Energetska kriza

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraju radnu grupu za saradnju u energetici

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraju radnu grupu za saradnju u energetici mihajlovic baluku bekteshi

Foto: Bellinda Baluku/Facebook

Objavljeno

27.07.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Albanija, Severna Makedonija i Srbija formiraće zajedničku radnu grupu za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima koja bi trebalo da pripremi predloge za zajedničke investicije u obnovljive izvore energije i povezivanje tržišta električne energije i gasa.

Na sastanku inicijative Otvoreni Balkan u Tirani ministri infrastrukture, energetike i ekonomije prihvatili su predlog Srbije da se formira radna grupa za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima.

Sastanku je u ime Albanije prisustvovala Belinda Balluku, ministarka infrastrukture i energetike, u ime Severne Makedonije Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomije, i u ime Srbije Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Mihajlović je izjavila da će se radna grupa baviti ne samo rešavanjem problema ove zime, već i potencijalnom saradnjom na strateškim projektima, koji će ceo region učiniti energetski stabilnijim.

Planirano je, kako je najavila, da od sledeće nedelje počne da se radi u okviru radne grupe.

Trima zemljama je potrebna bazna energija, kaoi povezivanje tržišta i zajedničko balansiranje

Ideja je da se predsednicima i premijerima tri zemlje predstave predlozi za zajedničke investicije, bilo da je reč o solarnim elektranama, vetroelektranama, zajedničkom balansiranju, povezivanju tržišta, gasnim interkonekcijama, ili možda čak i podzemnim skladištima gasa, istakla je Mihajlović, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je naglasila da nema nijednog razloga da se ne razgovara o povezivanju tržišta i zajedničkom balansiranju, koje je potrebno u svim državama regiona.

Albanija je, prema njenim rečima, dosta zavisna od obnovljivih izvora energije i kada je njihova proizvodnja smanjena potrebno je da ima baznu energiju, koja je važna i za Srbiju i za Severnu Makedoniju.

Srbija je zainteresovana za povezivanje sa Albanijom kada je reč o planiranom terminalu za tečni prirodni gas (eng. LNG), kao i za bolje povezivanje u regionu kad je reč o visokonaponskoj mreži, izjavila je Mihajlović.

Bekteshi: potpisaćemo memorandum o gasovodu sa Srbijom

Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomija Severne Makedonije, izjavio je da je planirano potpisivanje memoranduma o razumevanju sa Srbijom za gradnju gasovoda između dve zemlje.

Gasovod sa Srbijom je važan jer je strateško opredeljenje Vlade da obezbedi bolje funkcionisanje energetskog sistema i infrastrukturno i ekonomsko povezivanje sa susedima i članicama EU, rekao je Bekteshi.

Severna Makedonija je, takođe, formirala radnu grupu za gasnu interkonekciju sa Albanijom i narednih meseci se očekuju prvi konrketni rezultati.

Severna Makedonija trenutno ima samo jedan gasovod i to sa Bugarskom, ali planira i gradnju veza sa Grčkom,  Kosovom* i još jedne sa Bugarskom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

27. jul 2022. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

27. jul 2022. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

27. jul 2022. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

27. jul 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu