Energetska kriza

Severna Makedonija u avgustu proglašava stanje energetske krize

Severna Makedonija vec u avgustu proglasava stanje energetske krize

Foto: Ministarstvo ekonomije/Facebook

Objavljeno

25.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo privrede Severne Makedonije planira u avgustu da opet proglasi kriznu situaciju u oblasti električne energije kako bi obezbedila stabilno snabdevanje domaćih potrošača.

Severna Makedonija je stanje energetske krize prvi put proglasila prošle godine u novembru i to na mesec dana, ali je ubrzo važenje te odluke produžila do 9. juna ove godine. Glavni razlog su bili problemi u snabdevanju strujom.

Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomije, izjavio je da osim proglašenja krizne situacije, Ministarstvo namerava i da aktivira komisiju za energetsku krizu kako bi država intervenisala kroz dodatne mere za povećanje proizvodnje struje iz domaćih kapaciteta. To u suštini znači da se obezbede finansijska sredstva državnim firmama za predstojeću grejnu sezonu, koja će, kako je rekao, prema svim predviđanjima, biti jedna od najtežih ikada.

Restrikcije nisu planirane, čak i ukoliko ne bude mogućnosti da se uvezu gas i struja

Restrikcije struje se ne očekuju, čak i ako budu prekinute isporuke prirodnog gasa i onemogućen uvoz stuje iz drugih zemalja, rekao je na brifingu za novinare Bekteshi, preneli su lokalni mediji.

On je izjavio da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) donela odluku da obezbedi 100 miliona evra za likvidnost firme Elektrani na Severna Makedonija (ESM) kako bi ova državna kompanija mogla da kupuje struju, kao i ugalj i mazut za potrebe domaćih elektrana.

Struju će proizvoditi sve elektrane koje ima ESM

Kupovaće se struja, ali i ugalj i mazut kako bi u pogonu bila tri bloka u termoelektrani u REK Bitola, zatim termoelektrani u REK Oslomej elektrana na mazut Negotino, istakao je Bekteshi, i dodao da zemlja mora da sačuva hidrokapacitete za zimski period.

On je naveo da se radi na obezbeđivanju alternativa u slučaju prekida isporuka ruskog gasa jer se zemja 100 odsto snabdeva od Gazproma. Jedna od opcija je da toplane i industrijski objekti pređu na mazut, a ako se oslobode transportni kapaciteti preko Bugarske uvoziće se gas iz Azerbejdžana ili Turske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

25. jul 2022. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

25. jul 2022. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

25. jul 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

25. jul 2022. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj