OIE

Kosovo* će do kraja godine organizovati prvu, pilot-aukciju za solarne elektrane

Kosovo prvu pilot aukciju solarne elektrane

Foto: TheOtherKev from Pixabay

Objavljeno

14.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli izjavila je da će Kosovo* do kraja 2022. pokrenuti pilot-aukciju za otkup električne energije iz solarnih elektrana.

Posle svečanog otvaranja vetroparka Selac, poznatog i kao Bajgora, kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanolli napisala je na Twitteru da ima još projekata za energiju iz obnovljivih izvora.

„Mnogi investitori (su) zainteresovani i dolaze mnogi projekti za vetar i solar sa izdatim dozvolama na osnovu konkurentnih i transparentnih postupaka, čime se obezbeđuje najniža cena za potrošače“, dodala je. Rizvanolli je izjavila i da će prva, pilot-aukcija za energiju iz obnovljivih izvora na Kosovu* biti organizovana do kraja godine, za solarne elektrane. Vladi u Prištini Evropska banka za obnovu i razvoj pomaže u razvoju procedure i propisivanja pravila.

Nadolaze projekti za zelenu energiju

Što se tiče znanih projekata u pripremi, državna Energetska korporacija Kosova (KEK) radi na projektu solarne elektrane od sto megavata. To postrojenje namerava da izgradi na sadašnjem pepelištu termoelektrane na ugalj Kosovo A.

Na Kosovu radi još samo jedna vetroelektrana – Kitka, snage 32,4 megavata, koju će vlasnici povećati za 20 megavata. Sistem Budakova, kojeg razvija Bondcom Energy Point, planiran je da dostigne 46 megavata. Još jedan uznapredovali projekat je vetroelektrana Çiçavica od 100 megavata, a na njemu radi Akuo Energy.

Air Energy 2 je nedavno otkrio nameru da instalira dva vetroparka od po 34,8 megavata. StubllaEnergy treba da postavi hibridnu elektranu od 170 megavata, od čega bi vetroturbine činile 132 megavata.

Nova vetroelektrana čini deset odsto instaliranog kapaciteta na Kosovu*

Vetropark Selac od 105 megavata se nalazi kod Mitrovice. Izgradio ga je SoWi Kosovo, nemačko-izraelska firma u kojoj učestvuju i lokalni partneri. Projekat je pre četiri godine dobio status strateške investicije.

Ovo postrojenje, podignuto uz pomoć kredita od EBRD-a, vredno je preko 170 miliona evra, kazali su vladini zvaničnici. Projekat je podeljen na jednake segmente Selaci 1, 2 i 3. Prvi deo je povezan na mrežu krajem leta. Selac čini deset odsto ukupnog instaliranog kapaciteta na Kosovu*, koje drastično zavisi od uglja i pogođeno je energetskom krizom.

„Zelena agenda je jedan od prioriteta naše vlade, ne samo zato što uključuje važan vid naše integracije u EU, već posebno zato što treba postepeno da prestanemo da koristimo ugalj, a da zadržimo svoju energetsku nezavisnost“, izjavio je na svečanom otvaranju premijer Albin Kurti.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. mart 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

14. mart 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

14. mart 2022. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

14. mart 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva