Energetska kriza

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraju radnu grupu za saradnju u energetici

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraju radnu grupu za saradnju u energetici mihajlovic baluku bekteshi

Foto: Bellinda Baluku/Facebook

Objavljeno

27.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraće zajedničku radnu grupu za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima koja bi trebalo da pripremi predloge za zajedničke investicije u obnovljive izvore energije i povezivanje tržišta električne energije i gasa.

Na sastanku inicijative Otvoreni Balkan u Tirani ministri infrastrukture, energetike i ekonomije prihvatili su predlog Srbije da se formira radna grupa za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima.

Sastanku je u ime Albanije prisustvovala Belinda Balluku, ministarka infrastrukture i energetike, u ime Severne Makedonije Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomije, i u ime Srbije Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Mihajlović je izjavila da će se radna grupa baviti ne samo rešavanjem problema ove zime, već i potencijalnom saradnjom na strateškim projektima, koji će ceo region učiniti energetski stabilnijim.

Planirano je, kako je najavila, da od sledeće nedelje počne da se radi u okviru radne grupe.

Trima zemljama je potrebna bazna energija, kaoi povezivanje tržišta i zajedničko balansiranje

Ideja je da se predsednicima i premijerima tri zemlje predstave predlozi za zajedničke investicije, bilo da je reč o solarnim elektranama, vetroelektranama, zajedničkom balansiranju, povezivanju tržišta, gasnim interkonekcijama, ili možda čak i podzemnim skladištima gasa, istakla je Mihajlović, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je naglasila da nema nijednog razloga da se ne razgovara o povezivanju tržišta i zajedničkom balansiranju, koje je potrebno u svim državama regiona.

Albanija je, prema njenim rečima, dosta zavisna od obnovljivih izvora energije i kada je njihova proizvodnja smanjena potrebno je da ima baznu energiju, koja je važna i za Srbiju i za Severnu Makedoniju.

Srbija je zainteresovana za povezivanje sa Albanijom kada je reč o planiranom terminalu za tečni prirodni gas (eng. LNG), kao i za bolje povezivanje u regionu kad je reč o visokonaponskoj mreži, izjavila je Mihajlović.

Bekteshi: potpisaćemo memorandum o gasovodu sa Srbijom

Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomija Severne Makedonije, izjavio je da je planirano potpisivanje memoranduma o razumevanju sa Srbijom za gradnju gasovoda između dve zemlje.

Gasovod sa Srbijom je važan jer je strateško opredeljenje Vlade da obezbedi bolje funkcionisanje energetskog sistema i infrastrukturno i ekonomsko povezivanje sa susedima i članicama EU, rekao je Bekteshi.

Severna Makedonija je, takođe, formirala radnu grupu za gasnu interkonekciju sa Albanijom i narednih meseci se očekuju prvi konrketni rezultati.

Severna Makedonija trenutno ima samo jedan gasovod i to sa Bugarskom, ali planira i gradnju veza sa Grčkom,  Kosovom* i još jedne sa Bugarskom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste