski izveštaj u Rumuniji je otkrio neaktivan projekat reverzibilne hidroelektrane, solarne i vetroelektrane od 1,9 milijardi evra.

EU obavezan udeo obnovljivih izvora energetskom miksu 2030 42 5

EU podiže obavezan udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu za 2030. na 42,5 odsto

26. mart 2022. - U EU je postignut preliminarni dogovor da se udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije najkasnije 2030. podigne do 42,5 odsto

solarni podkast solarni paneli subvencije balkan green energy news

Druga epizoda solarnog podkasta: domaćinstva i firme predali zahteve za priključenje solarnih panela snage 200 MW

26. mart 2022. - Solarni podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate odgovara na pitanja koja muče buduće i sadašnje prozjumere

EPBIH obezbedio finansiranje vetroelektrane na Vlašiću snage 50 MW

EPBIH obezbedio finansiranje za vetroelektranu Vlašić

26. mart 2022. - Vijeće ministara BiH je odobrilo zaduživanje kod EIB-a od 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić, snage 50 megavata