OIE

Priština će instalirati solarni termalni sistem od 70 megavata za daljinsko grejanje

Pristina solarni termalni 70 megavata daljinsko grejanje

Foto: Kancelarija premijera

Objavljeno

26.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Prištinsko gradsko preduzeće Termokos za daljinsko grejanje dobiće 70 megavata toplotne energije u solarnom projektu vrednom 64 miliona evra. Postrojenje će biti izgrađeno u obližnjem Obiliću.

Premijer Albin Kurti i članovi njegovog kabineta sastali su se s predstavnicima razvojne banke Nemačke KfW i razgovarali o razvoju projekta Solar4Kosovo. Vlada je upravo izvršila razmenu zemljišta s Opštinom Obilić kod Prištine i dala odobrenje Termokosu, kompaniji za daljinsko grejanje u vlasništvu glavnog grada, da tamo izgradi pogon na 25 hektara.

Projekat vredan 64 miliona evra činiće solarni termalni sistem s kolektorima ukupne površine 6,9 hektara i fotonaponska elektrana koju će podići Energetska korporacija Kosova (KEK), stoji u saopštenju. Ambasador Nemačke Jörn Rohde otkrio je da će njegova zemlja obezbediti 60,6 miliona evra.

Solarni kolektori će grejati vodu u podzemnom spremištu zapremine 410.000 kubnih metara

Solar4Kosovo treba da uveća kapacitet prištinskog sistema daljinskog grejanja za 70 megavata. Termokos je saopštio da će projekat u selu Orlović (Škabaj), s planiranim godišnjim učinkom od 64 gigavat-sata, omogućiti grejanje 12.000 domaćinstava. Smanjenje emisija ugljen-dioksida je procenjeno na 40.000 tona godišnje.

Solarni kolektori će grejati vodu u podzemnom spremištu zapremine 410.000 kubnih metara. U vladi kažu da će Evropska banka za obnovu i razvoj – EBRD učestvovati u finansiranju, ali nisu pružili uvid u to koliki bi deo sume činili krediti, a koliki bespovratna sredstva.

Nemačka je u decembru 2020. odobrila Kosovu* 72,1 milion evra, od čega 34 miliona evra u grantovima. Tada je 24 miliona evra određeno za kredit za Termokosov solarni termalni projekat.

Kosovo* će tražiti evropska sredstva za solarnu elektranu od 100 megavata na lokaciji sadašnjeg pepelišta termoelektrane na ugalj Kosovo A

Inače, ministarka ekonomije Artane Rizvanolli je ove sedmice izjavila da vlada planira da zatraži sredstva od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije za KEK-ov projekat solarnog parka od 100 megavata na sopstvenom zemljištu. Na taj iznos bi se dodalo KfW-ovo finansiranje kao i učešće tog proizvođača električne energije od pet miliona evra, dodala je.

Planirano je da se postrojenje izgradi na lokaciji sadašnjeg pepelišta stare termoelektrane na ugalj Kosovo A.

Rizvanoli je rekla i da će ponuđeni ukupni kapacitet na pilot-aukciji za solarne elektrane, koja treba da se održi do kraja godine, iznositi 50 megavata.

Kosovo* takođe radi na projektu za baterije kapaciteta 200 megavat-sati za pohranjivanje viška struje i stabilizovanje frekvencije u prenosnom sistemu.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

26. mart 2022. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

26. mart 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

26. mart 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

26. mart 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.