Električna energija

Električna energija poskupela 100 odsto za domaćinstva na Kosovu*

kosovo poskupljenje struje 100 odsto

Foto: iStock

Objavljeno

09.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Regulatorna energetska agencija ERO odobrila je poskupljenje električne energije za 100 odsto kako bi naterala građane da smanje potrošnju jer se iz uvoza zadovoljava oko 40 odsto potreba, a cene su veće i sedam puta u odnosu na prošlu godinu.

Kosovo* je tako povuklo najnepopularniji potez u borbi protiv energetske krize i cena koje su dostigle i neverovatnih 400 evra za megavat-sat. Većina država je zamrzlo cene i izdvojilo velike subvencije kako bi sprečili povećanje računa svojih građana.

Nove cene na Kosovu* se odnose samo na potrošnju veću od 800 kilovat-sati, iako je predlog Regulatornog ureda za energiju (ERO) bio da ta granica bude postavljena na 600 kWh, preneli su lokalni mediji.

Cena za domaćinstva za potrošenih 800 kWh mesečno ostaće ista, dok će se potrošnja preko te granice naplaćivati 5,9 evrocenti u periodu jeftine tarife i 12,52 evrocenta u periodu skupe tarife, saopštila je ERO.

Kosovo* uvozi 40 odsto struje, a cene su čak sedam puta veće u odnosu na godinu ranije

Cene za potrošnju do 800 kWh su 2,89 evrocenta za nižu i 6,75 za višu tarifu. Nove tarife stupaju na snagu danas i važiće do 31. marta 2023.

Vlada je saopštila da 30 odsto domaćinstava troši više od 800 kWh tokom zime, dok je snabdevač električnom energijom KESCO naveo da je taj procenat 22.

Prema procenama 22-30 odsto domaćinstava troši više od 800 kWh

Energetska kriza je ozbiljno uzdrmala snabdevanje električnom energijom na Kosovu*, pa su u decembru uvedene i restrikcije u trajanju od dva sata.

Ranije je distributivna kompanija KEDS saopštila da je u oktobru uvozila električnu energiju po 242 evra za MWh, a u novembru i za 332 evra.

Vlada: Računi će se uvećati 5-30 odsto

U vladi su izračunali da će se povećanje cena odraziti na rast računa od pet do 30 odsto za domaćinstava koja troše između 850 i 1.200 kWh. Računica uzima u obzir da je odnos skupa-jeftina tarifa 60 prema 40 odsto.

Poskupljenje bi bilo i veće, tvrdi vlada, da nije obezbedila 100 miliona evra za subvencije.

Premijer Kosova* Aljbin Kurti rekao je da je prethodnih meseci uvoženo 40 odsto struje za domaće potrebe, a cene su bile i sedam puta veće nego godinu ranije. Troškovi su ogromni tako da vlada ne može da nastavi da finansira uvoz iz budžeta, rekao je on.

Kako je saopštila vlada, posle poskupljenja račun za potrošnju od 850 kWh biće 52,2 evra, što je rast 2,5 evra ili pet odsto, dok je za potrošnju od 1.200 kVh uvećanje 20 evra ili 30 odsto.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

9. februar 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

9. februar 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

9. februar 2022. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

9. februar 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna