OIE

Priština će instalirati solarni termalni sistem od 70 megavata za daljinsko grejanje

Pristina solarni termalni 70 megavata daljinsko grejanje

Foto: Kancelarija premijera

Objavljeno

26.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Prištinsko gradsko preduzeće Termokos za daljinsko grejanje dobiće 70 megavata toplotne energije u solarnom projektu vrednom 64 miliona evra. Postrojenje će biti izgrađeno u obližnjem Obiliću.

Premijer Albin Kurti i članovi njegovog kabineta sastali su se s predstavnicima razvojne banke Nemačke KfW i razgovarali o razvoju projekta Solar4Kosovo. Vlada je upravo izvršila razmenu zemljišta s Opštinom Obilić kod Prištine i dala odobrenje Termokosu, kompaniji za daljinsko grejanje u vlasništvu glavnog grada, da tamo izgradi pogon na 25 hektara.

Projekat vredan 64 miliona evra činiće solarni termalni sistem s kolektorima ukupne površine 6,9 hektara i fotonaponska elektrana koju će podići Energetska korporacija Kosova (KEK), stoji u saopštenju. Ambasador Nemačke Jörn Rohde otkrio je da će njegova zemlja obezbediti 60,6 miliona evra.

Solarni kolektori će grejati vodu u podzemnom spremištu zapremine 410.000 kubnih metara

Solar4Kosovo treba da uveća kapacitet prištinskog sistema daljinskog grejanja za 70 megavata. Termokos je saopštio da će projekat u selu Orlović (Škabaj), s planiranim godišnjim učinkom od 64 gigavat-sata, omogućiti grejanje 12.000 domaćinstava. Smanjenje emisija ugljen-dioksida je procenjeno na 40.000 tona godišnje.

Solarni kolektori će grejati vodu u podzemnom spremištu zapremine 410.000 kubnih metara. U vladi kažu da će Evropska banka za obnovu i razvoj – EBRD učestvovati u finansiranju, ali nisu pružili uvid u to koliki bi deo sume činili krediti, a koliki bespovratna sredstva.

Nemačka je u decembru 2020. odobrila Kosovu* 72,1 milion evra, od čega 34 miliona evra u grantovima. Tada je 24 miliona evra određeno za kredit za Termokosov solarni termalni projekat.

Kosovo* će tražiti evropska sredstva za solarnu elektranu od 100 megavata na lokaciji sadašnjeg pepelišta termoelektrane na ugalj Kosovo A

Inače, ministarka ekonomije Artane Rizvanolli je ove sedmice izjavila da vlada planira da zatraži sredstva od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije za KEK-ov projekat solarnog parka od 100 megavata na sopstvenom zemljištu. Na taj iznos bi se dodalo KfW-ovo finansiranje kao i učešće tog proizvođača električne energije od pet miliona evra, dodala je.

Planirano je da se postrojenje izgradi na lokaciji sadašnjeg pepelišta stare termoelektrane na ugalj Kosovo A.

Rizvanoli je rekla i da će ponuđeni ukupni kapacitet na pilot-aukciji za solarne elektrane, koja treba da se održi do kraja godine, iznositi 50 megavata.

Kosovo* takođe radi na projektu za baterije kapaciteta 200 megavat-sati za pohranjivanje viška struje i stabilizovanje frekvencije u prenosnom sistemu.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

vetroelektrane-na-vodi

Rekordna godina za vetroelektrane na vodi – instalirano 21,1 GW novih kapaciteta

29 јуна 2022 - Do kraja decenije očekuje se još 260 GW novih vetroelektrana na vodi, čime bi ukupan svetski kapacitet dostigao 316 GW, saopštio je GWEC

vetroelektrane-na-vodi-eu

EU prete izazovi u ostvarivanju ambicioznih ciljeva za vetroelektrane na moru

28 јуна 2022 - Problemi mogu nastati zbog nedovoljnog broja specijalnih brodova za montiranje vetroturbina na vodi

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom