OIE

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Foto: Manastir Dohijar na Atosu (Gabriel / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/legalcode)

Objavljeno

16.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

16.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Sveta Gora u Grčkoj ubrzanim koracima ide u budućnost, u tehnološkom smislu. Sedamnaest manastira će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – kombinaciju solara i baterija.

Visokoefikasne solarne elektrane u kombinaciji sa sistemima za skladištenje energije garancija su bezbednosti snabdevanja, energetske efikasnosti i smanjenja troškova kao i zaštite životne sredine. Grčka i autonomna Monaška Republika Sveta Gora su prepoznale priliku i uvidele da agregati na dizel moraju da se zamene čistijim izvorom.

Projekat postavljanja 21 fotonaponskog sistema za 17 manastira i njihove ispostave, ukupne maksimalne snage 2,64 megavata, dodeljen je domaćoj kompaniji Mytilineos. Ona je saopštila da će za isporuku, instalaciju i upravljanje biti zadužen njen ogranak za održivi inženjering SES BU.

Svetogorski manastiri dobijaju baterije ukupnog kapaciteta pet megavat-sati

Po nalazima iz studije izrađene ranije za potrebe projekta, Sveta Gora ovim fotonaponskim postrojenjima može da zadovolji tri četvrtine svojih potreba za strujom. Ali ugovor sa manastirskom zajednicom podrazumeva montažu litijum-jonskih baterija kombinovanog kapaciteta pet megavat-sati, što će ove instalacije učiniti hibridnim, dodao je Mytilineos.

Ta oblast, takozvani vrt Presvete Bogorodice, nije povezana na elektroenergetsku mrežu. Srpski Manastir Hilandar, ruski Pantelejmon i grčki Konstamonit nisu uključeni.

Projekat na planini Atos vredi 12,8 miliona evra ne računajući porez na dodatnu vrednost i trajaće 18 meseci, kažu u Mytilineosu. Sredstva su iz evropskih fondova, a obezbeđena su preko regionalne vlade Centralne Makedonije.

Fotonaponska postrojenja će biti instalirana za 17 manastira i njihove ispostave na Svetoj Gori

Svetogorski manastiri će malim solarnim elektranama smanjiti emisije ugljen-dioksida, zagađujućih materija, buke i prašine koja se podiže pri dopremanju dizel-goriva. Digitalni sistem za energetsko upravljanje (EMS) i visokoefikasna oprema će doprineti energetskoj efikasnosti, stoji u objavi.

Uštede merene primarnom potrošnjom energenata ranije su procenjene na četiri gigavat-sata godišnje.

Najveća solarna elektrana planirana je za Manastir Vatoped – 540 kilovata. Većina ostalih pogona biće snage 144 kilovata, uključujući one za gruzinski Manastir Iviron i bugarski Zograf.

Komentara: (1)
Slobodan / 07.11.2022.

Svaka čast! Voleo bih da vidim Glavni projekat.
Srećno!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

16. septembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

16. septembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

16. septembar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

16. septembar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra