Električna energija

Kosovo* uvelo restrikcije struje zbog visokih cena uvoza, nestabilnosti mreže

Kosovo restrikcije struje visokih cena uvoza nestabilnosti mreže

Foto: Rgwarpd from Pixabay

Objavljeno

23.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski operater distributivnog sistema KEDS sprovodi restrikcije u isporuci električne energije od po dva sata usled skoka potrošnje, niske domaće proizvodnje, visokih cena uvoza i smetnji koje je neravnoteža izazvala na evropskoj prenosnoj mreži.

Potrošači struje na Kosovu* su pogođeni hitnim isključenjima struje. Obe tamošnje elektrane na ugalj su u poslednje vreme imale kvarove, a elektroenergetski sistem je zavisan od uvoza. Operater distributivnog sistema KEDS saopštio je da će planske restrikcije trajati barem 24 sata, tako što će oblasti naizmenično biti bez električne energije na po dva sata.

Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) ukazao je na značajno povećanje potrošnje, jaz između domaće proizvodnje i potrošnje i „ogroman rast cene električne energije“ na međunarodnim tržištima usled globalne energetske krize.

Poremećaji na evropskom nivou usled manjka struje

Kompanija je dodala da je ova vanredna situacija dovela do smetnji u sinhronoj zoni Kontinentalne Evrope u okviru Evropske mreže operatora prenosnih sistema (ENTSO-E). Uvoz iz te zone pokriva 40 procenata domaće potrošnje, a ona je na godišnjem nivou skočila rekordnih 10,8 odsto, kažu u KOSTT-u.

Uvoz iz sinhrone zone Kontinentalne Evrope pokriva 40 procenata domaće potrošnje, a ona je na godišnjem nivou skočila rekordnih 10,8 odsto

Maksimalno opterećenje prenosnog sistema dostiglo je 21. decembra dosad nezabeleženih 1,4 gigavata, a prosečna potrošnja po satu je skoro 1,2 gigavat-sata. To napreže elektroenergetski sistem i oprema je u opasnosti od preopterećenja, saopštila je kompanija. KOSTT je pozvao potrošače da štede struju, pridruživši se tako apelima vladinih zvaničnika.

Hitnih isključenja nije bilo više od deset godina

Od poslednjih restrikcija prošlo je više od decenije. Kosovo* slabo napreduje u planiranju u energetici – izgradnja nove termoelektrane na ugalj je otkazana, a projekat gasovoda je trenutno suspendovan. Termoelektrane Kosovo A i Kosovo B su stare i u lošem stanju.

Iz uglja se na Kosovu* proizvodi neverovatnih 94,8 odsto struje, što ga čini drugim na svetu. Srbija, koja je nedavno pretrpela havariju u svojim najvećim termoelektranama na ugalj, na istoj listi je sedma.

Uvođenje obnovljivih izvora energije ide sporo na celom Zapadnom Balkanu. Za to vreme, stare elektrane na lignit postaju sve nepouzdanije. Jedan blok u termoenergetskom kompleksu REK Bitola je prošlog meseca skinut s mreže zbog velikog požara na tamošnjem transformatoru.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

23. decembar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

23. decembar 2021. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

23. decembar 2021. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

23. decembar 2021. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta