Električna energija

Kosovo* uvelo restrikcije struje zbog visokih cena uvoza, nestabilnosti mreže

Kosovo restrikcije struje visokih cena uvoza nestabilnosti mreže

Foto: Rgwarpd from Pixabay

Objavljeno

23.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski operater distributivnog sistema KEDS sprovodi restrikcije u isporuci električne energije od po dva sata usled skoka potrošnje, niske domaće proizvodnje, visokih cena uvoza i smetnji koje je neravnoteža izazvala na evropskoj prenosnoj mreži.

Potrošači struje na Kosovu* su pogođeni hitnim isključenjima struje. Obe tamošnje elektrane na ugalj su u poslednje vreme imale kvarove, a elektroenergetski sistem je zavisan od uvoza. Operater distributivnog sistema KEDS saopštio je da će planske restrikcije trajati barem 24 sata, tako što će oblasti naizmenično biti bez električne energije na po dva sata.

Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) ukazao je na značajno povećanje potrošnje, jaz između domaće proizvodnje i potrošnje i „ogroman rast cene električne energije“ na međunarodnim tržištima usled globalne energetske krize.

Poremećaji na evropskom nivou usled manjka struje

Kompanija je dodala da je ova vanredna situacija dovela do smetnji u sinhronoj zoni Kontinentalne Evrope u okviru Evropske mreže operatora prenosnih sistema (ENTSO-E). Uvoz iz te zone pokriva 40 procenata domaće potrošnje, a ona je na godišnjem nivou skočila rekordnih 10,8 odsto, kažu u KOSTT-u.

Uvoz iz sinhrone zone Kontinentalne Evrope pokriva 40 procenata domaće potrošnje, a ona je na godišnjem nivou skočila rekordnih 10,8 odsto

Maksimalno opterećenje prenosnog sistema dostiglo je 21. decembra dosad nezabeleženih 1,4 gigavata, a prosečna potrošnja po satu je skoro 1,2 gigavat-sata. To napreže elektroenergetski sistem i oprema je u opasnosti od preopterećenja, saopštila je kompanija. KOSTT je pozvao potrošače da štede struju, pridruživši se tako apelima vladinih zvaničnika.

Hitnih isključenja nije bilo više od deset godina

Od poslednjih restrikcija prošlo je više od decenije. Kosovo* slabo napreduje u planiranju u energetici – izgradnja nove termoelektrane na ugalj je otkazana, a projekat gasovoda je trenutno suspendovan. Termoelektrane Kosovo A i Kosovo B su stare i u lošem stanju.

Iz uglja se na Kosovu* proizvodi neverovatnih 94,8 odsto struje, što ga čini drugim na svetu. Srbija, koja je nedavno pretrpela havariju u svojim najvećim termoelektranama na ugalj, na istoj listi je sedma.

Uvođenje obnovljivih izvora energije ide sporo na celom Zapadnom Balkanu. Za to vreme, stare elektrane na lignit postaju sve nepouzdanije. Jedan blok u termoenergetskom kompleksu REK Bitola je prošlog meseca skinut s mreže zbog velikog požara na tamošnjem transformatoru.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

23. decembar 2021. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

23. decembar 2021. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

23. decembar 2021. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

23. decembar 2021. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru