OIE

Manastiri na Svetoj Gori dobijaju 21 solarnu elektranu

Manastiri Svetoj Gori 21 solarnu elektranu

Slika: Koprinco Laskof from Pixabay

Objavljeno

07.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Autonomna Monaška Republika Sveta Gora biće opremljena fotonaponskim postrojenjima zahvaljujući projektu vrednom 13 miliona evra iz evropskih fondova obezbeđenih preko regionalne vlade Centralne Makedonije, ali on ne obuhvata Hilandar. Ukupni maksimalni kapacitet solarnih elektrana u manastirima i njima pripadajućim objektima iznosiće 2,6 megavata.

Sedamnaest od dvadeset manastira u samoupravnoj monaškoj oblasti na Halkidikiju zamenjuje agregate na dizel solarnim panelima. Guverner regije Centralne Makedonije Apostolos Tzizikostas potpisao je odluku o instaliranju 21 fotonaponskog postrojenja na Svetoj Gori ukupne vrednosti 13 miliona evra.

Unapređivanje kvaliteta života

Srpski Manastir Hilandar, ruski Pantelejmon i grčki Konstamonit nisu uključeni u projekat. On će biti plaćen iz evropskih fondova kojima raspolaže regionalna vlada. Zvaničnici su naveli da će ukupni maksimalni kapacitet pogona biti 2,6 megavata. Atos ima specijalni status u administrativnoj podeli Grčke i ne potpada pod Centralnu Makedoniju.

Tzizikostas je izjavio da su lokacije definisane i da će ova zajednica ući u „novu eru u energetici“, s pristupom povoljnijim za životnu sredinu, energetskom efikasnošću i uštedama resursa. Po njegovom mišljenju, poduhvat će poboljšati kvalitet života monaha i miliona posetilaca takozvanom vrtu Presvete Bogorodice.

Manastiri odbacuju fosilno gorivo i rešavaju se buke i prašine

Manastiri će upotrebom solarnih panela oboriti emisije ugljen-dioksida, smanjiti korišćenje drveta za ogrev i suzbiti zagađenje bukom, rekao je guverner. On je dodao da bi projekat trebalo da se dovrši u roku od dve godine. Ova oblast nije povezana na elektroenergetsku mrežu, pa se svaki manastir stara o sopstvenim energetskim potrebama.

Uštede merene primarnom potrošnjom energenata procenjene su na četiri gigavat-sata godišnje. Dizel-gorivo sada dolazi neasfaltiranim putevima na poluostrvu Atos, što podiže prašinu.

Najveća solarna elektrana planirana je za Manastir Vatoped – 540 kilovata. Većina ostalih pogona biće snage 144 kilovata, uključujući gruzinski Manastir Iviron i bugarski Zograf. Po nalazima iz studije o korišćenju obnovljivih izvora energije, ovim projektom Sveta Gora može da zadovolji tri četvrtine svojih potreba.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

7. maj 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

7. maj 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

7. maj 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

7. maj 2021. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije