OIE

Kosovo* će do kraja godine organizovati prvu, pilot-aukciju za solarne elektrane

Kosovo prvu pilot aukciju solarne elektrane

Foto: TheOtherKev from Pixabay

Objavljeno

14.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli izjavila je da će Kosovo* do kraja 2022. pokrenuti pilot-aukciju za otkup električne energije iz solarnih elektrana.

Posle svečanog otvaranja vetroparka Selac, poznatog i kao Bajgora, kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanolli napisala je na Twitteru da ima još projekata za energiju iz obnovljivih izvora.

„Mnogi investitori (su) zainteresovani i dolaze mnogi projekti za vetar i solar sa izdatim dozvolama na osnovu konkurentnih i transparentnih postupaka, čime se obezbeđuje najniža cena za potrošače“, dodala je. Rizvanolli je izjavila i da će prva, pilot-aukcija za energiju iz obnovljivih izvora na Kosovu* biti organizovana do kraja godine, za solarne elektrane. Vladi u Prištini Evropska banka za obnovu i razvoj pomaže u razvoju procedure i propisivanja pravila.

Nadolaze projekti za zelenu energiju

Što se tiče znanih projekata u pripremi, državna Energetska korporacija Kosova (KEK) radi na projektu solarne elektrane od sto megavata. To postrojenje namerava da izgradi na sadašnjem pepelištu termoelektrane na ugalj Kosovo A.

Na Kosovu radi još samo jedna vetroelektrana – Kitka, snage 32,4 megavata, koju će vlasnici povećati za 20 megavata. Sistem Budakova, kojeg razvija Bondcom Energy Point, planiran je da dostigne 46 megavata. Još jedan uznapredovali projekat je vetroelektrana Çiçavica od 100 megavata, a na njemu radi Akuo Energy.

Air Energy 2 je nedavno otkrio nameru da instalira dva vetroparka od po 34,8 megavata. StubllaEnergy treba da postavi hibridnu elektranu od 170 megavata, od čega bi vetroturbine činile 132 megavata.

Nova vetroelektrana čini deset odsto instaliranog kapaciteta na Kosovu*

Vetropark Selac od 105 megavata se nalazi kod Mitrovice. Izgradio ga je SoWi Kosovo, nemačko-izraelska firma u kojoj učestvuju i lokalni partneri. Projekat je pre četiri godine dobio status strateške investicije.

Ovo postrojenje, podignuto uz pomoć kredita od EBRD-a, vredno je preko 170 miliona evra, kazali su vladini zvaničnici. Projekat je podeljen na jednake segmente Selaci 1, 2 i 3. Prvi deo je povezan na mrežu krajem leta. Selac čini deset odsto ukupnog instaliranog kapaciteta na Kosovu*, koje drastično zavisi od uglja i pogođeno je energetskom krizom.

„Zelena agenda je jedan od prioriteta naše vlade, ne samo zato što uključuje važan vid naše integracije u EU, već posebno zato što treba postepeno da prestanemo da koristimo ugalj, a da zadržimo svoju energetsku nezavisnost“, izjavio je na svečanom otvaranju premijer Albin Kurti.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW