Energetska kriza

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraju radnu grupu za saradnju u energetici

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraju radnu grupu za saradnju u energetici mihajlovic baluku bekteshi

Foto: Bellinda Baluku/Facebook

Objavljeno

27.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraće zajedničku radnu grupu za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima koja bi trebalo da pripremi predloge za zajedničke investicije u obnovljive izvore energije i povezivanje tržišta električne energije i gasa.

Na sastanku inicijative Otvoreni Balkan u Tirani ministri infrastrukture, energetike i ekonomije prihvatili su predlog Srbije da se formira radna grupa za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima.

Sastanku je u ime Albanije prisustvovala Belinda Balluku, ministarka infrastrukture i energetike, u ime Severne Makedonije Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomije, i u ime Srbije Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Mihajlović je izjavila da će se radna grupa baviti ne samo rešavanjem problema ove zime, već i potencijalnom saradnjom na strateškim projektima, koji će ceo region učiniti energetski stabilnijim.

Planirano je, kako je najavila, da od sledeće nedelje počne da se radi u okviru radne grupe.

Trima zemljama je potrebna bazna energija, kaoi povezivanje tržišta i zajedničko balansiranje

Ideja je da se predsednicima i premijerima tri zemlje predstave predlozi za zajedničke investicije, bilo da je reč o solarnim elektranama, vetroelektranama, zajedničkom balansiranju, povezivanju tržišta, gasnim interkonekcijama, ili možda čak i podzemnim skladištima gasa, istakla je Mihajlović, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je naglasila da nema nijednog razloga da se ne razgovara o povezivanju tržišta i zajedničkom balansiranju, koje je potrebno u svim državama regiona.

Albanija je, prema njenim rečima, dosta zavisna od obnovljivih izvora energije i kada je njihova proizvodnja smanjena potrebno je da ima baznu energiju, koja je važna i za Srbiju i za Severnu Makedoniju.

Srbija je zainteresovana za povezivanje sa Albanijom kada je reč o planiranom terminalu za tečni prirodni gas (eng. LNG), kao i za bolje povezivanje u regionu kad je reč o visokonaponskoj mreži, izjavila je Mihajlović.

Bekteshi: potpisaćemo memorandum o gasovodu sa Srbijom

Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomija Severne Makedonije, izjavio je da je planirano potpisivanje memoranduma o razumevanju sa Srbijom za gradnju gasovoda između dve zemlje.

Gasovod sa Srbijom je važan jer je strateško opredeljenje Vlade da obezbedi bolje funkcionisanje energetskog sistema i infrastrukturno i ekonomsko povezivanje sa susedima i članicama EU, rekao je Bekteshi.

Severna Makedonija je, takođe, formirala radnu grupu za gasnu interkonekciju sa Albanijom i narednih meseci se očekuju prvi konrketni rezultati.

Severna Makedonija trenutno ima samo jedan gasovod i to sa Bugarskom, ali planira i gradnju veza sa Grčkom,  Kosovom* i još jedne sa Bugarskom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

27. jul 2022. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

27. jul 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

27. jul 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

27. jul 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin