Energetska kriza

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraju radnu grupu za saradnju u energetici

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraju radnu grupu za saradnju u energetici mihajlovic baluku bekteshi

Foto: Bellinda Baluku/Facebook

Objavljeno

27.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraće zajedničku radnu grupu za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima koja bi trebalo da pripremi predloge za zajedničke investicije u obnovljive izvore energije i povezivanje tržišta električne energije i gasa.

Na sastanku inicijative Otvoreni Balkan u Tirani ministri infrastrukture, energetike i ekonomije prihvatili su predlog Srbije da se formira radna grupa za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima.

Sastanku je u ime Albanije prisustvovala Belinda Balluku, ministarka infrastrukture i energetike, u ime Severne Makedonije Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomije, i u ime Srbije Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Mihajlović je izjavila da će se radna grupa baviti ne samo rešavanjem problema ove zime, već i potencijalnom saradnjom na strateškim projektima, koji će ceo region učiniti energetski stabilnijim.

Planirano je, kako je najavila, da od sledeće nedelje počne da se radi u okviru radne grupe.

Trima zemljama je potrebna bazna energija, kaoi povezivanje tržišta i zajedničko balansiranje

Ideja je da se predsednicima i premijerima tri zemlje predstave predlozi za zajedničke investicije, bilo da je reč o solarnim elektranama, vetroelektranama, zajedničkom balansiranju, povezivanju tržišta, gasnim interkonekcijama, ili možda čak i podzemnim skladištima gasa, istakla je Mihajlović, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je naglasila da nema nijednog razloga da se ne razgovara o povezivanju tržišta i zajedničkom balansiranju, koje je potrebno u svim državama regiona.

Albanija je, prema njenim rečima, dosta zavisna od obnovljivih izvora energije i kada je njihova proizvodnja smanjena potrebno je da ima baznu energiju, koja je važna i za Srbiju i za Severnu Makedoniju.

Srbija je zainteresovana za povezivanje sa Albanijom kada je reč o planiranom terminalu za tečni prirodni gas (eng. LNG), kao i za bolje povezivanje u regionu kad je reč o visokonaponskoj mreži, izjavila je Mihajlović.

Bekteshi: potpisaćemo memorandum o gasovodu sa Srbijom

Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomija Severne Makedonije, izjavio je da je planirano potpisivanje memoranduma o razumevanju sa Srbijom za gradnju gasovoda između dve zemlje.

Gasovod sa Srbijom je važan jer je strateško opredeljenje Vlade da obezbedi bolje funkcionisanje energetskog sistema i infrastrukturno i ekonomsko povezivanje sa susedima i članicama EU, rekao je Bekteshi.

Severna Makedonija je, takođe, formirala radnu grupu za gasnu interkonekciju sa Albanijom i narednih meseci se očekuju prvi konrketni rezultati.

Severna Makedonija trenutno ima samo jedan gasovod i to sa Bugarskom, ali planira i gradnju veza sa Grčkom,  Kosovom* i još jedne sa Bugarskom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

27. jul 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

27. jul 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

27. jul 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

27. jul 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.