Električna energija

Rizvanolli: Energetska kriza na Kosovu* pogoršana havarijom u termoelektrani

Rizvanolli Energetska kriza Kosovu havarijom termoelektrani

Foto: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

15.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Priština vraća u pogon svoj sistem na mazut jer je ceo grad prošle noći ostao bez grejanja zbog kvara u termoelektrani Kosovo B. Kosovo* je spalo na samo 390 megavata iz drugog takvog postrojenja i malu količinu struje iz obnovljivih izvora, a potražnja u toku dana ide i do 1,2 gigavata.

Kosovo* uvozi mnogo više struje nego obično zbog ispadanja oba bloka termoelektrane na lignit Kosovo B, prenosi Kosovo.Energy. Energetska korporacija Kosova (KEK) je pokrenula obično neaktivni treći blok u pogonu Kosovo A i podigla nivo korišćenja kapaciteta na 390 megavata. U normalnim situacijama ova dva sistema rade sa ukupno 800 megavata.

Potražnja na Kosovu* u dnevnom špicu iznosi 1,2 gigavata, dodaje se u članku. Male hidroelektrane, solarni i pogoni na vetar pokrivaju mali deo manjka. Vlada je prinuđena da gotovo konstantno uvozi električnu energiju, a nedavni uzlet cena opasno kruni budžet.

Vanredna situacija

Da bi stvar bila gora, Priština je prošle noći potpuno ostala bez daljinskog grejanja jer je Kosovo B prestalo da isporučuje paru. Gradsko komunalno preduzeće Termokos saopštilo je da pokreće kotlove na mazut, koje nije koristilo od 2015. godine.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli izjavila je da je kupovina struje u inostranstvu od početka godine koštala 12 miliona dolara i nazvala to vanrednom situacijom. Po njenim rečima, 12 miliona evra je trebalo da pokrije celu godinu. Visoki troškovi uvoza prisilili su Regulatorni ured za energiju (ERO) da počne neplaniranu reviziju strujnih tarifa.

Proteklih nedelja bilo je nekoliko havarija u elektranama na ugalj na Kosovu*. KEK je saopštio da očekuje da će do jutra popraviti Kosovo B1. Tri funkcionalna bloka u Kosovu A izgrađena su između 1970. i 1975, dok su oni u Kosovu B pušteni u rad 1983. i 1984. godine. Oba postrojenja bi mogla biti rekonstruisana, budući da su planovi za gasovod i novu elektranu na ugalj odbačeni.

Termoelektrane na ugalj postaju sve nepouzdanije

Kapaciteti na lignit na Zapadnom Balkanu su generalno zastareli, a izgradnja postrojenja na obnovljive izvore energije ide sporo.

Kiša i sneg su natopili lignit već slabog kvaliteta koji stiže u termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u Srbiji pre četiri dana, što je izazvalo prestanak rada i okrenulo zemlju uvozu, koji je u nekim trenucima pokrivao čak 45 odsto domaće potrošnje. Velik požar na transformatoru u termoenergetskom kompleksu REK Bitola u Severnoj Makedoniji izazvao je pre mesec dana ispadanje jednog bloka na ugalj sa mreže.

Albanija i Severna Makedonija su nedavno uvele vanredno stanje u energetici zbog skoka cena struje i svoje zavisnosti od uvoza.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. decembar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. decembar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. decembar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. decembar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu