Energetska kriza

Severna Makedonija u avgustu proglašava stanje energetske krize

Severna Makedonija vec u avgustu proglasava stanje energetske krize

Foto: Ministarstvo ekonomije/Facebook

Objavljeno

25.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo privrede Severne Makedonije planira u avgustu da opet proglasi kriznu situaciju u oblasti električne energije kako bi obezbedila stabilno snabdevanje domaćih potrošača.

Severna Makedonija je stanje energetske krize prvi put proglasila prošle godine u novembru i to na mesec dana, ali je ubrzo važenje te odluke produžila do 9. juna ove godine. Glavni razlog su bili problemi u snabdevanju strujom.

Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomije, izjavio je da osim proglašenja krizne situacije, Ministarstvo namerava i da aktivira komisiju za energetsku krizu kako bi država intervenisala kroz dodatne mere za povećanje proizvodnje struje iz domaćih kapaciteta. To u suštini znači da se obezbede finansijska sredstva državnim firmama za predstojeću grejnu sezonu, koja će, kako je rekao, prema svim predviđanjima, biti jedna od najtežih ikada.

Restrikcije nisu planirane, čak i ukoliko ne bude mogućnosti da se uvezu gas i struja

Restrikcije struje se ne očekuju, čak i ako budu prekinute isporuke prirodnog gasa i onemogućen uvoz stuje iz drugih zemalja, rekao je na brifingu za novinare Bekteshi, preneli su lokalni mediji.

On je izjavio da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) donela odluku da obezbedi 100 miliona evra za likvidnost firme Elektrani na Severna Makedonija (ESM) kako bi ova državna kompanija mogla da kupuje struju, kao i ugalj i mazut za potrebe domaćih elektrana.

Struju će proizvoditi sve elektrane koje ima ESM

Kupovaće se struja, ali i ugalj i mazut kako bi u pogonu bila tri bloka u termoelektrani u REK Bitola, zatim termoelektrani u REK Oslomej elektrana na mazut Negotino, istakao je Bekteshi, i dodao da zemlja mora da sačuva hidrokapacitete za zimski period.

On je naveo da se radi na obezbeđivanju alternativa u slučaju prekida isporuka ruskog gasa jer se zemja 100 odsto snabdeva od Gazproma. Jedna od opcija je da toplane i industrijski objekti pređu na mazut, a ako se oslobode transportni kapaciteti preko Bugarske uvoziće se gas iz Azerbejdžana ili Turske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. jul 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

25. jul 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

25. jul 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

25. jul 2022. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane