Električna energija

Vlada u Atini duplirala subvencije da zaštiti domaćinstva od energetske krize

Vlada u Atini duplirala subvencije domacinstva energetske krize

Foto: Ministarstvo životne sredine i energetike

Objavljeno

11.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčki ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas najavio je da će porast troškova domaćinstava za struju i grejanje biti veoma nizak. Vlada je sredstva koja je nameravala da odvoji za ublažavanje udarca energetske krize do kraja godine udvostručila na gotovo 500 miliona evra, jer su cene nastavile da rastu.

Vlada u Atini je među prvima u Evropi uvela hitne mere za zaštitu domaćinstava, posebno onih u opasnosti od energetskog siromaštva, od skoka cena struje, gasa i goriva za grejanje. Nakon što su troškovi na ime energenata u septembru nastavili da se naglo povećavaju, Ministarstvo životne sredine i energetike je saopštilo da će subvencije udvostručiti na skoro 500 miliona evra.

Osim toga, Grčka sprema stalni mehanizam za buduće poremećaje na tržištu energenata i radi s Evropskom unijom na sistemu koji može da se primeni u svim državama članicama. Ministar Kostas Skrekas je obećao da će sledeće godine odvojiti još sredstava ukoliko bude neophodno.

Subvencije dolaze iz prihoda od dozvola za ispuštanje ugljenika

Vlada je prvobitno za novi Fond za energetsku tranziciju odredila 150 miliona evra. U međuvremenu su domaćinstvima porasli troškovi za energente, pa je odlučila da ga uveća na 400 miliona evra. Sredstva će povući iz prihoda od prodaje sertifikata za ispuštanje ugljen-dioksida i drugih gasova s efektom staklene bašte iz Sistema EU za trgovanje emisijama – EU ETS.

Vlada hitno usmerava 326 miliona evra za subvencije za električnu energiju i 168 miliona za grejanje

Subvencije za domaćinstva će biti isplaćivane preko snabdevača različlitim energentima. U okviru vanrednih mera prebacuje 326 miliona evra za električnu energiju i 168 miliona za gorivo za grejanje, uključujući drvo i pelet.

Skrekas je rekao da će računi za struju porasti za po dva do tri evra mesečno, a da za siromašnija domaćinstva neće ni biti razlike. Otkrio je da će popusti za potrošnju u domaćinstvima biti prošireni na potrošnju do 600 kilovat-sati, sa dosadašnjih 300.

Skrekas: Nećemo ostaviti nijedno domaćinstvo i nijednog Grka nezaštićenima

„Vlada se odmah angažovala da umanji efekte međunarodne energetske krize. Mere koje preduzimamo zapravo stvaraju zaštitnu mrežu za celokupno društvo. Naša poruka je jasna: tokom ovog nezapamćenog intenziteta i trajanja energetske krize, mi nijedno domaćinstvo i nijednog Grka nećemo ostaviti nezaštićenima“, naglasio je Skrekas.

  Grčka namerava da spreči bilo kakvo povećanje energetskih troškova do kraja godine u domaćinstvima s niskim prihodima

Objasnio je da je veleprodajna cena struje u zemlji sa sto evra po megavat-satu, kolika je bila kada su osmišljene vanredne mere, porasla na više od 130 evra. Subvencije će se stoga udvostručiti na 60 evra po megavat-satu za period do kraja godine ili u proseku do 18 evra po mesečnom računu za struju za potrošnju do 300 kilovat-sati.

Siromašnija domaćinstva imaju prava na do 24 evra mesečno. Štaviše, vlada je saopštila da priprema isplatu finansijske podrške domaćinstvima s niskim prihodima za Božić ukoliko ne bude promene nabolje kod troškova za energente.

Automatske subvencije za sva domaćinstva, za koje se razvija mehanizam, treba da stupe na snagu čim veleprodajne cene struje prevaziđu nivo koji treba da bude utvrđen.

Do juna će se uvesti još subvencija za gas

Skrekas je napomenuo da je popunjenost skladišnih kapaciteta za gas „veoma ograničena u poređenju s prošlom godinom“, ali je takođe obećao da će do juna uvesti još subvencija.

Vlada je još pre energetske krize odredila 100 miliona evra za solarne elektrane koje bi strujom snabdevale siromašne. Skrekas je pri predstavljanju mera izjavio da je cilj da 2030. udeo obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije bude barem 70 odsto.

Država je takođe obećala da će sprečiti prelivanje porasta energetskih troškova komunalnih preduzeća poput vodovoda na korisnike.

Zemlje EU su dosad najavile više od 10 milijardi evra pomoći i intervencija u kontekstu energetske krize, za građane i privredu. Međutim, po procenama od pre skoro mesec dana, troškovi će ove zime porasti za stotinu milijardi evra, a cene su u međuvremenu nastavile da skaču.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU zakonom o podrsci zelenoj industriji krece da osvoji 15 odsto svetskog trzista

EU zakonom o podršci zelenoj industriji kreće da osvoji 15 odsto svetskog tržišta

11. oktobar 2021. - Evropska unija je aktom NZIA uredila uslove za proizvodnju u domenu zelenih tehnologija, s ciljem da ih učini predvidljivim za investitore

Izraelski Nofar Energy solarni park 26 MW Ada

Izraelski Nofar Energy gradi solarni park od 26 MW u opštini Ada

11. oktobar 2021. - Nofar Energy je postavio kamen temeljac za solarni park of 26 megavata u opštini Ada. Činiće ga dve celine, povezane na distributivnu mrežu.

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište potopljeno Bilećkim jezerom

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište pod Bilećkim jezerom

11. oktobar 2021. - Opština Nikšić će za svoje zemljište pod veštačkim Bilećkim jezerom dobijati naknadu od 600.000 evra godišnje

saudijska arabija vetar marubeni najniza cena ppa ugovor

Saudijska Arabija potpisala PPA ugovor sa najnižom cenom struje iz vetra na svetu

11. oktobar 2021. - Cena je rezultat poslovnog dogovora Saudijske kompanije za nabavku električne energije i japanske firme Marubeni