OIE

ESM traži konsultanta za gradnju solarnih elektrana u rudarsko-energetskim kombinatima

ESM konsultanta gradnju solarnih elektrana rudarsko energetskim kombinatima

Foto: iStock

Objavljeno

01.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Državno preduzeće Elektrani na Severna Makedonija, ESM, sprovodi javnu nabavku konsultantskih i usluga nadzora u sprovođenju projekata fotonaponskih elektrana na napuštenom rudniku uglja i pored jedne termoelektrane.

Severna Makedonija ne posustaje u dekarbonizaciji i održava najbrži tempo na Zapadnom Balkanu. Nakon što je u aprilu prvi u regionu pustio u rad solarnu elektranu na istrošenom rudniku uglja, državni proizvođač uglja i električne energije ESM sada traži konsultanta za još dva takva projekta.

Poziv je plasiran preko elektronske platforme ECEPP za nabavke za klijente Evropske banke za obnovu i razvoj, koja za taj poduhvat priprema pozajmicu u visini do 25 miliona evra. ESM planira da na napuštenom ugljenokopu u rudarsko-energetskom kombinatu REK Oslomej izgradi solarnu elektranu od deset megavata. Lokacija za drugo postrojenje, planirane snage 20 megavata, nalazi se pored termoelektrane na ugalj u kompleksu REK Bitola.

Termoenergetski kompleks REK Oslomej dobija još jedno fotonaponsko postrojenje od 10 megavata, a solarna elektrana kod termoelektrane na ugalj REK Bitola treba da ima snagu 20 megavata

Kompanija je saopštila da će ugovor biti potpisan za konsultantske i usluge nadzora, a izvođač je klasifikovan kao PIU konsultant, gde je PIU oznaka za grupu za sprovođenje projekta. Odabrana firma će imati zadatak da osigura da se radovi izvedu na vreme i efikasno, stoji u oglasu.

Ponude se primaju do 2. decembra. Dve pomenute investicije su procenjene na ukupno 29 miliona evra, piše u dokumentaciji.

Najveće fotonaponsko postrojenje na Zapadnom Balkanu je upravo u ovoj zemlji. ESM razvija više velikih projekata solarnih elektrana u kompleksima Oslomej i Bitola. Uskoro na području kombinata REK Oslomej treba da počnu radovi na dva takva pogona, snage po 50 megavata, u okviru javno-privatnih partnerstava.

Vlada namerava da najkasnije 2030. prekine eksploataciju i upotrebu uglja, pa u međuvremenu transformiše REK Oslomej i REK Bitola zamenom uglja čistijim izvorima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

1. novembar 2022. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

tomasevic eps uvoz struje

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

1. novembar 2022. - Havarija u Rudarskom basenu Kolubara se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja biće normalizovana

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

1. novembar 2022. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

1. novembar 2022. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...