Energetska kriza

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraju radnu grupu za saradnju u energetici

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraju radnu grupu za saradnju u energetici mihajlovic baluku bekteshi

Foto: Bellinda Baluku/Facebook

Objavljeno

27.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraće zajedničku radnu grupu za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima koja bi trebalo da pripremi predloge za zajedničke investicije u obnovljive izvore energije i povezivanje tržišta električne energije i gasa.

Na sastanku inicijative Otvoreni Balkan u Tirani ministri infrastrukture, energetike i ekonomije prihvatili su predlog Srbije da se formira radna grupa za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima.

Sastanku je u ime Albanije prisustvovala Belinda Balluku, ministarka infrastrukture i energetike, u ime Severne Makedonije Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomije, i u ime Srbije Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Mihajlović je izjavila da će se radna grupa baviti ne samo rešavanjem problema ove zime, već i potencijalnom saradnjom na strateškim projektima, koji će ceo region učiniti energetski stabilnijim.

Planirano je, kako je najavila, da od sledeće nedelje počne da se radi u okviru radne grupe.

Trima zemljama je potrebna bazna energija, kaoi povezivanje tržišta i zajedničko balansiranje

Ideja je da se predsednicima i premijerima tri zemlje predstave predlozi za zajedničke investicije, bilo da je reč o solarnim elektranama, vetroelektranama, zajedničkom balansiranju, povezivanju tržišta, gasnim interkonekcijama, ili možda čak i podzemnim skladištima gasa, istakla je Mihajlović, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je naglasila da nema nijednog razloga da se ne razgovara o povezivanju tržišta i zajedničkom balansiranju, koje je potrebno u svim državama regiona.

Albanija je, prema njenim rečima, dosta zavisna od obnovljivih izvora energije i kada je njihova proizvodnja smanjena potrebno je da ima baznu energiju, koja je važna i za Srbiju i za Severnu Makedoniju.

Srbija je zainteresovana za povezivanje sa Albanijom kada je reč o planiranom terminalu za tečni prirodni gas (eng. LNG), kao i za bolje povezivanje u regionu kad je reč o visokonaponskoj mreži, izjavila je Mihajlović.

Bekteshi: potpisaćemo memorandum o gasovodu sa Srbijom

Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomija Severne Makedonije, izjavio je da je planirano potpisivanje memoranduma o razumevanju sa Srbijom za gradnju gasovoda između dve zemlje.

Gasovod sa Srbijom je važan jer je strateško opredeljenje Vlade da obezbedi bolje funkcionisanje energetskog sistema i infrastrukturno i ekonomsko povezivanje sa susedima i članicama EU, rekao je Bekteshi.

Severna Makedonija je, takođe, formirala radnu grupu za gasnu interkonekciju sa Albanijom i narednih meseci se očekuju prvi konrketni rezultati.

Severna Makedonija trenutno ima samo jedan gasovod i to sa Bugarskom, ali planira i gradnju veza sa Grčkom,  Kosovom* i još jedne sa Bugarskom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa granici Srbijom

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa na granici sa Srbijom

27. jul 2022. - Novinarski izveštaj u Rumuniji je otkrio neaktivan projekat reverzibilne hidroelektrane, solarne i vetroelektrane od 1,9 milijardi evra.

EU obavezan udeo obnovljivih izvora energetskom miksu 2030 42 5

EU podiže obavezan udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu za 2030. na 42,5 odsto

27. jul 2022. - U EU je postignut preliminarni dogovor da se udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije najkasnije 2030. podigne do 42,5 odsto

solarni podkast solarni paneli subvencije balkan green energy news

Druga epizoda solarnog podkasta: domaćinstva i firme predali zahteve za priključenje solarnih panela snage 200 MW

27. jul 2022. - Solarni podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate odgovara na pitanja koja muče buduće i sadašnje prozjumere

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

27. jul 2022. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA