OIE

Kosovo* će do kraja godine organizovati prvu, pilot-aukciju za solarne elektrane

Kosovo prvu pilot aukciju solarne elektrane

Foto: TheOtherKev from Pixabay

Objavljeno

14.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli izjavila je da će Kosovo* do kraja 2022. pokrenuti pilot-aukciju za otkup električne energije iz solarnih elektrana.

Posle svečanog otvaranja vetroparka Selac, poznatog i kao Bajgora, kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanolli napisala je na Twitteru da ima još projekata za energiju iz obnovljivih izvora.

„Mnogi investitori (su) zainteresovani i dolaze mnogi projekti za vetar i solar sa izdatim dozvolama na osnovu konkurentnih i transparentnih postupaka, čime se obezbeđuje najniža cena za potrošače“, dodala je. Rizvanolli je izjavila i da će prva, pilot-aukcija za energiju iz obnovljivih izvora na Kosovu* biti organizovana do kraja godine, za solarne elektrane. Vladi u Prištini Evropska banka za obnovu i razvoj pomaže u razvoju procedure i propisivanja pravila.

Nadolaze projekti za zelenu energiju

Što se tiče znanih projekata u pripremi, državna Energetska korporacija Kosova (KEK) radi na projektu solarne elektrane od sto megavata. To postrojenje namerava da izgradi na sadašnjem pepelištu termoelektrane na ugalj Kosovo A.

Na Kosovu radi još samo jedna vetroelektrana – Kitka, snage 32,4 megavata, koju će vlasnici povećati za 20 megavata. Sistem Budakova, kojeg razvija Bondcom Energy Point, planiran je da dostigne 46 megavata. Još jedan uznapredovali projekat je vetroelektrana Çiçavica od 100 megavata, a na njemu radi Akuo Energy.

Air Energy 2 je nedavno otkrio nameru da instalira dva vetroparka od po 34,8 megavata. StubllaEnergy treba da postavi hibridnu elektranu od 170 megavata, od čega bi vetroturbine činile 132 megavata.

Nova vetroelektrana čini deset odsto instaliranog kapaciteta na Kosovu*

Vetropark Selac od 105 megavata se nalazi kod Mitrovice. Izgradio ga je SoWi Kosovo, nemačko-izraelska firma u kojoj učestvuju i lokalni partneri. Projekat je pre četiri godine dobio status strateške investicije.

Ovo postrojenje, podignuto uz pomoć kredita od EBRD-a, vredno je preko 170 miliona evra, kazali su vladini zvaničnici. Projekat je podeljen na jednake segmente Selaci 1, 2 i 3. Prvi deo je povezan na mrežu krajem leta. Selac čini deset odsto ukupnog instaliranog kapaciteta na Kosovu*, koje drastično zavisi od uglja i pogođeno je energetskom krizom.

„Zelena agenda je jedan od prioriteta naše vlade, ne samo zato što uključuje važan vid naše integracije u EU, već posebno zato što treba postepeno da prestanemo da koristimo ugalj, a da zadržimo svoju energetsku nezavisnost“, izjavio je na svečanom otvaranju premijer Albin Kurti.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

14. mart 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

14. mart 2022. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

14. mart 2022. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

14. mart 2022. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori