Električna energija

Rizvanolli: Energetska kriza na Kosovu* pogoršana havarijom u termoelektrani

Rizvanolli Energetska kriza Kosovu havarijom termoelektrani

Foto: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

15.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Priština vraća u pogon svoj sistem na mazut jer je ceo grad prošle noći ostao bez grejanja zbog kvara u termoelektrani Kosovo B. Kosovo* je spalo na samo 390 megavata iz drugog takvog postrojenja i malu količinu struje iz obnovljivih izvora, a potražnja u toku dana ide i do 1,2 gigavata.

Kosovo* uvozi mnogo više struje nego obično zbog ispadanja oba bloka termoelektrane na lignit Kosovo B, prenosi Kosovo.Energy. Energetska korporacija Kosova (KEK) je pokrenula obično neaktivni treći blok u pogonu Kosovo A i podigla nivo korišćenja kapaciteta na 390 megavata. U normalnim situacijama ova dva sistema rade sa ukupno 800 megavata.

Potražnja na Kosovu* u dnevnom špicu iznosi 1,2 gigavata, dodaje se u članku. Male hidroelektrane, solarni i pogoni na vetar pokrivaju mali deo manjka. Vlada je prinuđena da gotovo konstantno uvozi električnu energiju, a nedavni uzlet cena opasno kruni budžet.

Vanredna situacija

Da bi stvar bila gora, Priština je prošle noći potpuno ostala bez daljinskog grejanja jer je Kosovo B prestalo da isporučuje paru. Gradsko komunalno preduzeće Termokos saopštilo je da pokreće kotlove na mazut, koje nije koristilo od 2015. godine.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli izjavila je da je kupovina struje u inostranstvu od početka godine koštala 12 miliona dolara i nazvala to vanrednom situacijom. Po njenim rečima, 12 miliona evra je trebalo da pokrije celu godinu. Visoki troškovi uvoza prisilili su Regulatorni ured za energiju (ERO) da počne neplaniranu reviziju strujnih tarifa.

Proteklih nedelja bilo je nekoliko havarija u elektranama na ugalj na Kosovu*. KEK je saopštio da očekuje da će do jutra popraviti Kosovo B1. Tri funkcionalna bloka u Kosovu A izgrađena su između 1970. i 1975, dok su oni u Kosovu B pušteni u rad 1983. i 1984. godine. Oba postrojenja bi mogla biti rekonstruisana, budući da su planovi za gasovod i novu elektranu na ugalj odbačeni.

Termoelektrane na ugalj postaju sve nepouzdanije

Kapaciteti na lignit na Zapadnom Balkanu su generalno zastareli, a izgradnja postrojenja na obnovljive izvore energije ide sporo.

Kiša i sneg su natopili lignit već slabog kvaliteta koji stiže u termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u Srbiji pre četiri dana, što je izazvalo prestanak rada i okrenulo zemlju uvozu, koji je u nekim trenucima pokrivao čak 45 odsto domaće potrošnje. Velik požar na transformatoru u termoenergetskom kompleksu REK Bitola u Severnoj Makedoniji izazvao je pre mesec dana ispadanje jednog bloka na ugalj sa mreže.

Albanija i Severna Makedonija su nedavno uvele vanredno stanje u energetici zbog skoka cena struje i svoje zavisnosti od uvoza.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

15. decembar 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

15. decembar 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

15. decembar 2021. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

15. decembar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.