Električna energija

Električna energija poskupela 100 odsto za domaćinstva na Kosovu*

kosovo poskupljenje struje 100 odsto

Foto: iStock

Objavljeno

09.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Regulatorna energetska agencija ERO odobrila je poskupljenje električne energije za 100 odsto kako bi naterala građane da smanje potrošnju jer se iz uvoza zadovoljava oko 40 odsto potreba, a cene su veće i sedam puta u odnosu na prošlu godinu.

Kosovo* je tako povuklo najnepopularniji potez u borbi protiv energetske krize i cena koje su dostigle i neverovatnih 400 evra za megavat-sat. Većina država je zamrzlo cene i izdvojilo velike subvencije kako bi sprečili povećanje računa svojih građana.

Nove cene na Kosovu* se odnose samo na potrošnju veću od 800 kilovat-sati, iako je predlog Regulatornog ureda za energiju (ERO) bio da ta granica bude postavljena na 600 kWh, preneli su lokalni mediji.

Cena za domaćinstva za potrošenih 800 kWh mesečno ostaće ista, dok će se potrošnja preko te granice naplaćivati 5,9 evrocenti u periodu jeftine tarife i 12,52 evrocenta u periodu skupe tarife, saopštila je ERO.

Kosovo* uvozi 40 odsto struje, a cene su čak sedam puta veće u odnosu na godinu ranije

Cene za potrošnju do 800 kWh su 2,89 evrocenta za nižu i 6,75 za višu tarifu. Nove tarife stupaju na snagu danas i važiće do 31. marta 2023.

Vlada je saopštila da 30 odsto domaćinstava troši više od 800 kWh tokom zime, dok je snabdevač električnom energijom KESCO naveo da je taj procenat 22.

Prema procenama 22-30 odsto domaćinstava troši više od 800 kWh

Energetska kriza je ozbiljno uzdrmala snabdevanje električnom energijom na Kosovu*, pa su u decembru uvedene i restrikcije u trajanju od dva sata.

Ranije je distributivna kompanija KEDS saopštila da je u oktobru uvozila električnu energiju po 242 evra za MWh, a u novembru i za 332 evra.

Vlada: Računi će se uvećati 5-30 odsto

U vladi su izračunali da će se povećanje cena odraziti na rast računa od pet do 30 odsto za domaćinstava koja troše između 850 i 1.200 kWh. Računica uzima u obzir da je odnos skupa-jeftina tarifa 60 prema 40 odsto.

Poskupljenje bi bilo i veće, tvrdi vlada, da nije obezbedila 100 miliona evra za subvencije.

Premijer Kosova* Aljbin Kurti rekao je da je prethodnih meseci uvoženo 40 odsto struje za domaće potrebe, a cene su bile i sedam puta veće nego godinu ranije. Troškovi su ogromni tako da vlada ne može da nastavi da finansira uvoz iz budžeta, rekao je on.

Kako je saopštila vlada, posle poskupljenja račun za potrošnju od 850 kWh biće 52,2 evra, što je rast 2,5 evra ili pet odsto, dok je za potrošnju od 1.200 kVh uvećanje 20 evra ili 30 odsto.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

9. februar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

9. februar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

9. februar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

9. februar 2022. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane