UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Manastiri na Svetoj Gori dobijaju 21 solarnu elektranu

Manastiri Svetoj Gori 21 solarnu elektranu

Slika: Koprinco Laskof from Pixabay

Objavljeno

07.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Autonomna Monaška Republika Sveta Gora biće opremljena fotonaponskim postrojenjima zahvaljujući projektu vrednom 13 miliona evra iz evropskih fondova obezbeđenih preko regionalne vlade Centralne Makedonije, ali on ne obuhvata Hilandar. Ukupni maksimalni kapacitet solarnih elektrana u manastirima i njima pripadajućim objektima iznosiće 2,6 megavata.

Sedamnaest od dvadeset manastira u samoupravnoj monaškoj oblasti na Halkidikiju zamenjuje agregate na dizel solarnim panelima. Guverner regije Centralne Makedonije Apostolos Tzizikostas potpisao je odluku o instaliranju 21 fotonaponskog postrojenja na Svetoj Gori ukupne vrednosti 13 miliona evra.

Unapređivanje kvaliteta života

Srpski Manastir Hilandar, ruski Pantelejmon i grčki Konstamonit nisu uključeni u projekat. On će biti plaćen iz evropskih fondova kojima raspolaže regionalna vlada. Zvaničnici su naveli da će ukupni maksimalni kapacitet pogona biti 2,6 megavata. Atos ima specijalni status u administrativnoj podeli Grčke i ne potpada pod Centralnu Makedoniju.

Tzizikostas je izjavio da su lokacije definisane i da će ova zajednica ući u “novu eru u energetici”, s pristupom povoljnijim za životnu sredinu, energetskom efikasnošću i uštedama resursa. Po njegovom mišljenju, poduhvat će poboljšati kvalitet života monaha i miliona posetilaca takozvanom vrtu Presvete Bogorodice.

Manastiri odbacuju fosilno gorivo i rešavaju se buke i prašine

Manastiri će upotrebom solarnih panela oboriti emisije ugljen-dioksida, smanjiti korišćenje drveta za ogrev i suzbiti zagađenje bukom, rekao je guverner. On je dodao da bi projekat trebalo da se dovrši u roku od dve godine. Ova oblast nije povezana na elektroenergetsku mrežu, pa se svaki manastir stara o sopstvenim energetskim potrebama.

Uštede merene primarnom potrošnjom energenata procenjene su na četiri gigavat-sata godišnje. Dizel-gorivo sada dolazi neasfaltiranim putevima na poluostrvu Atos, što podiže prašinu.

Najveća solarna elektrana planirana je za Manastir Vatoped – 540 kilovata. Većina ostalih pogona biće snage 144 kilovata, uključujući gruzinski Manastir Iviron i bugarski Zograf. Po nalazima iz studije o korišćenju obnovljivih izvora energije, ovim projektom Sveta Gora može da zadovolji tri četvrtine svojih potreba.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici