OIE

Puštena u rad najveća solarna elektrana u Severnoj Makedoniji

Pustena u rad najveca solarna elektrana Severnoj Makedoniji GEN-I

Foto: Vlada Republike Severne Makedonije

Objavljeno

11.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Slovenački GEN-I je povezao svoju novu solarnu elektranu od 17 megavata na mrežu četiri meseca pre roka. To fotonaponsko postrojenje jugoistočno od Skoplja je najveće u Severnoj Makedoniji, a i na celom Zapadnom Balkanu.

Premijer Dimitar Kovačevski izjavio je da je Severna Makedonija dokazala da može da sprovede projekte koji donose stabilnost i bezbednost u snabdevanju električnom energijom i unaprede životni standard. U govoru na ceremoniji otvaranja solarne elektrane od 17 megavata, kazao je da vlada nastavlja da se bori protiv energetske krize i da istovremeno trasira put za budućnost u proizvodnji energije i za zelenu industriju i privredu.

Novi fotonaponski sistem, najveći u zemlji, nalazi se jugoistočno od Skoplja. GEN-I Skopje, koji posluje u okviru slovenačkog GEN-I-ja, dobio je pravo da ga sagradi 2019. godine na tenderu za 50-godišnji zakup državnog zemljišta.

Radovi su krenuli početkom prošle godine. Solarna elektrana je povezana na mrežu četiri meseca pre roka. Ovo postrojenje s procenjenom godišnjom proizvodnjom od 25 gigavat-sati nalazi se na parceli od 30 hektara u Azambegovu u opštini Sveti Nikola.

Vlada očekuje da do kraja godine na mrežu dođe još 12 megavata solara

Kovačevski je izjavio da očekuje da preostalih 130 megavata na državnom i privatnom zemljištu, dodeljenom preko javnih poziva, bude postavljeno u roku od dve godine. Ministar ekonomije Krešnik Bekteši otkrio je da je u zemlji na mrežu trenutno priključeno ukupno 65,7 megavata iz solara. Očekuje se da će do kraja godine proraditi još 12 megavata, rekao je.

Državni Elektrani na Severna Makedonija se pripremaju da u svom termoenergetskom kompleksu REK Oslomej instaliraju dve solarne elektrane od po 50 megavata. Reč je o javno-privatnom partnerstvu s kompanijama Fortis i Solarpro. Pogoni će biti smešteni u bivšim ugljenokopima.

Kovačevski je najavio da će zakoni o strateškim investicijama kompanija wpd i Akuo Energy biti dostavljeni parlamentu za najkasnije 40 dana

Za REK Bitola, gde su takođe otvoreni kopovi i termoelektrana, dovršavaju se projekti zbirne snage između 200 i 300 megavata, naveo je Kovačevski.

Naglasio je da će u sledećih 40 dana Sobranju biti dostavljeno nekoliko predloga zakona o strateškim investicijama, uključujući one za projekte kompanija wpd i Akuo Energy. Kovačevski je naglasio da Mytilineos iz Grčke namerava da u Skoplju napravi kogeneracionu elektranu. Vlada će uskoro odlučiti da li da je proglasi strateškom investicijom, izjavio je.

Vetropark Bogoslovec će biti završen tokom naredna dva kvartala

Što se tiče vetroelektrana, premijer je izrazio uverenje da će pogon Bogoslovec „početi s radom tokom sledeća dva kvartala“. Turbine već stižu na lokaciju, koja je na samo par kilometara od Azambegova. To je prvi privatni projekat vetroparka u zemlji.

Inače, kompanije koje kontroliše bivši vicepremijer Kočo Anđušev upravo su izgradile solarnu elektranu od osam megavata. Do sada je najveće takvo postrojenje bilo u kompleksu REK Oslomej – deset megavata na napuštenom ugljenokopu.

Porodica Zorana Zaeva, prethodnika Kovačevskog i njegovog partijskog kolege, nedavno je osnovala svoje drugo preduzeće u sektoru solara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

11. oktobar 2022. - Energija iz vetra i solara je dostigla 20 procenata proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

11. oktobar 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

11. oktobar 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

11. oktobar 2022. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7