OIE

ESM priprema gradnju četiri solarne elektrane na površinskim kopovima uglja

ESM priprema gradnju cetiri solarne elektrane na povrsinskim kopovima uglja

Lokacija novih elektrana u okviru kompleksa REK Bitola (foto: ESM)

Objavljeno

12.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Državna elektroprivreda Elektrani na Severna Makedonija (ESM) povećala je prvobitni plan za izgradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima lignita kompleksa REK Bitola sa 160 na 280 megavata (MW).

ESM namerava da instalira četiri fotonaponske elektrane kapaciteta 280 MW, umesto tri snage 160 MW, kao i elektranu na gas 250 MW, kako bi zamenila termoelektranu Bitola snage 650 MW, koja je najveća u zemlji. Inače, Severna Makedonija je pre nekoliko dana otvorila prvi solarni park na iscrpljenim površinskim kopovima rudnika Oslomej.

Prema najnovijem planu, ESM namerava da izgradi elektranu od 20 MW u neposrednoj blizini elektrane Bitola. Konsultant Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) izradio je idejni projekat, a sada je u toku izrada tehničke specifikacije i tenderske dokumentacije za izbor izvođača, saopštio je ESM.

ESM je proširio prethodni plan za instaliranje tri fotonaponske elektrane kapaciteta 160 MW

Solarni park snage 60 MW gradiće se na napuštenom kopu Suvodol i za njega je u toku tender za izbor konsultanta za izradu studije izvodljivosti i ekološke studije. Novac za izradu studija je obezbeđen iz granta nemačke razvojne banke KfW.

Na kopu Suvodol biće izgrađena i solarna elektrana od 100 MW, dok će četvrto postrojenje, snage 100 MW, biti locirano na kopu Brod-Gneotino.

Kompanija nastavlja i pripreme za elektranu na gas od 250 MW

U toku su i pripreme za izgradnju gasne elektrane snage 250 MW, koja će obezbediti i toplotnu energiju za mesta Novaci, Mogila i Bitola. Toplovod do ovih mesta je trenutno u izgradnji.

Svi ovi projekti predstavljaju energetsku tranziciju za REK Bitola kako bi se u narednoj deceniji zamenila proizvodnja električne energije iz uglja, saopštio je ESM i dodao da će zaposleni u REK-u biti obučeni za rad u novim elektranama.

Osim projekata ESM-a u blizini REK Bitola i privatna kompanija DTPU Mej grup priprema investiciju u solarnu elektranu od 50 MW u opštini Novaci.

Inače, ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi rekao je da će Severna Makedonija postupan prestanak korišćenja uglja završiti za deset godina. Prvobitno je napuštanje uglja planirano za 2027.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacija BiH: Privredi preti poskupljenje struje od 60 odsto

12. april 2022. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

12. april 2022. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

12. april 2022. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

12. april 2022. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava