Električna energija

Albanija proglasila vanrednu situaciju kao odgovor na energetsku krizu

Albanija vanrednu situaciju energetsku krizu

Foto: Pexels from Pixabay

Objavljeno

11.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija je zbog oštrog skoka cena struje proglasila vanrednu situaciju u energetici i obećala 200 miliona evra za državnu elektrodistribuciju OSHEE i druge mere zaštite za domaćinstva i mala preduzeća.

U svom odgovoru na energetsku krizu, Albanija će se pobrinuti da snabdevanje električnom energijom bude stabilno i zaštitiće domaćinstva i male firme od trenutnog uzleta cena, izjavio je predsednik vlade Edi Rama tokom predstavljanja mera intervencije. Rekao je da će biti osnovan fond od 100 miliona evra za likvidnost nacionalnog operatera distribucionog sistema OSHEE za period do kraja godine, uz državne garancije, a da će početkom 2022. biti dodato još 100 miliona.

Skoro sva električna energija u zemlji proizvodi se u hidroelektranama, tako da je Albanija kad je suša prinuđena da uvozi energiju po višim cenama

Po interventnom planu posle proglašenja vanredne situacije u energetici, kompanijama iz elektroenergetskog sektora biće naloženo da privremeno prekinu investicije i da se orijentišu na to da snabdevanje bude bez prekida, a Ministarstvo finansija i ekonomije će razviti mehanizam za upravljanje uvozom električne energije. Albanija gotovo potpuno zavisi od hidroelektrana, a nema ni reverzibilne hidrocentrale da pomoću njih skladišti višak.

Rama je podsetio da je, kad je suša, zemlja prisiljena da kupuje struju u inostranstvu i to po višim cenama nego po kojima izvozi.

Vlada će sprečiti da cene za domaćinstva i mala preduzeća porastu, naglasio je Rama. On je upozorio na procene da će kriza trajati do početka leta. Interventne mere bi trebalo da se sprovode do sredine proleća, izjavio je premijer, ali nije odbacio ni mogućnost dodatne podrške u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Prošle nedelje su održani protesti zbog skoka cena hrane, energenata i kafe

Rama je situaciju čak uporedio s pandemijom oboljenja COVID-19 kao i sa štetom od zemljotresa iz Novembra 2019, kada je poginula 51 osoba.

Više hiljada ljudi je prošle nedelje protestovalo u Tirani zbog skoka cena energenata, hrane i kafe. Oni su uputili zahtev vladi da ukine porez na dodatu vrednost za osnovne prehrambene proizvode i da smanji takse na električnu energiju i naftu. Demonstracije su održane i u Skadru.

Susedna Grčka je upravo udvostručila sumu namenjenu za fond za energetsku krizu, na 500 miliona evra, u iščekivanju sveobuhvatnog okvira za podršku koju bi Evropska unija trebalo da predloži ove nedelje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke