OIE

Kosovo* će do kraja godine organizovati prvu, pilot-aukciju za solarne elektrane

Kosovo prvu pilot aukciju solarne elektrane

Foto: TheOtherKev from Pixabay

Objavljeno

14.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli izjavila je da će Kosovo* do kraja 2022. pokrenuti pilot-aukciju za otkup električne energije iz solarnih elektrana.

Posle svečanog otvaranja vetroparka Selac, poznatog i kao Bajgora, kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanolli napisala je na Twitteru da ima još projekata za energiju iz obnovljivih izvora.

„Mnogi investitori (su) zainteresovani i dolaze mnogi projekti za vetar i solar sa izdatim dozvolama na osnovu konkurentnih i transparentnih postupaka, čime se obezbeđuje najniža cena za potrošače“, dodala je. Rizvanolli je izjavila i da će prva, pilot-aukcija za energiju iz obnovljivih izvora na Kosovu* biti organizovana do kraja godine, za solarne elektrane. Vladi u Prištini Evropska banka za obnovu i razvoj pomaže u razvoju procedure i propisivanja pravila.

Nadolaze projekti za zelenu energiju

Što se tiče znanih projekata u pripremi, državna Energetska korporacija Kosova (KEK) radi na projektu solarne elektrane od sto megavata. To postrojenje namerava da izgradi na sadašnjem pepelištu termoelektrane na ugalj Kosovo A.

Na Kosovu radi još samo jedna vetroelektrana – Kitka, snage 32,4 megavata, koju će vlasnici povećati za 20 megavata. Sistem Budakova, kojeg razvija Bondcom Energy Point, planiran je da dostigne 46 megavata. Još jedan uznapredovali projekat je vetroelektrana Çiçavica od 100 megavata, a na njemu radi Akuo Energy.

Air Energy 2 je nedavno otkrio nameru da instalira dva vetroparka od po 34,8 megavata. StubllaEnergy treba da postavi hibridnu elektranu od 170 megavata, od čega bi vetroturbine činile 132 megavata.

Nova vetroelektrana čini deset odsto instaliranog kapaciteta na Kosovu*

Vetropark Selac od 105 megavata se nalazi kod Mitrovice. Izgradio ga je SoWi Kosovo, nemačko-izraelska firma u kojoj učestvuju i lokalni partneri. Projekat je pre četiri godine dobio status strateške investicije.

Ovo postrojenje, podignuto uz pomoć kredita od EBRD-a, vredno je preko 170 miliona evra, kazali su vladini zvaničnici. Projekat je podeljen na jednake segmente Selaci 1, 2 i 3. Prvi deo je povezan na mrežu krajem leta. Selac čini deset odsto ukupnog instaliranog kapaciteta na Kosovu*, koje drastično zavisi od uglja i pogođeno je energetskom krizom.

„Zelena agenda je jedan od prioriteta naše vlade, ne samo zato što uključuje važan vid naše integracije u EU, već posebno zato što treba postepeno da prestanemo da koristimo ugalj, a da zadržimo svoju energetsku nezavisnost“, izjavio je na svečanom otvaranju premijer Albin Kurti.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

14. mart 2022. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

14. mart 2022. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

14. mart 2022. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

14. mart 2022. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov