OIE

Albanija i Srbija potpisale memorandum o saradnji u energetici i rudarstvu

albanija srbija memorandum energetika

Foto: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

02.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija i Srbija potpisale su memorandum o saradnju u energetici i rudarstvu koji predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete, a posebno kada je reč o izgradnji terminala za tečni prirodni gas (eng. LNG) u Albaniji.

Memorandum o saradnji u oblasti energetike i rudarstva između Albanje i Srbije potpisan je u okviru samita inicijative Otvoreni Balkan u Beogradu. Potpisali su ga Belinda Balluku, ministarka za infrastrukturu i energetiku, i Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Memorandum, kako je saopštilo srpsko Ministarstvo, predviđa međusobnu podršku kada je reč o ulaganjima u nove kapacitete, pre svega u izgradnju LNG terminala u Albaniji, kao i razvoj elektroenergetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije i povezivanje u ovim oblastima. Inače, sličan sporazum Albanija je već potpisala sa Kosovom*.

Predviđena je i saradnja u oblasti geologije i rudarstva

Potpisani dokument predviđa i razmenu naučnih i tehnoloških istraživanja u oblasti zelenih izvora energije, te unapređenje poslovnih i privrednih veza u oblasti energetike, uključujući korišćenje transportnih, prenosnih i skladišnih kapaciteta. Takođe, kako se navodi, predviđena je i saradnja u oblasti geologije i rudarstva, s posebnim akcentom na čistije tehnologije i održivi razvoj.

Potpisivanje Memoranduma, prema rečima Zorane Mihajlović, je važan korak ka uspostavljanju konkretnijeg povezivanja u energetici u okviru inicijative Otvoreni Balkan, s obzirom na činjenicu da i Srbija i Albanija planiraju gradnju novih energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora, kao i intenzivniju saradnju u gasnom sektoru, pre svega kada je reč o izgradnji novog LNG terminala u Albaniji i mogućnosti da Srbija bude deo tog projekta.

Razgovarano o solidarnosti i međusobnoj podršci u energetskoj krizi

„Svi budući dogovori o konkretnim projektima, bilo da se radi o zajedničkom balansiranju, izgradnji gasnih interkonekcija ili solarnih elektrana, ubrzaće modernizaciju energetskog sektora u svim državama i osiguraće dugoročnu energetsku bezbednost“, rekla je ona.

Mihajlović je navela da je na sastanku krizne grupe za hranu i energiju u okviru inicijati Otvoreni Balkan razgovarano o solidarnosti i međusobnoj podršci u energetskoj krizi, kao i potencijalnim projektima kojima bi se unapredila energetsku bezbednost ovih zemalja i čitavog regiona.

Sastanak Mihajlović – Bekteshi

Srpska ministarka se, takođe, sastala i sa Krešnikom Bektešijem, ministrom ekonomije Severne Makedonije. Na sastanku je bilo reči o saradnji u oblasti energetike, energetskoj bezbednosti i novim projektima.

Razgovarali se, kako je navedeno, i o mogućnostima za skladištenje energenata, pre svega gasa, balansiranju električne energije, kao i o stvaranju zajedničkog fonda za finansiranje budućih projekata.

Inače, Albanija, Severna Makedonija i Srbija su na prošlom sastanku inicijative Otvoreni Balkan u Tirani dogovorile formiranje zajedničke radne grupe za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima. Grupa bi trebalo da pripremi predloge za zajedničke investicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. septembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

2. septembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

2. septembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. septembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji