Električna energija

Albanija proglasila vanrednu situaciju kao odgovor na energetsku krizu

Albanija vanrednu situaciju energetsku krizu

Foto: Pexels from Pixabay

Objavljeno

11.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija je zbog oštrog skoka cena struje proglasila vanrednu situaciju u energetici i obećala 200 miliona evra za državnu elektrodistribuciju OSHEE i druge mere zaštite za domaćinstva i mala preduzeća.

U svom odgovoru na energetsku krizu, Albanija će se pobrinuti da snabdevanje električnom energijom bude stabilno i zaštitiće domaćinstva i male firme od trenutnog uzleta cena, izjavio je predsednik vlade Edi Rama tokom predstavljanja mera intervencije. Rekao je da će biti osnovan fond od 100 miliona evra za likvidnost nacionalnog operatera distribucionog sistema OSHEE za period do kraja godine, uz državne garancije, a da će početkom 2022. biti dodato još 100 miliona.

Skoro sva električna energija u zemlji proizvodi se u hidroelektranama, tako da je Albanija kad je suša prinuđena da uvozi energiju po višim cenama

Po interventnom planu posle proglašenja vanredne situacije u energetici, kompanijama iz elektroenergetskog sektora biće naloženo da privremeno prekinu investicije i da se orijentišu na to da snabdevanje bude bez prekida, a Ministarstvo finansija i ekonomije će razviti mehanizam za upravljanje uvozom električne energije. Albanija gotovo potpuno zavisi od hidroelektrana, a nema ni reverzibilne hidrocentrale da pomoću njih skladišti višak.

Rama je podsetio da je, kad je suša, zemlja prisiljena da kupuje struju u inostranstvu i to po višim cenama nego po kojima izvozi.

Vlada će sprečiti da cene za domaćinstva i mala preduzeća porastu, naglasio je Rama. On je upozorio na procene da će kriza trajati do početka leta. Interventne mere bi trebalo da se sprovode do sredine proleća, izjavio je premijer, ali nije odbacio ni mogućnost dodatne podrške u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Prošle nedelje su održani protesti zbog skoka cena hrane, energenata i kafe

Rama je situaciju čak uporedio s pandemijom oboljenja COVID-19 kao i sa štetom od zemljotresa iz Novembra 2019, kada je poginula 51 osoba.

Više hiljada ljudi je prošle nedelje protestovalo u Tirani zbog skoka cena energenata, hrane i kafe. Oni su uputili zahtev vladi da ukine porez na dodatu vrednost za osnovne prehrambene proizvode i da smanji takse na električnu energiju i naftu. Demonstracije su održane i u Skadru.

Susedna Grčka je upravo udvostručila sumu namenjenu za fond za energetsku krizu, na 500 miliona evra, u iščekivanju sveobuhvatnog okvira za podršku koju bi Evropska unija trebalo da predloži ove nedelje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

11. oktobar 2021. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

11. oktobar 2021. - Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska elektroprivreda - HEP, ući u proces dokapitalizacije

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

11. oktobar 2021. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

miroslav tomasevic eps

Tomašević: Ispunio sam ono što je bio moj zadatak u EPS-u

11. oktobar 2021. - Miroslav Tomašević vodi EPS od marta 2022. kada je zbog ogromnih problema u proizvodnji uglja i struje zamenio Milorada Grčića