OIE

Güriş za rekordnih 38 dana instalirao geotermalnu elektranu od 50 MW u Turskoj

Guris rekordnih 38 dana geotermalnu elektranu 50 MW Turskoj

Slika: Güriş Holding

Objavljeno

31.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Güriş Holdingu je trebalo 38 dana da instalira i pusti u rad svoju geotermalnu elektranu EFE 8. Pogon snage 50 megavata je poslednji deo kompleksa Efeler, najvećeg te vrste u Turskoj.

Generalni direktor Mogan Enerji Yatırım Holdinga Ali Karaduman izjavio je da je ta kompanija u vlasništvu Güriş Holdinga postigla svetski rekord, jer je za samo 38 dana montirala geotermalnu elektranu od 50 megavata. EFE 8, koji se nalazi u oblasti Germendžik u Ajdinu, osmi je i poslednji deo kompleksa Efeler. On je sa svojih 260 megavata najveći u zemlji.

Novi pogon se sastoji od dve jedinice po 25 megavata sa dva fluida u binarnom ciklusu. Kompleksom u zapadnoj Turskoj upravlja Gürmat Elektrik, takođe zavisna kompanija u okviru holdinga.

Domaće, međunarodne banke finansirale ekspanziju

Azijska banka za investicije u infrastrukturu (AIIB), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Crnomorska trgovinska i razvojna banka (BSTDB), İşbank, Turska banka za industrijski razvoj (TSKB) i ICBC Turkey finansirale su izgradnju pogona EFE 6, EFE 7 i EFE 8 kreditima od ukupno 350 miliona dolara. Zbirni kapacitet tih celina je 97,6 megavata.

Efeler je najveća geotermalna elektrana u Turskoj

Güriş, osnovan 1958, saopštio je da će najnoviji pogon nadomestiti uvoz gasa za 15 miliona dolara godišnje i pokriti potrebe za električnom energijom za 170.000 domaćinstava. Godišnja proizvodnja je procenjena na 400 gigavat-sati.

Güriş se bliži kapacitetu od jednog gigavata iz obnovljivih izvora

Kompanija je u posao sa obnovljivim izvorima ušla još 1993. godine i njen kapacitet za električnu energiju u tom segmentu se približava jednom gigavatu. Upravo je pustila u rad dve turbine u vetroparku ULU u Bursi. To postrojenje bi trebalo da dostigne 120,4 megavata snage.

Güriş posluje i u sektorima saobraćaja, industrijske proizvodnje, vodoprivrede i prerade vode i turizma. Pored toga gradi hidroelektrane i termoelektrane i upravlja njima. Taj konglomerat je aktivan u Ukrajini, a na Kosovu* poseduje vetropark Kitka.

Prvi pogon u Efeleru, EFE 2, počeo je s proizvodnjom 2014. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

31. decembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

31. decembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

31. decembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

31. decembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.